M777 πυροβόλο
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Μάχη Πυροβόλων: Ρωσικά Giatsint-S εναντίων αμερικανικών Μ-777 στην Ουκρανία (Βίντεο)

Το ρωσικό αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο Giatsint-S κατέστρεψε ένα αμερικανικό M-777 πυροβόλο 155 χιλιοστών στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέες αναφορές από το ρωσικό υπουργείο άμυνας.

Οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με 90 Μ-777 πυροβόλα, ως μέρος πακέτου στρατιωτικής βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Αναφέρεται πως όλα εκτός από ένα πυροβόλο έχουν φθάσει στην Ουκρανία, με την χώρα να τα αναπτύσσει στις πρώτες γραμμές.

Τα νέα ήρθαν λίγες μέρες μετά από ένα άλλο ουκρανικό πυροβόλο Μ-777 κοντά στη περιοχή Podgornoye, το οποίο φάνηκε να έχει χτυπηθεί από βλήματα που εκτόξευσε ρωσικό drone.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τα πληρώματα αυτοκινούμενων πυροβόλων όπλων Giatsint-S 152 χιλιοστών να εμπλέκονται με αναφερόμενες εχθρικές συστοιχίες πυροβολικού. Οι στόχοι λέγεται πως ήταν ουκρανικά πυροβόλα M-777.

"Στην διαδικασία κάλυψης των καθηκόντων τους για αντιμετώπιση εχθρικών συστοιχιών, μία συστοιχία συστημάτων Giatsint-S εξουδετέρωσε μία μονάδα αμερικανικών M-777 ρυμουλκούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών," είπε ο υπουργός σε δήλωση. 

Οι ρωσικές ομάδες Giatsint-S καταστρέφουν ουκρανικές οχυρώσεις, βάσεις, προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, δηλώνει η υπηρεσία κρατικών νέων TASS των Ρώσων.

Μετά από κάθε βολή πυροβολικού και ανίχνευση εχθρικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, οι ομάδες Giatsint-S γρήγορα αλλάζουν τις θέσεις πυρός τους, πρόσθεσε το κανάλι TASS.

Όσο το επίκεντρο του πολέμου βρίσκεται στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, η σύρραξη έχει εξελιχθεί σε μία σύγκρουση πυροβόλων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και οι δύο μεριές εστιάζουν σε πυρά κατά των εχθρικών συστοιχιών.

Επιπλέον, τα πυροβόλα Μ-777 που προμήθευσαν οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τεράστια ώθηση στην ισχύ πυρός των Ουκρανών, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίων των επιθετικών στοιχείων των εισβολέων. Τα αμερικανικά όπλα προσφέρουν μεγάλο βεληνεκές και ακρίβεια, δύο χαρακτηριστικά που λείπουν από τα περισσότερα όπλα πυροβολικού των Ουκρανών, τα οποία επιχειρούν εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. 

Το Αμερικανικό Μ-777 εναντίων του Ρωσικού 2S5 Giatsint-S

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την BAE Systems, το 155 χιλιοστών M-777 είναι το πρώτο ελαφρύ πυροβόλο με βάρος περίπου 4.200 κιλά. Το επίτευγμα αυτό πραγματοποιήθηκε με την χρήση νέων υλικών τιτανίου και αλουμινίου.

Το ελαφρύ του βάρους και οι μικρότερες διαστάσεις του επιτρέπουν στο Μ-777 να μεταφέρεται εύκολα από τα ελικόπτερα USMC MV-22 Osprey και CH-47 ή από φορτηγά. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως μπορούν να αναπτυχθούν και να ξανά αναπτυχθούν συχνότερα, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα επιβίωσής τους σε κρίσιμες συρράξεις εναντίων εχθρικών συστοιχιών.

Το 2S5 Giatsint-S αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της σοβιετικής εποχής από την υπηρεσία ειδικού σχεδιασμού του εργοστασίου κατασκευής Sverdlovsk (τώρα Ekaterinburg) Machinery στα τέλη του 1968. Το όπλο ζυγίζει 2.800 κιλά, χαρακτηριστικό που το κάνει σχεδόν επτά φορές βαρύτερο από το αμερικανικό M-777.

Το M-777 είναι εξοπλισμένο με κάννη διαμετρήματος 39. Το όπλο έχει μέγιστο βεληνεκές 24,7 χιλιομέτρων με κανονικά βλήματα και 30 χιλιόμετρα με πυραυλοκίνητα βλήματα. Μπορεί να ρίξει με ταχυβολία 2 βλημάτων ανά λεπτό για παρατεταμένη χρονική περίοδο και 5 βλήματα ανά λεπτό για ακραίες καταστάσεις.

Το 2S5 Giatsint-S παρέχει μία ελαφρώς μεγαλύτερη εμβέλεια στα 28,4 χιλιόμετρα για τα τυπικά HE-FRAG βλήματα και βεληνεκές 33 χιλιομέτρων με πυραυλοκίνητα βλήματα. Η μέγιστη ταχυβολία είναι 5 με 6 βλήματα ανά λεπτό. 

Εκτός από τα HE (ισχυρά εκρηκτικά) βλήματα, το όπλο μπορεί να εκτοξεύσει και HEAT βλήματα, βλήματα καπνού, διασποράς και πυρηνικά πυρομαχικά.

Η έκδοση Μ-777Α2 χρησιμοποιεί το Modular Artillery Charge Systems (MACS) για να εκτοξεύει τα Raytheon/ Bofors XM982 Excalibur GPS/αδρανειακής πλοήγησης και εκτεταμένης εμβέλειας βλήματα 155 χιλιοστών. Τα Excalibur έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές περίπου 40 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ