Κόσμος

O CEO της Μοderna θα πετάξει 30 εκατ. δόσεις στα σκουπίδια επειδή δεν τις θέλει κανείς

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, παραπονιέται ότι πρέπει να "πετάξει" 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊου επειδή "κανείς δεν τις θέλει".

"Είναι λυπηρό να το λέω, είμαι στη διαδικασία να πετάξω 30 εκατομμύρια δόσεις στα σκουπίδια επειδή κανείς δεν τις θέλει. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα ζήτησης", δήλωσε ο Bancel σε ακροατήριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες να έρθει σε επαφή με διάφορες κυβερνήσεις για να δει αν κάποιος θέλει να καλύψει το κενό απέτυχαν πλήρως.

"Αυτή τη στιγμή έχουμε κυβερνήσεις προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε ... μέσω των πρεσβειών στην Ουάσιγκτον. Κάθε χώρα, και κανείς δεν θέλει να τα αναλάβει".

"Το ζήτημα σε πολλές χώρες είναι ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν τα εμβόλια".

Τα σχόλια του Bancel έρχονται λίγες ημέρες αφότου το Bloomberg ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ στον τομέα της υγείας θέλουν να τροποποιήσουν τις συμβάσεις με την Pfizer και άλλους κατασκευαστές εμβολίων, προκειμένου να μειώσουν τις προμήθειες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης που διοργάνωσε ο Πολωνός υπουργός Υγείας Adam Niedzielski, οι κυβερνήσεις μοιράστηκαν μια κοινή επιστολή προς την Επιτροπή της ΕΕ η οποία έχει ως εξής: "Ελπίζουμε ότι η συζήτηση με την Επιτροπή και μεταξύ των κρατών μελών θα επιτρέψει την ευελιξία στις συμφωνίες για τα εμβόλια", προσθέτοντας: "Βασιζόμαστε επίσης στους παραγωγούς εμβολίων να δείξουν κατανόηση στις εξαιρετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Πολωνία υποστηρίζοντας την Ουκρανία και δίνοντας καταφύγιο σε εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες που διαφεύγουν από τον πόλεμο".

Ορισμένες χώρες επιδιώκουν να τροποποιήσουν τις λεγόμενες συμφωνίες προηγμένης αγοράς που έχουν υπογραφεί με τους παραγωγούς, καθώς η ζήτηση για εμβόλια μειώνεται και οι προϋπολογισμοί πιέζονται από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και το κόστος της φιλοξενίας των προσφύγων.

Η προσαρμογή των συμφωνιών με τους προμηθευτές θα μπορούσε να δώσει στα κράτη μέλη το δικαίωμα να "επαναπροσδιορίσουν, να αναστείλουν ή να ακυρώσουν συνολικά τις παραδόσεις εμβολίων με μικρή διάρκεια ζωής", έγραψαν οι πρωθυπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας σε κοινή επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula Von Der Leyen στα τέλη του περασμένου μήνα.

Εν τω μεταξύ, σε ξεχωριστή επιστολή το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας ζήτησε "ανοιχτό διάλογο" με την Επιτροπή και τις φαρμακευτικές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα ρύθμιση αναγκάζει τα κράτη μέλη να "αγοράζουν ποσότητες εμβολίων που δεν χρειάζονται".
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ