Κόσμος

Αποκαλύψεις που τα εξηγούν όλα ! Τι έλεγε ο Ερντογάν για το ΝΑΤΟ πριν από μερικά χρόνια

Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αμείλικτος στις προσπάθειές του να εκπληρώσει μια μυστική υπόσχεση που είχε δώσει στον στενό του κύκλο πριν από μια δεκαετία, η οποία ήταν να διαταράξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ όταν θα είχε την ευκαιρία και να εδραιώσει την εξουσία του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα nordicmonitor.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ιστορικό του Προέδρου Ερντογάν δείχνει ότι έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του, φέρνοντας σφήνα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας σε μια σειρά ζητημάτων.

Η υπόσχεση αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ερευνητές που ερευνούσαν το δίκτυο Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν στην Τουρκία.

«Όταν θα έχω την ευκαιρία, ξέρω τι θα κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα τσακίσω τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο και το Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν, στους πιστούς του νομοθέτες σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση.

Τα εξωφρενικά σχόλια που ειπώθηκαν από τον Ερντογάν διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συνομιλίας σχετικά με την προτεινόμενη ίδρυση νέας βάσης ραντάρ στην περιοχή Kürecik της Μαλάτια ως μέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο λειτουργεί με αναχαιτιστές πυραύλων στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Ο Ερντογάν δεν ήταν σαφώς ευχαριστημένος με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που παρουσιάστηκαν στη σύνοδο των ηγετών της Λισαβόνας το 2010, αλλά εκείνη τη στιγμή ένιωθε ότι έπρεπε να συμβαδίσει μαζί τους ενόψει της πίεσης από τον στρατό και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες που θεωρούσαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας . Η τουρκική κυβέρνηση είχε μακροχρόνιες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ιδίως σχετικά με την ονομασία του Ιράν ως απειλής για τη συμμαχία και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν ένιωθε ιδιαίτερα τη θερμότητα στο εσωτερικό από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος υποστήριξε το έργο του ΝΑΤΟ, και δεν είχε εδραιώσει αρκετή δύναμη στα χέρια του για να ξεπεράσει αυτήν την αντίσταση. Τον Σεπτέμβριο του 2011 Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν μνημόνιο με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη του αμερικανικού ραντάρ στο Kürecik ως μέρος ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο να προστατεύει τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας από απειλές πυραύλων.

Ο Hayrettin Çakmak, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής βουλευτής από την επαρχία της Προύσας και ύποπτος στην έρευνα του IRGC, ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο άλλος βουλευτής ήταν ο Seracettin Karayağız, βουλευτής από την επαρχία Muş και ένας άλλος ισλαμιστής πολιτικός.

Στις 19 Οκτωβρίου 2010 και οι δύο νομοθέτες ανέφεραν αυτό που τους είπε ο Ερντογάν για τη βάση ραντάρ σε έναν ανώτερο στέλεχος της Δύναμης Quds ονόματι Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, ένας καταδικασμένος εγκληματίας που είχε εκτίσει ποινές για τρομοκρατικές κατηγορίες σε σχέση με τη δύναμη Quds στο παρελθόν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε έναν χώρο στον λόφο Çamlıca της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έχει θέα στο Βόσπορο. Ο Yazıcıoğlu συνέταξε αργότερα μια αναφορά για τις λεπτομέρειες της συνομιλίας και την παρέδωσε στον χειριστή του, Naser Ghafari.

 

Ο Nasar Ghafari φωτογραφήθηκε ενώ βρισκόταν υπό παρακολούθηση συναντήθηκε με τον Τούρκο περιουσιακό του στοιχείο, τον Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, έναν καταδικασθέντα.

Η αναφορά μαζί με δεκάδες άλλα έγγραφα πληροφοριών που συγκέντρωσε ο Yazıcıoğlu ελήφθη από την αστυνομία όταν η δυσαρεστημένη σύζυγος του Yazıcıoğlu, Kamile, αποφάσισε να ''σφυρίξει'' τον σύζυγό της αφού οι δυο τους είχαν προβλήματα γάμου. Η αστυνομία αρχικά δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στους ισχυρισμούς της συζύγου και οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου στην Προύσα, όπου ανέφερε για πρώτη φορά την μπαταρία από τον σύζυγό της, αντιμετώπισαν την υπόθεση ως απλή οικιακή αναστάτωση.

Ωστόσο, όταν η σύζυγος παρέδωσε έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις και ψηφιακό υλικό, όπως μονάδες flash, η αστυνομία συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του θέματος και ειδοποίησε το αστυνομικό τμήμα αντιτρομοκρατίας της Κωνσταντινούπολης, το οποίο εργαζόταν σε έρευνα της Quds Force. Η αστυνομία διεξήγαγε τη δική της ανεξάρτητη έρευνα, υποκλοπή των τηλεφώνων του Yazıcıoğlus, παρακολουθούσε τους Ιρανούς χειριστές και άλλους υπόπτους και επαλήθευσε τους ισχυρισμούς της συζύγου. Προς έκπληξη των ερευνητών, ο Yazıcıoğlu αποδείχθηκε ότι ήταν στενός φίλος του Hakan Fidan, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT.

Οι προσωπικές σκέψεις του Ερντογάν για τη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ ανακαλύφθηκαν σε μια μονάδα flash που παρέδωσε η σύζυγος στο Αστυνομικό Τμήμα της Κωνσταντινούπολης το 2011. Μια αστυνομική έκθεση με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2011 και εγκεκριμένη από το 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι οι ειδικοί πληροφορικής είχαν ανακτήσει όλα τα τα έγγραφα από τη μονάδα δίσκου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν διαγραφεί. Η έκθεση, που μπήκε στον αποδεικτικό φάκελο στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας Νο. 2011/762 και που διώχθηκε από την Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, αποκάλυψε ότι ο Yazıcıoğlu είχε συγκεντρώσει πλούτο πληροφοριών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, το έγγραφο με τίτλο «FÜZE KALKANI GÖRÛŞLER.doc» δημιουργήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2010 και προσπελάστηκε για τελευταία φορά στις 3 Ιουλίου 2011. Η πλήρης μετάφραση του εγγράφου έχει ως εξής:

«Τοποθεσία: Κωνσταντινούπολη, λόφος Çamlıca.

Ημερομηνία: 19 Οκτωβρίου 2010

«Seracettin Karayağız, βουλευτής από την επαρχία Muş / Hayrettin Çakmak, βουλευτής από την Προύσα (και επτά γνωστοί)

«Ο S eracettin Bey λέει ότι η Τουρκία είχε στο παρελθόν μετατρέψει την ιρανική συνοριακή της περιοχή σε πρώτη γραμμή [μάχη] για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Αλλά σήμερα η Τουρκία δεν θα επιτρέψει αυτή η περιοχή να γίνει πρώτη γραμμή και αντιστέκεται σε τέτοιες απόπειρες. Προχωρά ακόμη και πέρα ​​από αυτό ενισχύοντας γρήγορα τους δεσμούς της με το Ιράν και άλλες γειτονικές χώρες, εγκαθιδρύοντας οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις και ενισχύοντάς τις.

«Αυτή τη στιγμή, η πίεση των ΗΠΑ στην Τουρκία για μια αντιπυραυλική ασπίδα δεν είναι καλοπροαίρετη. Στο υπόβαθρο αυτής της απαίτησης που στοχεύει να συγκρατήσει την Τουρκία κρύβεται μια προσπάθεια να υπονομεύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Όπως και στο παρελθόν, θέλουν να βάλουν την Τουρκία σε σχέση μονομερούς εξάρτησης [με ΝΑΤΟ/Δύση]. Αυτή η κατάσταση είναι μια παγίδα που θα καταστρέψει όλες τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και ο Ταγίπ Μπέης είναι εργάτης του, σκέφτεται το ίδιο και λέει τα ίδια πράγματα.

(Εδώ, ο κ. Hayrettin παρεμβαίνει στη συνομιλία και προσθέτει ότι ο Πρωθυπουργός [Erdogan] είπε: «Όταν μου δοθεί η ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα τσακίσω τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ.»

«Σερατσετίν Μπέης: Δεν θέλουν μια Τουρκία που θα είναι αυτοσυντηρούμενη. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αναχαίτιση του Ιράν είναι ένας σημαντικός στόχος για αυτούς, και γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμπαραταχθεί μαζί τους. Επιπλέον, ο κ. Ταγίπ δεν θέλει να χάσει τίποτα από εδώ και πέρα. Θέλει να έχει επιρροή στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω όπως θέλουν οι ΗΠΑ σε αυτήν την αντιπυραυλική ασπίδα, θα αρνούμαστε όσα έχουμε πει και κάνει μέχρι τώρα. Ο Ταγίπ που γνώρισα θα χαλάσει αυτό [το σχέδιο του ΝΑΤΟ]».

Το 2014, ο Ερντογάν κατάφερε να κλείσει την έρευνα της Δύναμης Quds και απέλυσε τους αρχηγούς της αστυνομίας και τους εισαγγελείς που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία ενοχοποιούσε τους ανώτερους βοηθούς του. Το 2016, έδωσε ένα σοβαρό πλήγμα στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας μια μαζική εκκαθάριση σχεδόν όλων των φιλοΝΑΤΟϊκών αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων όλων των στρατηγών και των ναυάρχων από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ένα ψευδές πραξικόπημα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και υποσχέθηκε να τις υπονομεύσει συνεργαζόμενος με την ιρανική κυβέρνηση. Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε τον Ιρανό ομόλογό του, ο οποίος έγινε επίσης δεκτός αργότερα στην Τουρκία. Υπογράφηκαν πολλαπλές συμφωνίες με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Ο Ερντογάν κινήθηκε επίσης πιο κοντά στη Ρωσία και μάλιστα αγόρασε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς παρά τις έντονες αντιρρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να υπονομεύσει την ενότητα στη συμμαχία αποκλίνοντας από τις αξίες, τους στόχους και τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ, συγκρουόμενος με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, τη Συρία, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι συνεργάτες του άρχισαν επίσης να διασκεδάζουν την ιδέα της διακοπής της πρόσβασης των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, όπου είχαν αναπτυχθεί στρατεύματα των ΗΠΑ και της συμμαχίας, καθώς και το κλείσιμο της βάσης ραντάρ Kürecik.

Η υποτιθέμενη ανάμειξη του Ιντσιρλίκ, όπου αναπτύχθηκαν στρατεύματα και στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, στη στρατιωτική κινητοποίηση της 15ης Ιουλίου 2016 ήταν ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της κυβέρνησης στο ψευδές πραξικόπημα, με Τούρκους αξιωματούχους να κατηγορούν δημόσια το ΝΑΤΟ συμμάχους, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν έχει προσκομιστεί κανένα στοιχείο από την κυβέρνηση που να υποστηρίζει τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ ή άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στη στρατιωτική κινητοποίηση εκείνη τη νύχτα.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT ότι παρέδωσε στον τότε Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον τα αιτήματα του τουρκικού λαού σχετικά με το Ιντσιρλίκ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βανκούβερ. Τον Ιούλιο του 2018, ο Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά το θέμα του κλεισίματος της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στους Αμερικανούς, ενώ ακολούθησαν παρόμοια σχόλια από τον νεοεθνικιστή σύμμαχό του Doğu Perinçek.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...
Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...