Κόσμος

Ενεργειακά απομονωμένη Βρετανία: Σκέψεις για διακοπή των συνδέσεων φυσικού αερίου με την Ευρώπη

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου μέσω δύο διασυνδέσεων προς την ηπειρωτική Ευρώπη στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων φυσικού αερίου στη Βρετανία, ανέφεραν την Τετάρτη οι Financial Times.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φυσικού αερίου, η National Grid θα μπορούσε να σταματήσει την αποστολή φυσικού αερίου μέσω των αμφίδρομων αγωγών προς την Ευρώπη, έναν προς το Βέλγιο και έναν άλλο προς την Ολλανδία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Ηνωμένο Βασίλειο συνήθως στέλνει αέριο στην Ευρώπη μέσω των αγωγών, ενώ εισάγει αέριο μέσω αυτών των αγωγών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η ιδέα της διακοπής της παροχής στην Ευρώπη θα ήταν ένα από τα πρώτα στάδια ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τεσσάρων σταδίων για την αντιμετώπιση πιθανών σοβαρών ελλείψεων φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, αναφέρει η FT.

Οι διαχειριστές συστημάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη προειδοποίησαν για ένα τέτοιο μέτρο, λέγοντας ότι οι αγωγοί στέλνουν αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο το χειμώνα.

«Επειδή ενώ είναι ωφέλιμο για την ήπειρο το καλοκαίρι, είναι επίσης ωφέλιμο για το Ηνωμένο Βασίλειο το χειμώνα», δήλωσε ο Bart Jan Hoevers, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου, στους FT.

Οι μεγάλοι καταναλωτές φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη προετοιμάζονται ήδη για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αγορά φυσικού αερίου, ειδικά αφού η Ρωσία μείωσε σημαντικά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου στις αρχές αυτού του μήνα σε μεγάλους πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Τα περισσότερα μέλη της ΕΕ αναμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία ξεκίνησε τη δεύτερη φάση του τριφασικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, καθώς προετοιμάζεται για την πιθανότητα πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream.

Ο Nord Stream έχει επίσης προγραμματιστεί για τακτική συντήρηση για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο, γεγονός που θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. Τα μέλη της ΕΕ φοβούνται ότι η συντήρηση θα μπορούσε να αποτελέσει δικαιολογία από τη Ρωσία για περαιτέρω μείωση ή πλήρη διακοπή της προμήθειας.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι τώρα μειωμένες κατά 70% σε σύγκριση με αυτή την εποχή πέρυσι, δήλωσε την Τρίτη ο Όλε Χάνσεν, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων. Τα επίπεδα των μετοχών ακολουθούν τον μέσο όρο της πενταετίας, και ο περιορισμός του δελτίου και η καταστροφή της ζήτησης ενδέχεται να είναι στον ορίζοντα, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ