Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αυτός είναι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου Ρωσίας – Κίνας

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του νέου αγωγού φυσικού αερίου από τη Σιβηρία στη Σαγκάη βρίσκονται η Ρωσία και η Κίνα.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, o αγωγός Siberian Power ξεκίνησε να παρέχει φυσικό αέριο στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Στην κινεζική πλευρά, ο αγωγός βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, περνώντας το Πεκίνο και φτάνοντας τη Σαγκάη. Η τελική, νότια πλευρά του αγωγού θα ξεκινήσει την παροχή φυσικού αερίου το 2025. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Gazprom και η China National Petroleum Corp κατασκευάζουν τον αγωγό εδώ και 8 χρόνια. 

Οι κάνουλες του αγωγού αυτού ανοίγουν τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από την ενεργειακή της εξάρτηση προς τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα, η οποία προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

H Ρωσία αναφέρει πως έχει επενδύσει $55 δισ. στον αγωγό, τη στιγμή που τα έσοδα από την εξαγωγή φυσικού αερίου έχουν φτάσει μόλις τα $3,81 δισ. από το Δεκέμβριο του 2019. Παρ’ όλα αυτά, η εισαγωγή φυσικού αερίου της Κίνας παραμένει εξαιρετικά μικρή σε σχέση με την εισαγωγή πετρελαίου της.

Ο όγκος των εξαγωγών της Gazprom προς την Κίνα μέσω του αγωγού αυξήθηκε κατά 63,4% στα 7,5 δισ. κυβικά μέτρα το α’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η αρχική συμφωνία μιλά για ετήσια παροχή 38 δισ. κυβικών μέτρων μέσω του αγωγού. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Κίνα και η Ρωσία επέκτειναν τη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Το Reuters εκτιμά πως οι επιπλέον πωλήσεις θα επιφέρουν έσοδα στη Gazprom της τάξης των $37,5 δισ. μέσα σε μία 25ετία. 

Οι δύο χώρες μελετούν τη δημιουργία περαιτέρω αγωγών, ένας εκ των οποίων θα περνά από τη Σιβηρία μέσω της Μογγολίας και θα ονομάζεται Siberian Power 2. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη διετία.

Η σινορωσική συμμαχία επεκτείνεται και στην πυρηνική ενέργεια. Τον Μάιο του 2021 ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin συναντήθηκαν ψηφιακά και συνομίλησαν για την από κοινού κατασκευή δύο πυρηνικών εργοστασίων στην Κίνα.

Σημειωτέον πως το μεγαλύτερο μέρος της κινεζικής ενέργειας προέρχεται από την καύση εγχώρια παραγόμενου άνθρακα. Παρ’ όλα αυτά, η Κίνα έχει αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις της Δύσης και τη διεθνή προσπάθεια μετάβασης σε ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...