Κόσμος

Μπορούν; Σουηδο-φινλανδική κοινή άμυνα- Πώς Στοκχόλμη-Ελσίνκι θα αμυνθούν από κοινού απέναντι στη Ρωσία

Στοκχόλμη και Ελσίνκι θα στείλουν αντιπροσωπείες στην Άγκυρα σήμερα Τετάρτη με στόχο να κάμψουν τις αντιρρήσεις της.

Με μια φινλανδο-σουηδική είσοδο στο ΝΑΤΟ στον ορίζοντα, μπορεί να ειπωθεί ότι μία από τις σημαντικές αλλαγές τόσο για τις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις (SVFM) όσο και για τις Φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις (Puolustusvoimat, PV) είναι ότι μπορούν να ξεκινήσουν το σχεδιασμό για κοινές επιχειρήσεις σε καιρό πολέμου και με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ένα φυσικό ερώτημα είναι τότε ποιες σουηδικές δυνατότητες και μονάδες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Φινλανδία, σε τομείς που εντοπίζονται ελλείψεις στην ικανότητα του Ελσίνκι που θα μπορούσαν να επιλυθούν σε διάφορους βαθμούς με σουηδική βοήθεια.

Η κοινή θάλασσα

Ένας από τους τομείς που έχει ήδη προχωρήσει περισσότερο είναι η θαλάσσια συνεργασία. Εκεί μπορεί να είναι ενδιαφέρον να συνδυαστούν ορισμένες δυνατότητες, αλλά ταυτόχρονα είναι σχετικά φυσικό για το σουηδικό ναυτικό να επικεντρωθεί στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας και το Φινλανδικό στη Βόρεια Βαλτική Θάλασσα, στη Θάλασσα του Αρχιπελάγους και τον Κόλπο της Φινλανδίας.

Τα υποβρύχια είναι ομολογουμένως μια ικανότητα που στερείται η Φινλανδία. Αλλά στην πράξη, είναι λίγο πολύ οι πληροφορίες που θα τους έδινε ανεξάρτητα η Σουηδία που ενδιαφέρουν και τη Φινλανδία. Ο Κόλπος της Φινλανδίας αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ ανεπαρκής για υποβρύχια ήδη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η αποτυχημένη εκστρατεία των γερμανικών υποβρυχίων στον Κόλπο το 1944 κόστισε στους Γερμανούς πέντε βυθισμένα και ένα κατεστραμμένο υποβρύχιο - ένα βυθισμένο εμπορικό πλοίο, μια μεγαλύτερη φορτηγίδα και ένα ναρκαλιευτικό. Οι φινλανδικές και σουηδικές αμφίβιες μονάδες θα έχουν μεγαλύτερη ευκαιρία να συγκεντρωθούν εκεί που πραγματικά χρειάζονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εθνικά σύνορα, τα οποία ανάλογα με την κατάσταση μπορεί να περιλαμβάνουν Φινλανδούς παράκτιους κυνηγούς σε Γκότλαντ ή Σουηδούς αμφίβιους στρατιώτες στα Ώλαντ - όπως απαιτείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Φινλανδοί παράκτιοι κυνηγοί είναι σουηδόφωνοι.

Σουηδοί καταδρομείς στην ανατολική Φινλανδία

Στην περίπτωση της νότιας Φινλανδίας με τα πληθυσμιακά κέντρα της χώρας, μπορεί γενικά να υποτεθεί ότι εκεί συγκεντρώνουν οι φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις τις πιο ισχυρές μονάδες τους στα περισσότερα σενάρια. Με αυτόν τον τρόπο, η ανάγκη για εξωτερική βοήθεια είναι μικρότερη, αλλά μια ικανότητα που αναμφίβολα ενδιαφέρει τη Φινλανδία είναι η αερομεταφερόμενη. Το τάγμα μαχητικών από το K 3. Ενώ η Φινλανδία διαθέτει ικανότητα ελικοπτέρων και μονάδες εκπαιδευμένες για αποστολές ελικοπτέρων, παραδοσιακά επικεντρώνονται στη συλλογή πληροφοριών και άλλες επιχειρήσεις, όπως εκτελούνται σε μικρές ομάδες.

Μαχητικά αεροσκάφη και στις δύο πλευρές της Βαλτικής Θάλασσας

Ένας άλλος τομέας όπου οι σουηδικές δυνατότητες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη Φινλανδία είναι η Σουηδική Πολεμική Αεροπορία. Εδώ, επίσης, υπάρχει ήδη ένα υψηλό επίπεδο κοινών επιχειρήσεων και η ταχύτητα της πτήσης καθιστά δυνατή τη γρήγορη ανασυγκρότηση και τη δημιουργία κέντρων βάρους σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Όσον αφορά την πολεμική αεροπορία, υπάρχουν επί του παρόντος σχετικά μεγάλες διαφορές μεταξύ των οπλισμών, όπου η Σουηδία έχει ικανότητα ναυτικού στόχου και σαφώς καλύτερη ικανότητα να χτυπά μεμονωμένα οχήματα, ενώ η Φινλανδία έχει σαφώς ανώτερη ικανότητα να χτυπά σκληρούς στόχους σε απόσταση.

Οι διαφορές φαίνεται να μειώνονται απότομα με την εισαγωγή της επόμενης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών και στις δύο χώρες, αλλά προς το παρόν η συνεργασία για το ποιοι στόχοι ταιριάζουν καλύτερα για τα όπλα είναι πολύ πολύτιμη. Ίσως ακόμη πιο σημαντικές από το JAS 39 Gripen για τη Φινλανδία εξακολουθούν να είναι οι διάφορες δυνατότητες υποστήριξης, όπου το αερομεταφερόμενο ραντάρ και η διοίκηση μάχης, οι πρόσθετοι πόροι αναγνώρισης σήματος και οι δυνατότητες τακτικής μεταφοράς σε διάφορους βαθμούς μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον αντίκτυπο της κοινής μάχης.

Αλλά είναι στο βορρά που γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον. Το North Calotte είναι μεγάλο και για γεωγραφικούς λόγους είναι μια ενιαία συνεχόμενη περιοχή λειτουργίας από το Bodø στη Νορβηγία έως τη Salla στη Φινλανδία, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα σαφές όταν και οι τρεις δυτικές χώρες της περιοχής ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Η περιοχή είναι επίσης σχετικά αραιοκατοικημένη, και παρόλο που θα πρέπει να προσέξουμε να μαντέψουμε τι σχέδια έχει το PV για την περιοχή, εξακολουθεί να είναι μια αρκετά πιθανή υπόθεση ότι η άμυνα θα συγκεντρώσει τους κύριους πόρους της στο νότο.

Σουηδικές τεθωρακισμένες μονάδες στη βόρεια Φινλανδία;

Μεταξύ των μονάδων του στρατού εν καιρώ ειρήνης που εκπαιδεύουν Φινλανδούς στρατεύσιμους, μια μονάδα βρίσκεται βόρεια της γραμμής Oulu-Skellefteå: Jägarbrigaden [προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι «κυνηγοί» δεν σημαίνουν πραγματικά το ίδιο πράγμα στη Σουηδία και τη Φινλανδία] με επιχειρήσεις στο Ροβανιέμι και στο Σοντανκύλα με επίκεντρο τη μάχη πεζικού σε (υπο) αρκτικές συνθήκες. Αμέσως νότια της γραμμής βρίσκεται η Ταξιαρχία Kajaani, η οποία είναι μία από τις «μεγάλες τρεις» της Φινλανδίας (Pori, Karelia και Kajanaland) και εκπαιδεύει μηχανοκίνητες μονάδες. Το πόσες ακριβώς μονάδες εν καιρώ πολέμου θα εγκατασταθούν στο Kainuu, στη Βόρεια Ostrobothnia και στη Λαπωνία είναι απόρρητο, αλλά δεδομένου του μήκους των συνόρων και του μέρους των διατεθέντων πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση της κλασικής κατεύθυνσης Suomussalmi-Oulu, μπορεί να υποθέτουμε ότι θα είναι σχετικά αραιό βόρεια του Κουουσάμο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ούτε η Ταξιαρχία Jägar ούτε η Ταξιαρχία Kajana διαθέτουν σημαντικές μηχανοποιημένες μονάδες. Οι φινλανδικές μηχανοποιημένες ικανότητες συγκεντρώνονται σε μονάδες εκπαίδευσης στο Häme της Καρελίας, περιοχές που δεν είναι γνωστές για την προσφορά καλών ευκαιριών για εξάσκηση χειμερινών μαχών. Φυσικά, μονάδες από εκεί έρχονται βόρεια κάθε χρόνο για εκπαίδευση.

Εάν το συνδέσετε επίσης με τη δυνατότητα των σουηδικών κυνηγετικών μονάδων από τους Norrland Dragons στο K 4, αρχίζουμε να βλέπουμε ένα σενάριο όπου τα δυτικά στρατεύματα έχουν δημιουργήσει μια δύναμη που μπορεί να μετρήσει μέχρι τις πιθανές συγκεντρώσεις στρατευμάτων της Ρωσίας στο βορρά, και να δώσει στην πολιτική και στρατιωτική διαχείριση καλές ευκαιρίες να αναλάβει την πρωτοβουλία στο North Calotte. Για πολιτικούς λόγους, οι επιθετικές επιχειρήσεις κατά της περιοχής του Μουρμάνσκ δεν είναι απαραίτητα καλή ιδέα, καθώς μπορεί να θεωρηθούν ότι απειλούν τη δεύτερης κατηγορίας ικανότητα της Ρωσίας, αλλά οι ήδη περιορισμένες επιχειρήσεις στη συνοριακή περιοχή μπορεί να αναγκάσουν τη Ρωσία να μετατοπίσει στρατεύματα από άλλες κατευθύνσεις προς τον Βορρά, που είναι πολύτιμο.

Κοινές απειλές - κοινές λύσεις

Αυτή ήταν μια σύντομη επισκόπηση του ποιες μονάδες και ικανότητες μπορούν να θεωρηθούν ως οι πιο πολύτιμες από τη φινλανδική σκοπιά όταν αρχίσει να συζητείται ο κοινός σχεδιασμός.

Δεν πρέπει να θεωρείται ως αίτημα και οι ακριβείς ομάδες φυσικά διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών σεναρίων - εάν ο εχθρός αποβιβαστεί στο σουηδικό έδαφος αλλά δεν ενεργοποιηθεί κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων, είναι φυσικό οι σουηδικές μονάδες να ομαδοποιούνται στην περιοχή αποβίβασης και να λαμβάνουν φινλανδική υποστήριξη αντι αυτού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ