Κόσμος

Καθηγητής Γρίβας: Αργά ή γρήγορα οδεύουμε σε μια πυρηνική κρίση- Υποχωρεί η Ευρώπη στο διεθνές σύστημα (Βίντεο)

Για τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο με μοχλό την Ουκρανική κρίση, έστω και χαλαρά στρατόπεδα μιλάει ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας, στο Ράδιο Θεσσαλονίκης. Ο κός Γρίβας μιλάει για τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα και μάλιστα αλλαγές που πιθανόν θα φέρουν την Ευρώπη σε δεύτερο πλάνο. 

Η Ρωσία πλέον, μετά και τα τελευταία γεγονότα, έχει μετακινηθεί προς την Ασία. Μία πολύ ισχυρή τάση μέσα στο στο Ρωσικό σύστημα εξουσίας και ξεκινήσει με τον Γεβγκένι Πριμακόφ ήδη από τη δεκαετία του 90 και τώρα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν μία υψηλής έντασης γεωστρατηγική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ένα νέο ψυχρό πόλεμο, αυτό θέλουν. Ο οποίος θα είναι σωτήριος και για τη δική τους οικονομία γιατί η γεννήτρια χρήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και σε όλες τις επόμενες δεκαετίες είναι το λεγόμενο στρατό-βιομηχανικό σύμπλεγμα το οποίο μη νομίζετε ότι είναι και τόσο απλοϊκό και απλώς φτιάχνουμε και πουλάμε όπλα. Όχι είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Είναι το ευρύτερο σύστημα παραγωγής τεχνολογίας υψηλών τεχνολογιών στην Αμερική το οποίο λειτουργεί με στρατιωτικά κριτήρια. 

Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως επίσης ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτός ο νέος ψυχρός πόλεμος τους δίνει τη δυνατότητα να εξαφανίσουν τις οποίες αναιμικές έτσι κι αλλιώς σκέψεις και προσπάθειες των ευρωπαίων για αυτόνομη πορεία. 

Οι Αμερικάνοι κάνουν κουμάντο από ότι φαίνεται, αλλά κάνουν κουμάντο γιατί ακριβώς δεν υπάρχει κανενός είδους υψηλή στρατηγική αυτή τη στιγμή στο μόρφωμα που λέγεται ευρωπαϊκή ένωση αυτό σε μεγάλο βαθμό αποτελεί έμμεσο αποτέλεσμα της υποτιθέμενης ενοποίησης.

Δηλαδή οι Ευρωπαϊκές χώρες παραχώρησαν μεγάλο κομμάτι της κυρίαρχης εθνικής κυριαρχίας και κυρίως της δυνατότητας και της αυτόνομης λειτουργίας τους στο Διεθνές σύστημα, από το οποίο προέκυψε και μία στοιχειωδώς, εν πάση περιπτώσει, υψηλή στρατηγική. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ