Κόσμος

ΗΠΑ: «Σχέδιο υποταγής» η χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στη Χερσώνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν την απόφαση της Ρωσίας να διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων για τους κατοίκους της νότιας Ουκρανίας ως μια «προσπάθεια να υποτάξει» τον πληθυσμό που βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχό της.

Το σχέδιο αυτό είναι «μια τακτική της Ρωσίας για να υποτάξει τον ουκρανικό λαό για να επιβάλει τη βούλησή της με τη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Τετάρτη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα απορρίψουν σθεναρά» ένα τέτοιο σχέδιο».

Νωρίτερα την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, η Ρωσία θα επιτρέψει στους κατοίκους των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, να ζητήσουν ρωσικό διαβατήριο μέσω «μιας απλουστευμένης διαδικασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο ρωσικός στρατός ελέγχει πλήρως την περιφέρεια της Χερσώνας και εν μέρει εκείνη της Ζαπορίζια.

Οι νέες αρχές των δύο περιφερειών, που έχουν διοριστεί από το Κρεμλίνο, έχουν πλέον εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στη Ρωσία.

Το προεδρικό διάταγμα εφαρμόζεται επίσης από το 2019 όσον αφορά τους κατοίκους των εδαφών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, τα οποία έχουν αποσχισθεί και οι αντίστοιχοι στρατοί τους συμμετέχουν με τη Μόσχα στις μάχες εναντίον της Ουκρανίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αυτών των εδαφών, που έχουν αποσχισθεί, έχουν ήδη λάβει ρωσικά διαβατήρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ