Κόσμος

Τα κατασχεμένα ρωσικά superyachts και εκείνα που «ξέφυγαν»

Οι αναφορές σχετικά με το πάγωμα ή την κράτηση των υπερπολυτελών σκαφών των Ρώσων δισεκατομμυριούχων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις ήταν δεκάδες στον απόηχο της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Ένα άλλο μεγάλο «ψάρι» - το Scheherazade- πιάστηκε από τις ιταλικές αρχές την Παρασκευή. Το πλοίο που πήρε το όνομά του από τον φανταστικό αφηγητή των παραμυθιών "Χίλιες και μία νύχτες" συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εμφανίζεται σε πολλούς διεθνείς καταλόγους κυρώσεων.

Το Scheherazade συγκαταλέγεται πλέον στις πλωτές επιδείξεις αισχρού πλούτου που παρακολουθούνται στενά στα ευρωπαϊκά λιμάνια και τις μαρίνες, αλλά, όπως ρωτά η Katharina Buchholz της Statista (και απαντά παρακάτω), πόσα από τα πιο πολύτιμα superyachts που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους εξακολουθούν να αποφεύγουν τις κυρώσεις σε πιο φιλικά νερά;

Μεταξύ των μεγαλοπρεπών σκαφών αναψυχής που κρατούνται στην Ευρώπη είναι στην πραγματικότητα μερικά από τα μεγαλύτερα που είναι γνωστό ότι ανήκουν σε Ρώσους που έχουν πλέον υποστεί κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η Crescent του διευθύνοντος συμβούλου της Rosneft, Igor Sechin, το Dilbar του Alisher Usmanov της Metalloinvest και το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος στον κόσμο, το  SY A, που ανήκει στον Andrey Melnichenko της EuroChem και της εταιρείας άνθρακα SUEK. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες του Russian Asset Tracker και από διάφορα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, όπως το Forbes και άλλα.

Ωστόσο, ο πρώην ιδιοκτήτης της Chelsea FC Roman Abramovich κατάφερε να μεταφέρει το εν λόγω γιοτ εκτός της εμβέλειας των αρχών των χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Άλλα σκάφη, μεταξύ των οποίων και ένα άλλο σκάφος του Μελνιτσένκο, εντοπίστηκαν στις Μαλδίβες. Ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, σημαντικός μέτοχος της Gazprom, της Uralkali και της Sberbank, ήταν λιγότερο τυχερός, καθώς το Amadea αξιας 300 εκατ. δολαρίων φέρεται να κρατείται στα νησιά Φίτζι από τα μέσα Απριλίου και τελικά κατασχέθηκε επίσημα την Πέμπτη υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης, προτού το θέμα αρχίσει να απασχολεί τα δικαστήρια των Φίτζι το Σαββατοκύριακο. Το γιοτ φέρεται να κατευθυνόταν προς το Βλαδιβοστόκ από το Μεξικό σε έναν συνηθισμένο διάπλου του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το πολυτιμότερο από την δέσμη των κατασχεθέντων ή κρατούμενων ρωσικών superyachts είναι το Crescent, το οποίο κρατείται επί του παρόντος στην Ταραγόνα στις ισπανικές ακτές της Μεσογείου.

Με αξία περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων και μήκος 443 πόδια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο και λέγεται ότι διαθέτει μεγάλη πισίνα με γυάλινο πυθμένα, υπόστεγο ελικοπτέρων και διώροφο γυάλινο αίθριο.

Ένα άλλο τεράστιο σκάφος - το οποίο κρατείται από τις αρχές ενώ υποβάλλεται σε επισκευές στο Αμβούργο της Γερμανίας - είναι το Dilbar. Είναι το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο μετρούμενο με βάση τον εσωτερικό όγκο και έχει ένα συγκλονιστικό μήκος 511 ποδιών. Το γιοτ πιστεύεται ότι ήταν ακόμη πιο ακριβό κατά την παράδοσή του το 2016 από το Crescent, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2019. Το φημολογούμενο γιοτ του Πούτιν, το Scheherazade, παραδόθηκε το 2020 και η αξία του εκτιμήθηκε τότε στα 700 εκατομμύρια δολάρια.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ