Κόσμος

Αυτά είναι τα 10 μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού στον κόσμο

Αλλά πού ακριβώς βρίσκονται τα μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού στον κόσμο;

Όπως δείχνει ο Niccolo Conte του Visual Capitalist στο παρακάτω infographic, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την S&P Global Market Intelligence και εκθέσεις εταιρειών, τα 10 κορυφαία ορυχεία παραγωγής χρυσού το 2021 ήταν πολύ διαφορετικά γεωγραφικά.

Τα κορυφαία ορυχεία χρυσού το 2021


Τα 10 μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού βρίσκονται σε εννέα διαφορετικές χώρες στη Βόρεια Αμερική, την Ωκεανία, την Αφρική και την Ασία.

Μαζί, αντιπροσώπευαν περίπου 13 εκατομμύρια ουγγιές ή το 12% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού το 2021.

Το 2019, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χρυσού στον κόσμο - η Barrick Gold και η Newmont Corporation - ανακοίνωσαν μια ιστορική κοινοπραξία που συνδυάζει τις δραστηριότητές τους στη Νεβάδα. Η κοινή εταιρεία που προέκυψε, η Nevada Gold Mines, είναι πλέον το μεγαλύτερο συγκρότημα εξόρυξης χρυσού στον κόσμο με έξι ορυχεία που παράγουν πάνω από 3,3 εκατομμύρια ουγγιές ετησίως.

Το κρατικό ορυχείο Muruntau του Ουζμπεκιστάν, ένα από τα βαθύτερα ανοιχτά ορυχεία στον κόσμο, παρήγαγε λίγο λιγότερο από 3 εκατομμύρια ουγγιές, καθιστώντας το το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού. Το Muruntau αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της συνολικής παραγωγής χρυσού του Ουζμπεκιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο δύο άλλα ορυχεία, το Γκράσμπεργκ και η Ολυμπιάδα, παρήγαγαν πάνω από 1 εκατομμύριο ουγγιές χρυσού το 2021. Το Grasberg δεν είναι μόνο το τρίτο μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο. Το Olimpiada, που ανήκει στον ρωσικό γίγαντα εξόρυξης χρυσού Polyus, διαθέτει περίπου 26 εκατομμύρια ουγγιές αποθεμάτων χρυσού.

Η Polyus στέφθηκε επίσης πρόσφατα ο μεγαλύτερος μεταλλωρύχος όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως, κατέχοντας πάνω από 104 εκατομμύρια ουγγιές αποδεδειγμένου και πιθανού χρυσού μεταξύ όλων των κοιτασμάτων.

Πόσο κερδοφόρα είναι η εξόρυξη χρυσού;

Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% από το 2016 και κυμαίνεται κοντά στο ιστορικό υψηλό των 2.000 δολαρίων/ουγγιά.

Αυτά είναι καλά νέα για τους μεταλλωρύχους χρυσού, οι οποίοι πέτυχαν υψηλά περιθώρια κέρδους σε επίπεδο ρεκόρ το 2020. Για κάθε ουγγιά χρυσού που παρήχθη το 2020, οι μεταλλωρύχοι χρυσού τσέπωσαν κατά μέσο όρο 828 δολάρια, σημαντικά υψηλότερα από το προηγούμενο υψηλό των 666 δολαρίων/ουγγιά που σημειώθηκε το 2011.

Με τα ποσοστά του πληθωρισμού να φτάνουν σε υψηλά επίπεδα δεκαετίας σε αρκετές χώρες, η εξόρυξη χρυσού θα μπορούσε να είναι ένας τομέας που πρέπει να παρακολουθείται, ιδίως δεδομένης της ιδιότητας του χρυσού ως παραδοσιακό μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...