Κόσμος

Σαπάκια; Τα...άρματα που "δεν υπάρχουν" όπως και οι χώρες κατασκευής τους-Γενεές 14 περνούν ειδικοί και τα BMP-1

Από τότε που ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε αφ' εαυτού την αντικατάσταση των BMP-1 με τα γερμανικά Marder, στην χώρα μας που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα χωριστήκαμε πάλι σε "Βροντάκηδες" και "Φουρτουνάκηδες" σχετικά με την δυναμική και την αποτελεσματικότητα των αρμάτων. 

Τώρα έρχεται ένας γνώστης του θέματος λόγω καταγωγής και όχι μόνο, να περάσει γενεές δεκατέσσερις τα άρματα των χωρών...που δεν υπάρχουν πια. 

35 γιουγκοσλαβικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού M-80 που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία από τη Σλοβενία ​​θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, είναι βέβαιος ο στρατιωτικός ειδικός Mikhail Khodarenok. Ανέλυσε λεπτομερώς όλες τις αδυναμίες αυτής της τεχνικής.

Στις 21 Ιουνίου, οι σλοβενικές αρχές ανακοίνωσαν τη δωρεά στην Ουκρανία οχημάτων μάχης πεζικού M-80, κατασκευής Γιουγκοσλαβίας, εξοπλισμένα με πυροβόλα διαμετρήματος 20 mm.

Ο συνταγματάρχης Mikhail Khodarenok είναι σίγουρος ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν κανένα λόγο να είναι χαρούμενες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γιουγκοσλάβοι δημιούργησαν αυτή την τεχνική στη δεκαετία του '70 χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες της δεκαετίας του '60, λαμβάνοντας ως βάση τις τεχνολογικές λύσεις των BMP-1 και BMP-2, καθώς και δείγματα του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, AMX-10R.

«Το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η κινητικότητα του μηχανήματος και όχι η ασφάλεια που κατέστρεψε το έργο. Ο βομβαρδισμός έδειξε ότι όλοι οι άνθρωποι μέσα στην καμπίνα πεθαίνουν τη στιγμή της επαφής ακόμη και ενός μικρού βλήματος», σημείωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο κανάλι του στο Telegram.

«Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP M-80 είναι ακατάλληλα για χρήση στο πεδίο της μάχης, είναι βέβαιος ο Khodarenok. Η ρωσική εκδοχή είναι εξοπλισμένη με πυρομαχικά κατακερματισμού, τα οποία μπορούν εύκολα να πυροβολήσουν μέσω ουκρανικών «τενεκέδων» από μεγάλη απόσταση. Η γιουγκοσλαβική εκδοχή είναι εξοπλισμένη αποκλειστικά με ένα πυροβόλο των 20 χλστ., το οποίο είναι άχρηστο στη μάχη», γράφει ο ειδικός.

«Δεν υπάρχουν νυχτερινά σκοπευτικά, δεν υπάρχουν θερμικές συσκευές απεικόνισης και ένα πυροβόλο 20 mm είναι κατάλληλο μόνο για σκοποβολή όπου δεν υπάρχει αντίσταση. Όσον αφορά την αξία και την ποιότητα της μάχης, αυτό το όχημα είναι στο ίδιο επίπεδο με το BMP-1, το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν κατά 80-90% τους δύο πρώτους μήνες του NMD, οπότε δεν μου είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς ελπίζουν οι Ουκρανοί», κατέληξε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Σημειώνεται δε πως και η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να στείλει οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 που κατασκευάζονται από την Ανατολική Γερμανία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τον Marder από τη Γερμανία.

 

Στη Νιγηρία....διαπρέπουν

 

Κι ενώ λέγονται όλα αυτά, εμφανίστηκε στα social media βίντεο που δείχνει τα κινεζικής κατασκευής καταστροφικά άρματα μάχης ST-1, τα APC τύπου 89, τα σοβιετικής κατασκευής BMP-1 IFV, τα βρετανικής κατασκευής FV-103 Spartan APC και το γερμανικής κατασκευής αεροσκάφος Alpha jet στενής επίγειας επίθεσης του στρατού της Νιγηρίας κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ