Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί έχει την φήμη του "καταλληλότερου όλων" ο νέος γενικός διοικητής του ΝΑΤΟ σχετικά με «το πολιτικό και επιχειρησιακό τοπίο»

Από μια γρήγορη σάρωση της βιογραφίας του, ο Κρίστοφερ Κάβολι μπορεί να φανεί τόσο ο πιο πιθανός όσο και ο λιγότερο πιθανός από τους υποψηφίους να οδηγηθούν στο κέντρο του γεωπολιτικού αγώνα που αναδιαμορφώνει το ευρωπαϊκό τοπίο ασφάλειας.

Παιδί του στρατού που γεννήθηκε σε μια βάση των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η παιδική ηλικία του Κάβολι είναι αρκετά οικεία στις στρατιωτικές οικογένειες, αναφέρει το Politico.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, έχει ήδη αναδείξει τι έλεγε ο νέος γενικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για την Αλεξανδρούπολη ένα χρόνο πριν.

Ο Κάβολι -ο υποψήφιος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και να γίνει ο ανώτατος διοικητής των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη - αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον το 1987 με πτυχίο στη βιολογία. Η ανώτερη διατριβή του, «The Effect of Earthworms on the Vertical Distribution of Slime Molds in the Soil», δεν προανήγγειλε ακριβώς την καριέρα ενός στρατιωτικού ηγέτη εν καιρώ πολέμου.

Μετά την αποφοίτησή του, εντάχθηκε στο πεζικό, αναπτύχθηκε στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και πέρασε χρόνο στην Ιταλία και τη Γερμανία. Στην πορεία, πήρε μεταπτυχιακό από το Γέιλ στις Ρωσικές Σπουδές, προσθέτοντας στα ιταλικά και τα γαλλικά που είχε ήδη μάθει.

Το πτυχίο του Γέιλ κανονικά θα οδηγούσε σε μια διχάλα στην καριέρα ενός αξιωματικού του στρατού. Ο νέος του ρόλος ως αξιωματικός επικεντρώθηκε στη Ρωσία, μαζί με μια θητεία στο Μικτό Επιτελείο του Πενταγώνου, που συνήθως σημαίνει το τέλος των επιχειρησιακών αναπτύξεων και των εντολών τεσσάρων αστέρων. Αλλά ο Κάβολι έχει χαράξει μια καριέρα που κινείται πέρα ​​δώθε μεταξύ των αποστολών πρώτης γραμμής στο Αφγανιστάν και των μονάδων πεζικού σε θέσεις σκέψης και στρατηγικής.

«Είχε μια ασυνήθιστη εξέλιξη σταδιοδρομίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο αξιωματικών τεσσάρων αστέρων του Στρατού, κάτι που νομίζω ότι είναι πραγματικά καλό και ενθαρρυντικό», είπε ο Ρίτσαρντ Χούκερ, πρώην διευθυντής για την Ευρώπη και τη Ρωσία για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και κοσμήτορας του Κολλεγίου Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη.

Από το 2018, αυτές οι δύο πλευρές της καριέρας του λειτουργούσαν καθώς ο Κάβολι προσπάθησε να μεταμορφώσει το πώς και πού εκπαιδεύονται οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για πόλεμο. Εάν επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία να αναλάβει τη νέα θέση, θα είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση αυτών των στρατευμάτων σε μια ολοένα και πιο αβέβαιη αναμέτρηση με το Κρεμλίνο, αναλαμβάνοντας το τιμόνι ενός επεκτεινόμενου ΝΑΤΟ που αναμένεται να υπερδιπλασιάσει τα σύνορά του με τη Ρωσία μόλις ενταχθεί η Φινλανδία στη συμμαχία.

Παρασημοφορημένος κτηνίατρος μάχης και παγκοσμίως επαινεμένος στρατηγός τεσσάρων αστέρων, ο Κάβολι είναι έτοιμος να γίνει ο κορυφαίος στρατηγός του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η συμμαχία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της μεταψυχροπολεμικής εποχής: Πώς να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς αυτός συνεχίζει την απρόσκοπτη εκστρατεία του στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ τέτοια στιγμή όπου ένας νέος διοικητής έχει μπει σε αυτή τη θέση… και είχε τόσα πολλά στο πιάτο του την πρώτη μέρα», δήλωσε η Leah Scheunemann, αναπληρώτρια διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Διατλαντικής Ασφάλειας στο Atlantic Council.

Ο Κάβολι, έχοντας υπηρετήσει ως επικεφαλής της διοίκησης του Στρατού Ευρώπης/Αφρικής από το 2018, έζησε στη Γερμανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια πρωτοστατώντας σε μια σειρά ασκήσεων του ΝΑΤΟ που ήταν οι μεγαλύτερες και πιο φιλόδοξες από τη δεκαετία του 1980, φέρνοντας κοντά επιχειρησιακά δεκάδες έθνη — συμπεριλαμβανομένων μη εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία με άνευ προηγουμένου τρόπους.

Προκειμένου να οργανώσει σε όλη την ήπειρο τη διεξαγωγή περίπλοκων, εβδομαδιαίων ασκήσεων που εκτείνονται πέρα ​​από τα σύνορα και περιλαμβάνουν χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, ο Κάβολι έχει σφυρηλατήσει τα είδη των συνδέσεων που θα είναι κρίσιμα για να κρατήσει την 30μελή συμμαχία του ΝΑΤΟ στην ίδια κατεύθυνση.

Θα αναλάβει επίσης το τιμόνι κατά τη διάρκεια ενός επανασχεδιασμού στην Ουάσιγκτον και σε ολόκληρη την Ευρώπη σχετικά με το πώς σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν και να εξοπλίσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Για χρόνια, η κυρίαρχη άποψη πολιτικής σε όλο το ΝΑΤΟ ήταν να αποφευχθεί η πρόκληση του Πούτιν, αλλά πολλές από αυτές τις σκέψεις παραμερίστηκαν τη νύχτα της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ρωσικά τανκς εισήλθαν στην Ουκρανία.

Αμέσως μετά, οι χώρες άρχισαν να σπεύδουν να στηρίξουν με όπλα και πυρομαχικά τις ουκρανικές δυνάμεις και τα μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία, η Γερμανία, η Ρουμανία - και οι ελπιδοφόρες Φινλανδία και η Σουηδία - υποσχέθηκαν δισεκατομμύρια περισσότερα σε χρηματοδότηση για την ασφάλεια.

«Ως επικεφαλής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο Κάβολι έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό και νομίζω ότι θα συνεχίσει το ίδιο» στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση και στο διπλό ρόλο ως ανώτατου συμμαχικού διοικητή του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, είπε ο Χούκερ.

Μερικές από τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ προηγούνται της εισβολής του Φεβρουαρίου και της θητείας του Κάβολι στον Στρατό των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Την εποχή που διορίστηκε στη θέση του, είχαν ήδη γίνει σχέδια για μεγαλύτερες, πιο φιλόδοξες στρατιωτικές ασκήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο. Το αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν η άσκηση Defender 2020, η οποία έστειλε 20.000 στρατιώτες με έδρα τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για να εκπαιδευτούν μαζί με 17.000 ευρωπαϊκούς στρατιώτες από τη Φινλανδία έως τη Ρουμανία στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτές οι ασκήσεις και οι νέες αναπτύξεις του ΝΑΤΟ στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία στη Βαλτική Θάλασσα είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Ειδικά οι χώρες της Βαλτικής πιέζουν για μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ —και συγκεκριμένα της Αμερικής— εντός των συνόρων τους, ένα αίτημα για το οποίο οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να αμφιταλαντεύονται.

Αυτά τα ζητήματα — μαζί με την αποκάλυψη τον επόμενο μήνα της πρώτης νέας στρατηγικής ιδέας του ΝΑΤΟ από το 2011 — θα είναι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου.

Από τις πρώτες μέρες της θητείας του, «ο Κάβολι θα είναι στη θέση της εφαρμογής αυτής της νέας στρατηγικής ιδέας, η οποία θα περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο η συμμαχία σκοπεύει να αντιμετωπίσει την Κίνα για πρώτη φορά», είπε ο Scheunemann.

Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκκλήσεις από τα κράτη της Βαλτικής για σκληρές δεσμεύσεις για μεγαλύτερη παρουσία συμμαχίας, ενσωμάτωση Φινλανδίας και Σουηδίας, στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και συνεργασία με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες.

Η θητεία του Κάβολι στον Στρατό των ΗΠΑ στην Ευρώπη οδήγησε στην επανίδρυση του V Corps του Στρατού στη Γερμανία, το οποίο συντονίζει τους ελιγμούς και την επιμελητεία μεταξύ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ένα νέο αρχηγείο των ΗΠΑ στο Πόζναν της Πολωνίας, μαζί με διευρυμένες εκ περιτροπής αναπτύξεις στη Ρουμανία και την Πολωνία. Έχει επίσης ριχτεί σε πιο περίπλοκα ζητήματα όπως η έναρξη μελετών για μετρητές και υποδομές μεταφορών στην Ανατολική Ευρώπη, που συχνά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα πρότυπα του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την κίνηση των στρατευμάτων και του υλικού του ΝΑΤΟ.

Το αποκορύφωμα για τη γενιά αξιωματικών του Κάβολι ήταν οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και οι δύο περιοδείες του στο Αφγανιστάν κατά κάποιο τρόπο συνδέουν τον χρόνο του ως πολύγλωσσο στρατηγό και στρατιώτη πρώτης γραμμής.

Στις αρχές του 2006, όταν το Πεντάγωνο επικεντρώθηκε στο χάος στο Ιράκ, οι Ταλιμπάν αύξαναν τις επιθέσεις τους σε μικρά φυλάκια των ΗΠΑ σε όλο το Αφγανιστάν, ιδιαίτερα στα ορεινά ανατολικά.

Στη συνέχεια, ο Κάβολι έφερε τους 700 στρατιώτες του 1ου τάγματος του, του 32ου συντάγματος πεζικού στο Αφγανιστάν. Η άφιξή τους τον Μάρτιο ήταν η αρχή μιας αιματηρής, 16μηνης ανάπτυξης στις κοιλάδες Κορενγκάλ και Πετς, μέρη που έχουν γίνει συνώνυμα με την καταιγιστική αμερικανική εμπειρία εκεί. Κοιλάδες και χωριά που κατακτήθηκαν με υψηλό κόστος εγκαταλείφθηκαν και τα σχέδια για σταθερότητα και διαρκή παρουσία της αφγανικής κυβέρνησης κατέληξαν σε απογοήτευση.

«Συνθλίβει τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά ανθρώπινα συντρίμμια που έχουν μείνει πίσω από μια τέτοια ανάπτυξη», είπε αργότερα ο Κάβολι στον συγγραφέα Wesley Morgan για το «The Hardest Place», το βιβλίο του για τις μάχες στις κοιλάδες. Το άγχος από την ανάπτυξη — το οποίο παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες την τελευταία στιγμή — είχε τόσο μεγάλο βάρος που ο Κάβολι θα χρειαζόταν αργότερα οδοντιατρική περίθαλψη για να επιδιορθώσει τη ζημιά που προκλήθηκε από το συνεχές τρίξιμο των δοντιών του.

Θα περνούσε αρκετά χρόνια μετά το Αφγανιστάν διδάσκοντας και σπουδάζοντας στη Γερμανία προτού επιστρέψει το 2011, όπου αναπτύχθηκε για ένα χρόνο ως αναπληρωτής διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης, υπηρετώντας υπό έναν Ιταλό στρατηγό. Η διοίκηση επικεντρώθηκε περισσότερο στην εκπαίδευση των αφγανικών στρατευμάτων παρά στη μάχη.

Με το Αφγανιστάν πίσω του, ο Κάβολι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον ως συνταγματάρχης στο Πεντάγωνο, για να εργαστεί ως συνεργάτης στην Ομάδα Στρατηγικών Μελετών του Στρατού για τον τότε Αρχηγό του Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Ρέι Οντιέρνο.

Ο Ντέιβ Τζόνσον, ένας απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού που μελετά τις αλλαγές στον σύγχρονο πόλεμο στην RAND Corporation, επιλέχθηκε από τον Οντιέρνο για να διευθύνει την ομάδα και ενέταξε τον Καβόλι. «Είπα στον Οντιέρνο εκείνη την εποχή και το πιστεύω ακόμα: ο Κρις ήταν ο καλύτερος συνταγματάρχης που έχω γνωρίσει ποτέ. Και έχω περάσει 50 χρόνια μέσα και γύρω από τον στρατό», είπε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον θα συνιστούσε αργότερα στον Κάβολι να εργαστεί ως εκτελεστικός διευθυντής του Οντιέρνο. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν πιο προετοιμασμένο από πνευματική ή μαχητική προοπτική», για να αναλάβει τη δουλειά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, είπε ο Τζόνσον. «Έχει συνεργαστεί με σχεδόν κάθε διοικητή χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη κάποια στιγμή, γνωρίζει το πολιτικό και επιχειρησιακό τοπίο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...