Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κάνει μπίζνες στην πίσω αυλή της Ρωσίας-Η "κρυφή ατζέντα" της Τουρκίας με τον διάδρομο Zangezur

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης των σιτηρών, που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και η Τουρκία αναζητάει ενεργό ρόλο έχοντας όμως "κρυφή ατζέντα".  

Μιλώντας σήμερα στο Μπακού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι τα γεγονότα κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία των βιώσιμων γραμμών μεταφορών.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τιλεουμπέρντι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Μεταφορών Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Καζακστάν που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού.

Δηλώνοντας ότι η συνάντηση στέφθηκε με επιτυχία, ο Τσαβούσογλου τίμησε και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν βρίσκονται σε στενή συνεργασία σε πολλές διεθνείς πλατφόρμες, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως "η συνεργασία μας μεταξύ μας έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των προκλήσεων γύρω μας. Αυτές οι εξελίξεις φέρνουν ευκαιρίες. Υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχουν κρίσεις, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, στόχος μας είναι να αξιολογήσουμε αυτές τις ευκαιρίες προς όφελος των χωρών μας, των δικαιωμάτων μας και της περιοχής μας" .

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα προβλήματα εμπορίου σιτηρών που προέκυψαν λόγω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Τσαβούσογλου είπε: "Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να λύσουμε το πρόβλημα με τα Ηνωμένα Έθνη. Είδαμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι βιώσιμες και ασφαλείς γραμμές μεταφοράς σε αυτήν την κρίση. Ως εκ τούτου, πρέπει να αυξήσουμε την εθνική και περιφερειακή μας ικανότητα. Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις. Έργα όπως ο σιδηρόδρομος Μπακού-Τιφλίδα-Καρς, ο αγωγός Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν και ο TANAP άλλαξαν το πρόσωπο μας περιοχή".

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας τα εξής:

"Θέλουμε να αναπτύξουμε συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των ενεργειακών υποδομών. Το άνοιγμα νέων συνδέσεων θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην περιοχή μας. Από αυτή την άποψη, υποστηρίζουμε τη διαδικασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον διάδρομο Zangezur, που θα συνδέει τις δυτικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν με το Ναχτσιβάν και αναμένουμε ότι ο διάδρομος θα ανοίξει το συντομότερο δυνατό".

 

H σημασία του διαδρόμου Zangezur για την Τουρκία

H ευκαιρία της δημιουργίας του διαδρόμου Zangezur για τη σύνδεση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν είναι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της νίκης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επί των Αρμενίων.

Μετά την κατάληψη της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, μέσω συμφωνίας μετά από έναν πόλεμο 44 ημερών με την Αρμενία, εισήλθε μια περίοδο οικονομικής αναβίωσης σχέσεων Αζέρων-Τούρκων.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλες οι γραμμές μεταφοράς που έκλεισαν λόγω του ζητήματος του Καραμπάχ θα ανοίξουν ξανά. Σε αυτήν την χρονική  περίοδο, ο διάδρομος Zangezur, που αναφέρθηκε πολλές φορές από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, ήρθε στο προσκήνιο.

Ο Zangezur ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά στη δεκαετία του 1920, οι Σοβιετικοί έδωσαν την περιοχή στην Αρμενία. Μετά από αυτήν την κίνηση, το Αζερμπαϊτζάν έχασε την οδική και σιδηροδρομική  επικοινωνία του με τον Ναχτσιβάν και μερικά τμήματα του σιδηροδρόμου καταστράφηκαν.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επικεντρωθεί σε έργα στον διάδρομο Zangezur, τα οποία θα περιλαμβάνουν εθνικές οδούς και σιδηροδρομικές γραμμές που εκτείνονται σε διάφορες περιοχές στην περιοχή Syunik της Αρμενίας.

Μόλις επισκευαστούν αυτά τα τμήματα το Αζερμπαϊτζάν θα επικοινωνεί άμεσα με το Ιράν, την Αρμενία και το Nakhchivan.

Σιδηροδρομικά  θα συνδεθεί επίσης η Τουρκία με τη Ρωσία μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομίες των τουρκικών χωρών, θα αυξήσει τη σημασία των διαδρόμων μεταφορών Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου και θα κάνει το Αζερμπαϊτζάν μεταφορικό κόμβο στην περιοχή.

Ο διάδρομος Zangezur όχι μόνο θα ενώσει τις τουρκικές χώρες με ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν άνω των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά θα αυξήσει επίσης τη στρατηγική σημασία του Αζερμπαϊτζάν. Αυτός ο διάδρομος θα συνδέσει την περιοχή με σημαντικό οικονομικό δυναμικό και φυσικούς πόρους.

Έτσι η περιοχή του Νότιου Καυκάσου έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους σημαντικότερους διαδρόμους μεταφορών της Ευρασίας, μέσω της Διεθνής Διαδρομής Trans-Caspian που ξεκινά από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, διασχίζει το Καζακστάν, την Κασπία Θάλασσα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία και την Ευρώπη.

 

Που αποσκοπεί η Τουρκία 

Η Τουρκία αποσκοπεί στην χειραγώγηση των χωρών της Κεντρικής Ασίας όπως  Τουρκμενιστάν- Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν-Τατζικιστάν-Κιργιστάν-Καζακστάν- Αζερμπαϊτζάν προς όφελός της.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι παραπάνω χώρες βρίσκονται στην καρδιά της Ευρασίας, στην νότια "αυλή" της Ρωσίας και Δυτικά της Κίνας.

Η Τουρκία επιδιώκει βασιζόμενη στην θρησκεία-πολιτισμό και γλώσσα να παίξει το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης σε αυτές τις χώρες και έχει επενδύσει χρήμα, χρόνο και προσωπικό για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ