KF51 Panther
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

KF-51 Panther: Η γερμανική Rheinmtall παρουσίασε νέο υπερσύγχρονο τανκ (Εικόνες)

H γερμανική Rheinmetall παρουσίασε το νέο άρμα μάχης KF51 Panther στην έκθεση Eurosatory 2022. Το τελευταίο μέλος της οικογένειας τεθωρακισμένων οχημάτων της Rheinmetall (KF σημαίνει Kettenfahrzeug, δηλαδή "ερπυστριοφόρο όχημα"), το KF51 Panther σχεδιάστηκε για να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης. Η ιδέα του βασικού άρματος μάχης θέτει νέα στάνταρ σε όλους τους τομείς - φονική ικανότητα, προστασία, αναγνώριση, δικτύωση και ευκινησία. Η Rheinmetall αποκάλυψε το όχημα σε τελετή την Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 14:00.

Όλα τα οπλικά συστήματα είναι συνδεδεμένα με τα στόχαστρα του διοικητή και του πυροβολητή, ενώ ο υπολογιστής ελέγχου πυρός είναι συνδεδεμένος στην πλήρως ψηφιακή αρχιτεκτονική NGVA. Αυτό επιτρέπει hunter-killer και killer-killer λειτουργίες και κατ' επέκταση ακαριαία εμπλοκή με στόχους. Στο μέλλον θα υποστηρίζεται και από τεχνητή νοημοσύνη. 

Φονική Ικανότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον βασικό του οπλισμό, το 130 χιλιοστών Future Gun System της Rheinmetall, το KF51 Panther προσφέρει ανώτερης ποιότητας ισχύ πυρός εναντίων όλων των τωρινών και μηχανοποιημένων στόχων. Επιπρόσθετα, είναι διαθέσιμες επιπλέων επιλογές οπλισμού για την παροχή συγκεντρωμένης ισχύος πυρός για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς και εναντίων πολλαπλών στόχων.

Το Rheinmetall Future Gun System (FGS) περιλαμβάνει ένα λειόκαννο όπλο 130 χιλιοστών και ένα πλήρως αυτόματο σύστημα ανεφοδιασμού πυρομαχικών. Το σύστημα αυτό κρατάει 20 έτοιμα βλήματα. Συγκριτικά με τωρινά συστήματα 120 χιλιοστών, το FGS παραδίδει πάνω από πενήντα τις εκατό καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σημαντικά μεγαλύτερες εμβέλειες εμπλοκής. Το FGS μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα κινητικής ενέργειας (KE), όπως και προγραμματίσιμα airbust πυρομαχικά και αντίστοιχα βλήματα εξάσκησης.

Ένα ομοαξονικό πυροβόλο όπλο 12,7 χιλιοστών συμπληρώνει το βασικό όπλο. Αρκετές επιλογές για την ενσωμάτωση τηλεκατευθυνόμενων βάσεων όπλων προσφέρουν ευελιξία για κοντινή απόσταση και άμυνα από drone. Το KF51 Panther εθεάθη στην Eurosatory 2022 εξοπλισμένο με την νέα τηλεκατευθυνόμενη βάση όπλων Natter της Rheinmetall σε έκδοση 7,62. 

Είναι αρκετά πιθανή η ενσωμάτωση ενός εκτοξευτή στον πυργίσκο για τα περιπλανώμενα πυρομαχικά HERO 120 από τον συνεργάτη της Rheinmetall, την εταιρεία UVision. Αυτό θα αυξήσει την ικανότητα του KF51 να χτυπάει στόχους πέρα της καθαρής γραμμής θέασης.

Ικανότητα Επιβίωσης και Προστασία

Το Panther διαθέτει πλήρεις ενσωματωμένες, περιεκτικές, με βελτιστοποιημένο βάρος, ενεργές, αντιδραστικές και παθητικές τεχνολογίες προστασίας. Χωρίς αμφιβολία, το πιο δραστικό χαρακτηριστικό του είναι η ενεργή προστασία εναντίων απειλών κινητικής ενέργειας. Αυξάνει το επίπεδο προστασίας χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί στο βάρος του συστήματος.

Το σύστημα προστασίας Top Attack Protection System (TAPS) της Rheinmetall αμύνεται από απειλές από πάνω, ενώ τα συστήματα γρήγορης αντίδρασης καπνού/απόκρυψης ROSY κρύβουν το KF51 από τους εχθρούς. Επιπλέον, η ψηφιακή αρχιτεκτονική NVGA επιτρέπει την ενσωμάτωση επιπλέον αισθητήρων για την ανίχνευση αποτυπωμάτων εκτόξευσης. Εξαιτίας της δυνατότητας ανίχνευσης πυρών πριν την εκτόξευση, το KF51 Panther μπορεί να αναγνωρίσει και να εξουδετερώσει απειλές σε πολύ αρχικό στάδιο. Σχεδιασμένο να επιχειρεί σε αμφισβητούμενα ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλοντα, το KF51 είναι πλήρως προετοιμασμένο εναντίων ψηφιακών απειλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έλεγχος και Δικτύωση

Το KF51 Panther έρχεται με καινοτόμα αντίληψη επιχείρησης. Είναι ουσιαστικά σχεδιασμένο για πλήρωμα τριών ατόμων: του διοικητή και του πυροβολητή στον πυργίσκο και του οδηγού στο σασί, ενώ είναι διαθέσιμη και μία επιπλέων θέση χειριστή για έναν ειδικό όπλων και υποσυστημάτων ή για διοικητικό προσωπικό, όπως τον διοικητή της ομάδας ή τον διοικητή του τάγματος.

Σχεδιασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές NGVA, η πλήρως ψηφιακή αρχιτεκτονική του άρματος επιτρέπει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση αισθητήρων στην πλατφόρμα, όπως και την ενσωμάτωσή τους σε ένα δικτυωμένο "σύστημα συστημάτων". Η επιχείρηση των αισθητήρων και των όπλων μπορεί να μεταβιβαστεί ακαριαία μεταξύ των μελών του πληρώματος. Κάθε θέση χειριστή μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα των υπόλοιπων, ενώ συγχρόνως διατηρεί πλήρη λειτουργικότητα. Από την στιγμή που ο πυργίσκος και τα όπλα μπορούν να ελεγχθούν και αυτά από τις θέσεις χειριστών στο σασί, έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον εκδόσεις του KF51 Panther με μη επανδρωμένους πυργίσκους ή πλήρως τηλεκατευθυνόμενα οχήματα.

Αναγνώριση και Περιστασιακή Αντίληψη

Χάρις στον πανοραμικό οπτικό αισθητήρα SEOSS και την βασική συσκευή στόχευσης μάχης EMES, ο διοικητής και ο πυροβολητής είναι και οι δύο ικανοί να παρατηρούν και να εμπλέκονται με στόχους ανεξάρτητα, μέρα νύχτα, ενώ είναι πάντα διαθέσιμο και ένα σταθεροποιημένο στόχαστρο υπερύθρων με ενσωματωμένο τηλέμετρο laser και για τους δύο. Επιπρόσθετα, μέσω μία οθόνης στο τμήμα μάχης, το πλήρωμα έχει θέα 360 μοιρών στο περιβάλλον του οχήματος. Ενσωματωμένα, μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα αναγνώρισης αυξάνουν την περιστασιακή αντίληψη του πληρώματος σε οικοδομημένες περιοχές και στην κοντινή απόσταση του οχήματος. Με αυτά, το πλήρωμα μπορεί επίσης να εκτελέσει αναγνωριστικά καθήκοντα κάτω από την τεθωρακισμένη προστασία και να μοιράζεται τα αποτελέσματα με άλλους χρήστες του δικτύου.

Ευκινησία

Όσον αφορά την ευκινησία, το KF51 Panther έχει κατασκευαστεί με την ίδια αντίληψη με το Leopard 2. Με επιχειρησιακό βάρος μόλις 59 τόνων, παραδίδει αρκετά καλύτερη ευκινησία από τωρινά συστήματα, ενώ έχει επιχειρησιακό βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων. Χωρίς προετοιμασία, ταιριάζει στο προφίλ AMovP-4L, κάτι που δεν καταφέρνει καμία άλλη αναβάθμιση τωρινού άρματος μάχης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υλικοτεχνική Υποστήριξη

Εξαιτίας της καινοτόμας αναπτυξιακής προσέγγισης της Rheinmetall, οι χρήστες, οι ειδικοί συντήρησης, οι υπεύθυνοι υλικοτεχνικής υποστήριξης και οι ειδικοί προμηθειών μπορούν να συνδράμουν ενεργά στον σχηματισμό του μέλλοντος του οχήματος. Η Rheinmetall έχει μακροχρόνια εμπειρία στην εγκαθίδρυση παγκόσμιων αλυσίδων παροχή - σε συνεργασία με άλλα έθνη - διασφαλίζοντας την σταθερή παραγωγή μεγάλων μονάδων. 

Μελλοντική Βιωσιμότητα

Το KF51 Panther μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί και να εξοπλιστεί με τις νεότερες δυνατότητες και λειτουργίες. Η εξελιγμένη, αρθρωτή και ανοιχτή αρχιτεκτονικών NGVA επιτρέπει την επαναλαμβανόμενη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να αναβαθμιστεί με αρμονία με καινοτόμους κύκλους. 

Το KF51 είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της νέας γενιάς οχημάτων μάχης. 

GALLERY

KF51 Panther
KF51 Panther
KF51 Panther
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ