Κόσμος

Φιλιππίνες: Νέος πρόεδρος της χώρας ο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ

Η ανακήρυξη αυτή επισημοποιεί κάτι που στο παρελθόν θεωρούνταν αδιανόητο, την επιστροφή δηλαδή της διαβόητης πολιτικής δυναστείας Μάρκος στην εξουσία, έπειτα από μια λαϊκή επανάσταση το 1986, η οποία την απομάκρυνε από το προεδρικό μέγαρο και την υποχρέωσε να εξοριστεί στη Χαβάη.

Ο 64χρονος Μάρκος, γνωστός ως «Μπονγκ Μπονγκ», αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 30 Ιουνίου από τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε, και θα υπηρετήσει μέχρι το 2028 με αντιπρόεδρό του την κόρη του απερχόμενου προέδρου, την Σάρα Ντουτέρτε-Κάρπιο.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπονγκ Μπονγκ Μάρκος και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Σάρα Ντουτέρτε ήταν αληθινοί αστέρες της ροκ. Ωστόσο, το σημαντικότερο έργο για τους νικητές σήμερα είναι να ενώσουν τους συμπατριώτες μας», είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία των Φιλιππίνων, ο Μιγκέλ Ζουμπίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φιλιππίνες: Με το 58% των ψήφων ο νέος πρόεδρος

Ο Μάρκος εξελέγη με 31,6 εκατομμύρια ψήφους ή 58,77% των ψήφων και με ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές 82%.

Η σύζυγός του και οι τρεις γιοι τους ήταν επίσης παρόντες στο Κογκρέσο, όπου η οικογένεια κερδίζει μια έδρα σχεδόν σε κάθε εκλογική διαδικασία των Φιλιππίνων από τότε που επέστρεψε από την εξορία τα χρόνια του 1990.

Παρούσα ήταν και η 92χρονη μητέρα του νέου προέδρου, η Ιμέλντα, ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το Σώμα καθώς πόζαρε για φωτογραφίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μάρκος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει υπερπλειοψηφία με την αδελφή του Ιμέε ως γερουσιαστή, τον γιο του Φερντινάντ βουλευτή στο Κογκρέσο και τον ξάδελφό του Μάρτιν Ρομουάλντες, τον αρχηγό της πλειοψηφίας του Σώματος, να αναμένεται να οριστεί πρόεδρος της βουλής, κάτι που δείχνει το εύρος της εξουσίας που αναμένεται να έχει η οικογένεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ