Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πούτιν – Ερντογάν: Συμφώνησαν να “ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές”- Ευγνωμονεί η Ε.Ε την Τουρκία για το φυσικό αέριο

Νεώτερη ενημέρωση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συνάντηση που διάρκεσε 4 ώρες στο Σότσι της Ρωσίας.

Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν σήμερα να ενισχύσουν την ενεργειακή και την οικονομική συνεργασία, στο τέλος της συνάντησής τους στο Σότσι (Ρωσία), στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.

Είναι η δεύτερη τετ α τετ συνάντηση των δύο ηγετών μετά την περασμένη εβδομάδα, όταν είχαν σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη .

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να “ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές” μεταξύ των χωρών τους και “να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας”, σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο ηγετών, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Πούτιν και Ερντογάν υποστήριξαν κυρίως τη θέσπιση “συγκεκριμένων μέτρων” για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, καθώς και στον τουρισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από πολιτικής πλευράς, οι δύο ηγέτες τόνισαν “την καθοριστική σημασία των σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας”, διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και της Ουκρανίας όσον αφορά τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

“Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα σε σχέση με τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας επιλύθηκε. Οι παραδόσεις έχουν ήδη αρχίσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό”, δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. “Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία γιατί διασφαλίζει την αδιάλειπτη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Πούτιν.

Στο τέλος της συνάντησής τους, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να “πληρώνονται εν μέρει σε ρούβλια”, ανακοίνωσε στον Τύπο ο Ρώσος αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ, χαιρετίζοντας ένα “νέο στάδιο και νέες ευκαιρίες”.

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της στους διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, με φόντο τις πρωτοφανείς δυτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι ήλπιζε η συνάντησή του με τον Πούτιν να “ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις” μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει επίσης ότι ήθελε να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για τη Συρία, όπου η Άγκυρα απειλεί να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών ομάδων που χαρακτηρίζει “τρομοκράτες”, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα.

“Η συζήτηση με την ευκαιρία αυτή για τις εξελίξεις στη Συρία θα επιτρέψει να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική”, υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε δηλώσει επίσης πως ήθελε να διασφαλίσει ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου από τον ρωσικό πυρηνικό κολοσσό Rosatom, στη νότια Τουρκία, θα τηρούσε το “καθορισμένο χρονοδιάγραμμα”, καθώς μια αντιδικία είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις σε αυτό έργο.

Προηγούμενο κείμενο

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η Συρία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επίσης, θα συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία, το εμπόριο και την ενέργεια και τρόποι για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Χθες γράψαμε πως ενεργειακές συμφωνίες που έγιναν στο Ιράν θα βρίσκονται στο τραπέζι Πούτιν-Ερντογάν . 

Οι δύο ηγέτες έκαναν δήλωση τύπου πριν από την τετ α τετ συνάντησή τους. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Θα ανοίξουμε μια διαφορετική σελίδα μεταξύ των δύο χωρών. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στο Σότσι »

Ευχαρίστησε τον Πουτιν για το Ακούγιου λέγοντας: 

Όπως είπατε, το ζήτημα του Akkuyu έχει μεγάλη σημασία. Το να φέρετε το ζήτημα του Akkuyu σε ένα σημείο μαζί σας σήμερα στον ενεργειακό τομέα, να το αξιολογήσετε σε ένα συγκεκριμένο μέρος και να λάβετε μια απόφαση δεν θα δώσει την ευκαιρία να αναβληθεί η διαδικασία στο Akkuyu. Γιατί είναι πολύ σημαντικό το καθορισμένο ημερολόγιο να λειτουργεί και το Akkuyu να έχει ολοκληρωθεί την καθορισμένη ώρα. Γιατί το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Akkuyu, που έχει ενεργειακό δυναμικό 10% στον ενεργειακό εφοδιασμό της Τουρκίας, θα το φροντίσει. Πιστεύω ότι θα ήταν ωφέλιμο για εμάς να κάνουμε μια λεπτομερή συζήτηση για αυτό το θέμα.

Κατά τα λοιπά ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: 

Πράγματι, οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών μας στην Τουρκία ήταν καρποφόρες. Έχουμε συζητήσει πολλά ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, εμπορικά και σε όλους αυτούς τους τομείς, και πιστεύω ότι αν τεθεί ένα τέλος σε αυτό μετά από αυτά τα θέματα θα ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Τόσο στην ενέργεια όσο και στα τελευταία βήματα που έγιναν από αυτή τη γραμμή της Μαύρης Θάλασσας στη γεωργία και τα σιτηρά, τις διαπραγματεύσεις στον τουρισμό, τα βήματα που έγιναν σε σχέση με τις μεταφορές, καθώς και ορισμένα βήματα στην περιοχή, αυτά είναι τα βήματα που έκαναν οι αντιπροσωπείες μας , αλλά είχαμε και αυτή την κατ' ιδίαν διμερή συνάντηση Τουρκίας-Ρωσίας. Είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την αποκάλυψη του ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι η ιδιαίτερη προσοχή μας στις εξελίξεις στη Συρία με αυτή την ευκαιρία θα φέρει επίσης ανακούφιση στην περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας έχει μεγάλη σημασία. Πιστεύω ότι τα βήματα που θα κάνουμε και οι συναντήσεις που θα κάνουμε για αυτό το θέμα θα αποκτήσουν δύναμη. Και πάλι σήμερα, φυσικά, τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στο Σότσι. Οι απαντήσεις που θα τους δοθούν μετά από αυτές τις συναντήσεις που θα κάνουμε θα τους οδηγήσουν σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Τι είπε ο Πούτιν 

Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τον Turkish Stream μία από τις σημαντικότερες αρτηρίες για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, για την οποία οι εταίροι στην περιοχή θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Άγκυρα.

"Ο Turkish Stream, σε αντίθεση με όλες τις άλλες κατευθύνσεις για την προμήθεια των υδρογονανθράκων μας, λειτουργεί σωστά, λειτουργεί ρυθμικά, χωρίς καμία αστοχία", είπε ο Πούτιν.

Επιπλέον, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την επίλυση του ζητήματος των προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για την υπογραφή μνημονίου για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών. Επιπλέον, ο Ρώσος ηγέτης προσφέρθηκε να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία.

Ο Πούτιν τέλος είπε ότι ελπίζει να υπογράψει συμφωνία για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...