Κόσμος

ΝΥΤ: Επίθεση σε ιρανική στρατιωτική βάση με drones «εκτοξευμένα από το εσωτερικό του Ιράν»

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ΝΥΤ, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την προηγούμενη εβδομάδα είχε στόχο μια εξαιρετικά ευαίσθητη στρατιωτική τοποθεσία έξω από την Τεχεράνη, όπου το Ιράν αναπτύσσει τεχνολογία πυραύλων, πυρηνικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς που γνωρίζουν την επίθεση και έναν αμερικανό αξιωματούχο.

Η επίθεση το απόγευμα της Τετάρτης έπληξε τον χώρο του στρατιωτικού συγκροτήματος Παρτσίν, περίπου 37 μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας με drones αυτοκτονίας quadcopter, σύμφωνα με τις ιρανικές πηγές. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξερράγησαν σε κτίριο που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Άμυνας για έρευνα για την ανάπτυξη drones, σκοτώνοντας έναν νεαρό μηχανικό που εργαζόταν στο υπουργείο και τραυματίζοντας ένα άλλο άτομο, είπαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, αλλά η επίθεση ταίριαζε σε ένα μοτίβο προηγούμενων ισραηλινών επιδρομών στο Ιράν και τον Λίβανο σε μια μυστική εκστρατεία εχθρότητας που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Μια δήλωση από το Υπουργείο Άμυνας του Ιράν ανέφερε ότι το θεώρησε ως επίθεση και όχι ως ατύχημα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Μια αξιωματούχος των Η.Π.Α. επιβεβαίωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας επιτέθηκαν στον Παρτσίν, αλλά δεν είπε ποιος ήταν πίσω από αυτό ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Κυριακή, μόλις λίγες μέρες πριν από το χτύπημα στο Παρτσίν, ένας συνταγματάρχης των Φρουρών της Επανάστασης δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη και το Ισραήλ είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία του, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι το έκαναν ως προειδοποίηση προς το Ιράν να σταματήσει να στοχοποιεί Ισραηλινούς πολίτες στο εξωτερικό, είπε ο αξιωματούχος. Ωστόσο δεν υπάρχουν τέτοιες αναφορές στοχοποίησης.

Η στόχευση μιας ερευνητικής εγκατάστασης drone στο Παρτσίν ακολουθεί ένα μοτίβο του Ισραήλ που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες δυνατότητες του Ιράν για drone, γιατί… θέλει να έχει μόνο το ίδιο και όχι άλλη χώρα. Με την ίδια λογική ότι το Ισραήλ μπορεί να διαθέτει πυρηνικά στην περιοχή, αλλά κανένας άλλος.

Το Ισραήλ θεωρεί τη χρήση drones από τους εχθρούς του, ειδικά το Ιράν, ως σημαντική απειλή για την ασφάλειά του, επειδή τα drones μπορούν να αποφύγουν τα προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ, όπως το Iron Dome. Ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα επενδύει σημαντικούς πόρους για τον εντοπισμό και την καταστροφή εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Ισραήλ έστειλε έξι drones quadcopter που περιείχαν εκρηκτικά σε μια εγκατάσταση κοντά στην πόλη Kermanshah που ήταν το κύριο εργοστάσιο παραγωγής και αποθήκευσης στρατιωτικών drones του Ιράν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο πληροφοριών που ενημερώθηκε για την επιχείρηση.

Αυτή η ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν. Το Ιράν αντέδρασε εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους σε ένα συγκρότημα κατοικιών στο βόρειο Ιράκ, το οποίο είπε ότι είχε χρησιμοποιηθεί από ισραηλινούς πράκτορες για να σχεδιάσουν επιθέσεις κατά του Ιράν.

Τον Ιούνιο του 2021, μια άλλη επίθεση χρησιμοποιώντας ένα drone – το οποίο εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση – ξεκίνησε επίσης από το εσωτερικό της χώρας. Έπληξε την Iran Centrifuge Technology Company, ή TESA, στην πόλη Karaj. Η TESA είναι ένα από τα κύρια κατασκευαστικά κέντρα του Ιράν για την παραγωγή των προηγμένων φυγοκεντρητών που χρησιμοποιούνται στις δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, το Natanz και το Fardow.

Μπροστά στις μακροχρόνιες αλλά μη αποδεδειγμένες υποψίες ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα στοχεύει στην παραγωγή όπλων, το Ιράν επέμεινε ότι το πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς μόνο. Η εποπτική αρχή των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι δεν έχει βρει αποδείξεις ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

Η επίθεση με drone την Τετάρτη ξεκίνησε από το εσωτερικό του Ιράν, όχι μακριά από τη στρατιωτική βάση Παρτσίν, σύμφωνα με ιρανικές πηγές με γνώση της επίθεσης. Τα drones Quadcopter έχουν μικρή εμβέλεια πτήσης και το Παρτσίν απέχει πολύ από τα σύνορα του Ιράν.

Αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ χρησιμοποίησε πράκτορες στο Ιράν για να πραγματοποιήσει επιθέσεις, αναφέρουν οι ΝΥΤ. Μια δήλωση του Υπουργείου Άμυνας του Ιράν την Πέμπτη χρησιμοποίησε τη λέξη «περιστατικό» αντί για «ατύχημα» για να περιγράψει αυτό που συνέβη στο Παρτσίν και αποκάλεσε τον μηχανικό που πέθανε «μάρτυρα», μια σαφή ένδειξη ότι ο θάνατός του θεωρήθηκε ως αποτέλεσμα εχθρικής δράσης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι χτυπήθηκε μία από τις ερευνητικές μονάδες του υπουργείου Άμυνας στην περιοχή Παρτσίν.

Αρκετοί γνωστοί λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού αναλυτή Χοσεΐν Νταλιριάν, ανάρτησαν επίσης ότι ο μηχανικός ήταν «μάρτυρας».

Η στρατιωτική εγκατάσταση στο Παρτσίν προσελκύει εδώ και χρόνια διεθνή έλεγχο. Το 2011, ο πυρηνικός φύλακας των Ηνωμένων Εθνών, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ή I.A.E.A., δήλωσε ότι ορισμένες χώρες ήταν καχύποπτες ότι το Ιράν είχε πειραματιστεί με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο Παρτσίν. Οι επιθεωρητές του οργανισμού απέκτησαν πρόσβαση στον χώρο το 2015.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ