Κόσμος

Πως τα Leopard μπορεί να τινάξουν στον αέρα την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Γράφαμε αρχές του μήνα πως η Ισπανία θα προσφέρει αντιαεροπορικούς πυραύλους και τεθωρακισμένα Leopard στην Ουκρανία

Στην πορεία των πραγμάτων επανήλθαμε στο θέμα με άρθρο Ύποπτο γερμανικό παιχνίδι! Απαγορεύει στην Ισπανία, υπαγορεύει στην Ελλάδα, ντύνει πυρηνικά F-35. Η Γερμανία μπλόκαρε τα σχέδια της Ισπανίας για την αποστολή δεκάδων αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Der Spiegel, η κυβέρνηση Scholz προειδοποίησε την Ισπανία ότι αυτό θα αποτελούσε απόκλιση από μια υποτιθέμενη άτυπη απόφαση της Δύσης να μην παρέχει δυτικά άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Τώρα το ζήτημα της αποστολής των Leopard από την Ισπανία στην Ουκρανία επανέρχεται στο προσκήνιο και μάλιστα αποτελεί "αγκάθι" για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Business Insider,  η Ισπανία τώρα προσφέρει στην Ουκρανία δέκα άρματα μάχης Leopard 2 - και έτσι θέτει υπό πίεση το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Business Insider, η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που προσφέρει στην Ουκρανία δέκα άρματα μάχης Leopard 2. Αντιπροσωπεία από το Κίεβο πρόκειται να ταξιδέψει στην Ισπανία στις αρχές Ιουλίου για να επιθεωρήσει τα οχήματα. Αν τα θέλει η Ουκρανία, η Γερμανία πρέπει να δώσει το πράσινο φως γιατί τα τανκς προέρχονται αρχικά από τα αποθέματα της Bundeswehr.

Πολιτική διάσταση εξέχουσας σημασίας 

Πάνω απ 'όλα, η συμφωνία για τα τανκς περιέχει πολιτικό...εκρηκτικό υλικό. Κι αυτό επειδή εάν η Ισπανία προσεγγίσει πραγματικά τη Γερμανία, η πίεση στον καγκελάριο Olaf Scholz (SPD) είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ώστε η Γερμανία να προμηθεύει επίσης σύγχρονα βαρέα όπλα. 

Σύμφωνα με τις λεγόμενες ρήτρες τελικής χρήσης στα εξοπλιστικά συμβόλαια, η Γερμανία πρέπει να συμφωνήσει με τη μεταπώληση γερμανικών όπλων σε τρίτες χώρες. Αυτοί οι κανονισμοί έχουν σκοπό να αποτρέψουν τη χρήση γερμανικών όπλων πολέμου από δικτατορίες ή παιδιά στρατιώτες σε εμφύλιους πολέμους, για παράδειγμα.

Στρατιωτικά, δέκα άρματα μάχης Leopard 2 δεν θα έπρεπε να βοηθήσουν πολύ την Ουκρανία, αλλά το πολιτικό μήνυμα ότι ένα κράτος του ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να προμηθεύσει σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης θα ήταν τεράστιο. Στη Γερμανία, η πίεση στον καγκελάριο Σολτς είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω εάν επιμείνει στην αρνητική του στάση.

Όλα αυτά αποτελούν σοβαρότατο ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Το θέμα για το Βερολίνο μπορεί να γίνει ακόμη πιο ενοχλητικό συνυπολογίζοντας και την πληροφορία πως η Γαλλία θα στείλει στην Ουκρανία σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και βοηθητικών οχημάτων δικής της παραγωγής. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Σεμπάστιαν Λεκόρνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

"Για να κινηθούν γρήγορα σε περιοχές υπό εχθρικά πυρά, οι στρατοί χρειάζονται τεθωρακισμένα οχήματα. Η Γαλλία θα προμηθεύσει σημαντικές ποσότητες ένοπλων οχημάτων μεταφοράς τύπου VAB", είπε ο Lecornu.

Το VAB είναι ένα τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και υποστήριξης που χρησιμοποιείται από τον Γαλλικό Στρατό από το 1976. Ο υπουργός δεν ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης αυτών των μηχανημάτων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...