Κόσμος

Θα ταχθούμε με... τον Άξονα ή με... την Αντάντ; Η αναβίωση του γερμανικού μιλιταρισμού στον 21ο αιώνα

Η Γερμανία πρέπει να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη, είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Έχει μάλιστα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου. Τώρα η χώρα έχει μικρές ένοπλες δυνάμεις, ακόμη και σε σύγκριση με το μέγεθος του γερμανικού στρατού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Θα μπορέσει και πάλι το Βερολίνο να ξεπεράσει όλη την Ευρώπη σε στρατιωτική ισχύ και εναντίον ποιών σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει;

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα έχει σύντομα «τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στην Ευρώπη» μεταξύ των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Η Γερμανία θα έχει σύντομα τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στην Ευρώπη εντός του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σολτς σύμφωνα με το TASS την Τρίτη. Σύμφωνα με τον καγκελάριο, ένα τέτοιο βήμα θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και των συμμάχων της.

Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος απέρριψε τις κατηγορίες για βραδύτητα στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, οι οποίες ακούγονται από τη Βαρσοβία και το Κίεβο. «Έχουμε μεταφέρει όπλα και θα προμηθεύσουμε περισσότερα όπλα», τόνισε ο Σολτς. «Αυτές οι εντολές εκπληρώνονται», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις παραδόσεις βαρέων όπλων που έχουν συμφωνηθεί με τη βιομηχανία.

Όλοι οι σύμμαχοι της Γερμανίας γνωρίζουν ότι «δεν έχουν απομείνει μεγάλα αποθέματα έτοιμων προς χρήση οχημάτων στην Bundeswehr που μπορούν απλώς να σταλούν», δικαιολογήθηκε ο Σολτς. Το «κύριο πρόβλημα» είναι ότι η Bundeswehr είναι «διαρθρωτικά υποχρηματοδοτούμενη από το 2010». Σύμφωνα με τον καγκελάριο, αυτό περιορίζει γενικά την αμυντική ικανότητα της Γερμανίας. Όμως τώρα, χάρη στη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ, όλα θα πρέπει να αλλάξουν, κατέληξε ο Σολτς.

Θυμίζουμε, το βράδυ της Κυριακής, ο κυβερνών συνασπισμός της Γερμανίας και η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο συμφώνησαν στη νομική βάση για ένα ειδικό ταμείο για την Bundeswehr ύψους 107 δισ. ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει στο Βερολίνο να επιτύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που διατίθεται για την άμυνα, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για τις χώρες του ΝΑΤΟ. Οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση ήταν απαραίτητες, καθώς η δημιουργία του ταμείου θα κατοχυρωθεί στον Βασικό Νόμο, και αυτό απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Bundestag και στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ομοσπονδιακών Πολιτειών (Bundesrat). Όταν εγκριθεί το ειδικό ταμείο, η ίδια η κυβέρνηση θα μπορεί να δαπανήσει χρήματα από αυτό για την άμυνα.

«Το να ονειρεύεσαι δεν είναι κακό. Αφήστε τους Γερμανούς να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη», είπε ο πρώην πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας, έφεδρος αντιστράτηγος, Ευγκένι Μπουζίνσκι, στην εφημερίδα VZGLYAD.

Μάλλον, ο Σολτς ονειρεύεται να ξεπεράσει τον τουρκικό στρατό σε αριθμούς και εκεί το προσωπικό είναι κάπου γύρω στις 600 χιλιάδες, και αν προσθέσετε και τα στρατεύματα της χωροφυλακής, τότε ίσως μετρηθούν άλλες εκατό χιλιάδες. Η Τουρκία θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη ένοπλη δύναμη του ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο γερμανικός στρατός αριθμούσε 450.000 στρατιώτες, υπενθύμισε ο στρατηγός. «Τώρα οι Γερμανοί έχουν κάπου 150-160 χιλιάδες. Δηλαδή, εάν ο Σολτς θέλει να αυξήσει τον αριθμό στο πρώτο στάδιο, τουλάχιστον στο επίπεδο του Ψυχρού Πολέμου, πρέπει να διπλασιάσει τις ένοπλες δυνάμεις του, να τις εξοπλίσει. Φοβάμαι ότι 100 δισ. ευρώ δεν θα είναι αρκετά. Ο γερμανικός στρατός είναι εντελώς επαγγελματικός, πολύ ακριβός», είπε ο Μπουζίνσκι.

Ταυτόχρονα, πιστεύει ο στρατηγός, ο Σολτς θα πρέπει να ενισχύσει όλα τα είδη στρατευμάτων ταυτόχρονα - τόσο το έδαφος, όσο και την Πολεμική Αεροπορία και το ναυτικό. «Αν η Γερμανία θέλει πραγματικά να γίνει ξανά μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, χρειάζεται τα πάντα, όχι μόνο χερσαίες δυνάμεις. Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις είναι, πρώτα απ' όλα, προσωπικό εξοπλισμένο με σύγχρονο εξοπλισμό και όχι μόνο εξοπλισμός χωρίς προσωπικό. Τα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους», συνόψισε ο στρατηγός.

«Ο Σολτς προσπαθεί να παίξει με τους φόβους των πολιτών, που ο ίδιος δημιούργησε. Αλλά οι Γερμανοί δεν θα πάνε να υπηρετήσουν», είναι σίγουρος ο Βάλντεμαρ Γκερντ, πρώην βουλευτής της Bundestag από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. «Η επιθυμία του Σολτς είναι πολύ σαφής. Η κυβέρνηση εκφοβίζει επανειλημμένα τον πληθυσμό με την πιθανή εξάπλωση της «ρωσικής επιθετικότητας» στη Γερμανία. Τώρα προσπαθεί να βασιστεί σε αυτούς τους φόβους των Γερμανών», είπε ο Γκερντ.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή, «την εποχή των εργασιών της γερμανικής οικονομίας για τη φθηνή ενέργεια, ο γερμανικός στρατός μετατράπηκε σε περίγελο». «Τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα ήταν η ανάγκη εγκατάστασης τρίτης τουαλέτας για στρατιωτικό προσωπικό που δεν έχει αποφασίσει ως προς το φύλο», είπε ο Γκερντ.

Στο πλαίσιο μιας δύσκολης οικονομικής κατάστασης, «η δημιουργία του μεγαλύτερου στρατού στην Ευρώπη είναι άσκοπη και δεν χρειάζεται». «Ποιος θα πάει εκεί να υπηρετήσει;», ρωτάει ρητορικά ο συνομιλητής. «Οι Γερμανοί σίγουρα δεν θα πάνε, δεν πήγαν πριν. Το κύριο σώμα αποτελούνταν από ρωσόφωνους νεαρούς, καθώς και Τούρκους. Ίσως τώρα προσπαθήσουν να προσελκύσουν τους Άραβες, που έφτασαν πρόσφατα στη Γερμανία. Αλλά αυτοί δεν είναι οι άνθρωποι που θα μπορέσουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πολιτικής ελίτ της Γερμανίας».

Το Βερολίνο αλλάζει στρατιωτική πορεία

Όπως γνωρίζετε, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Σολτς εκφώνησε μια κεντρική ομιλία στην Bundestag, λέγοντας ότι η Γερμανία «ήρθε η ώρα να μεγαλώσει». Μία από τις κατευθύνσεις του «μεγαλώματος», σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια στο 2% του ΑΕΠ από το σημερινό ενάμιση και η απότομη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Γερμανίας στο Ανατολική Ευρώπη.

«Η Γερμανία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες στρατιωτική εξωτερική πολιτική της», δήλωσε τότε ο αρθρογράφος του CNN Ράφαελ Λος. «Η Γερμανία... έχει χαράξει μια πορεία που θα την κάνει το μεγαλύτερο έθνος αμυντικών δαπανών της Ευρώπης, με αεροπορία αιχμής και αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», προέβλεψε το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy.

Όπως παραδέχτηκε ο Αντιστράτηγος Άλφρεντ Μάις, Γενικός Επιθεωρητής της Bundeswehr, στα μέσα Μαΐου, η κατάσταση της Bundeswehr αφήνει πολλά περιθώρια. Οι 63.000 άνθρωποι που αποτελούν τις χερσαίες δυνάμεις δεν έχουν επαρκή κίνητρα για να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους σταδιοδρομία, ανέφερε ο στρατηγός σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Bundeswehr. Ο Μάις είπε αυτό κατά τη διάρκεια των διεθνών ασκήσεων του ΝΑΤΟ Wettin Heath, που πραγματοποιήθηκαν στη βαυαρική πόλη Μπέργκεν. Η διάθεση του προσωπικού με την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης «δεν αλλάζει προς το καλύτερο», παραπονέθηκε ο στρατηγός. «Στρατιώτες, άνδρες και γυναίκες, αντιδρούν γρήγορα σε αυτό που βλέπουν καθημερινά στις βραδινές ειδήσεις. Υπάρχει ένταση κάθε μέρα», είπε.

Επιπλέον, ο γενικός επιθεωρητής ανησυχεί σοβαρά για το επίπεδο ψηφιοποίησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο τα όπλα όσο και το προσωπικό της Bundeswehr «είναι δεκαετίες πίσω από το σημερινό επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης».

Θα πρέπει να αναβιώσει το πνεύμα του μιλιταρισμού

«Για να επιστρέψει η Bundeswehr, για παράδειγμα, στα επίπεδα της δεκαετίας του '90, θα απαιτηθούν ενέσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρώτα απ 'όλα, μιλάμε για εγχύσεις στο δικό μας στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο, στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης οικονομικής κρίσης, μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία», είπε ο ανώτερος ερευνητής στο IMEMO RAS, Πριμάκοφ Αλεξάντερ Κάμκιν. «Από οικονομική άποψη, η κατάσταση, παρεμπιπτόντως, μοιάζει με την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, όταν ήταν η στρατιωτικοποίηση της Γερμανίας που μπόρεσε να αναζωογονήσει την οικονομία. Φυσικά, υπερπληθωρισμός, όπως ήταν τότε, δεν παρατηρείται τώρα. Αλλά γενικά, η πτώση του ΑΕΠ και η επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι εμφανής». Εάν ο Σολτς αρχίσει να εφαρμόζει τις υποσχέσεις του, σίγουρα θα ακολουθήσει μια ορισμένη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, προτείνει ο Κάμκιν.

«Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την πολιτική του κρατικού πασιφισμού, που εφαρμόζεται από το 1945. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή στη στράτευση, αφού η έλλειψη προσωπικού στο στρατό πιθανότατα δεν θα εξαλειφθεί με άλλο τρόπο. Θα απαιτηθεί επίσης σοβαρή δουλειά προπαγάνδας - θα χρειαστεί να αλλάξει η εικόνα της Bundeswehr στα μάτια της κοινωνίας, να αυξηθεί το κύρος της στρατιωτικής θητείας. Κατά συνέπεια, όλα αυτά θα οδηγήσουν σε κάποια στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας», προβλέπει ο Κάμκιν.

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός είναι πεπεισμένος ότι η ενίσχυση του δικού της στρατού δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεξαρτησίας της Γερμανίας εντός του ΝΑΤΟ, εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία δεν γίνεται χωρίς διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς εταίρους. Πιθανότατα, ο Σολτς κάνει τέτοιες δηλώσεις ακόμη και υπό την πίεση τους», υποψιάζεται ο ειδικός.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι συγκλονιστικές υποσχέσεις του Γερμανού καγκελαρίου είναι απίθανο να γίνουν πραγματικότητα. «Η υπόσχεση του Σολτς δόθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της πολιτικής ατζέντας - δέχεται αυξανόμενες επικρίσεις επειδή δεν υποστηρίζει αρκετά την Ουκρανία», εξήγησε ο Φίοντορ Λουκιάνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, επιστημονικός διευθυντής της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Βαλντάι, στην εφημερίδα VZGLYAD.

«Ο καγκελάριος δεν πρόκειται να το κάνει αυτό ακόμη και τώρα, και ως εκ τούτου επιβραδύνει την προμήθεια όπλων στο Κίεβο. Αλλά μια τέτοια πολιτική πρέπει να αντισταθμιστεί με άλλες δηλώσεις προς τους δυσαρεστημένους Γερμανούς, επομένως αποζημιώνει - μιλά για σχέδια δημιουργίας ενός ισχυρού στρατού», πρόσθεσε ο Λουκιάνοφ. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι δεν θα υπάρξει επανεξοπλισμός - η πορεία για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνιστώσας της FRG έχει ήδη γίνει, σημείωσε ο συνομιλητής. «Τι γίνεται όμως με τον μεγαλύτερο στρατό μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη; Κάποια υπερβολικά επιδεικτική δήλωση, κατά τη γνώμη μου», πρόσθεσε ο πολιτικός επιστήμονας.

"Τα μεγαλύτερα νέα του 21ο αιώνα"

Την ίδια στιγμή, κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει στο Βερολίνο με κανέναν και δεν έχει καν τέτοια σχέδια, είναι πεπεισμένος ο Λουκιάνοφ. «Στην Ουκρανία, οι Γερμανοί σίγουρα δεν θα πολεμήσουν. Ούτε στη Ρωσία θα πάνε. Γενικά, πρέπει ακόμα να δούμε ποιος θα ενταχθεί στον επεκτεινόμενο στρατό. Η γερμανική κοινωνία δεν είναι ακόμα μαχητική. Το μιλιταριστικό πνεύμα έχει εξαλειφθεί και στο Βερολίνο φοβούνται πολύ να το αναβιώσουν, ενθυμούμενοι πού οδήγησαν προηγούμενες προσπάθειες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Λουκιάνοφ.

Μια διαφορετική άποψη συμμερίζεται ο Στάνισλαβ Τκάτσενκο, καθηγητής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ειδικός του think tank Βαλντάι. Σύμφωνα με τον συνομιλητή, «όλες οι δηλώσεις του Σολτς για αυτό το θέμα είναι η κύρια είδηση ​​στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, γιατί τον 20ο αιώνα ήταν η Γερμανία, έχοντας ενισχυθεί οικονομικά και στρατιωτικά, δημιούργησε απειλές, προβλήματα και λειτούργησε ως επιτιθέμενος σε δύο παγκόσμιους πολέμους».

«Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι μετά το 1945 οι Γερμανοί έχουν αλλάξει και η εξωτερική τους πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, διαμορφώνεται στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων. Αλλά στην πράξη, είναι καιρός οι Ευρωπαίοι να ανησυχούν. Αυτό ισχύει και για εμάς, και συγκεκριμένα για τους πλησιέστερους γείτονες της Γερμανίας, δηλαδή την Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, την Αυστρία και άλλες χώρες», συνέχισε.

«Η εξωτερική πολιτική του Βερολίνου σήμερα περιλαμβάνεται στην κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αλλά αυτό είναι θεωρητικά. Όταν πρόκειται για την κρίση, κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθούν οι γερμανικές ελίτ: θα υπερασπιστούν αυτές ακριβώς τις ευρωπαϊκές αξίες ή θα επικεντρωθούν στις δικές τους; Εάν το τελευταίο, τότε η Γερμανία θα μετατραπεί από ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», πιστεύει ο ειδικός.

«Αν θυμηθούμε την αντίδραση της γερμανικής κοινωνίας, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κυρίως ειρηνιστική, στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, τότε σχεδόν όλοι οι Γερμανοί πολίτες αντιτάχθηκαν σε αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση. Ως αποτέλεσμα, το Βερολίνο έπρεπε να περιορίσει τη συμμετοχή του στον πόλεμο», θυμάται ο Τκάτσενκο.

«Σήμερα, το επίπεδο του ειρηνισμού στη Γερμανία είναι επίσης αρκετά υψηλό, αλλά το αν θα είναι δυνατό να διατηρηθεί στο εγγύς μέλλον είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Τα τελευταία 20 χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει - οι Γερμανοί δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, τα σχέδιά τους για δραστική αύξηση του στρατού αποτελούν εκδήλωση της διαμόρφωσης μιας νέας ταυτότητας, η οποία βασίζεται στην ιδέα της Γερμανίας ως της μεγαλύτερης ηπειρωτικής δύναμης της ΕΕ με αντίστοιχες φιλοδοξίες τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή», συνόψισε ο Τκάτσενκο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...