Κόσμος

Η ενέργεια θα καθορίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας;

Ο πόλεμος της Ουκρανίας, του οποίου προηγήθηκαν οι προκλητικές προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε διαφορετικές θετικές και αρνητικές συνέπειες για τις ΗΠΑ, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στο εσωτερικό, η κούρσα των πολιτικών κομμάτων για τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο έχει επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση στην Ουκρανία. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την κρίση ως μοχλό για να επικρίνουν το αντίπαλο κόμμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις απογραφής, υπήρχαν 1.009.874 Αμερικανοί ουκρανικής καταγωγής το 2019, που αντιστοιχούσαν περίπου στο 0,3% του συνολικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλοι έχουν οικογένεια ή συγγενείς στην Ουκρανία. Παρά τον μικρό αριθμό ψήφων τους, οι Ουκρανοί Αμερικανοί μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επερχόμενες εκλογές καθώς ζουν κυρίως σε βασικές ανατολικές πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και το Οχάιο. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι και από τα δύο κόμματα δίνουν κάθε είδους αντιρωσικές υποσχέσεις για να προσελκύσουν αυτούς τους ψηφοφόρους.

Οι προσπάθειες του Δημοκρατικού Κόμματος από αυτή την άποψη ήταν πιο επιτυχημένες από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμφιλεγόμενη και αμφισβητήσιμη ψήφος των έξι Ρεπουμπλικανών βουλευτών κατά της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με την πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, στην τρέχουσα αντιρωσική ατμόσφαιρα στα μέσα ενημέρωσης και στην αμερικανική κοινωνία, αυτό το περιστατικό ήταν ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αντ' αυτού κέρδισε μεγαλύτερη δημοτικότητα για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Επίσης, οι παρατηρήσεις ορισμένων Ρεπουμπλικανών βουλευτών δείχνουν ότι όχι μόνο δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διεθνή πολιτική, αλλά δεν γνωρίζουν επίσης τις ανησυχίες των ψηφοφόρων τους. Οι προεκλογικές τους εκστρατείες έχουν εξοργίσει περαιτέρω την κοινή γνώμη και οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι το χρησιμοποιούν για να κερδίσουν περισσότερες ψήφους.

Για παράδειγμα, ορισμένα Ρεπουμπλικανικά μέλη του Κογκρέσου δεν είδαν την κρίση στην Ουκρανία ως ουσιαστικά ζήτημα των ΗΠΑ και ζήτησαν περισσότερη εστίαση σε άλλα ζητήματα. Μερικοί από αυτούς έφτασαν στο σημείο να θεωρήσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι υπεύθυνο για την έναρξη και τη συνέχιση του πολέμου και τον αποκάλεσαν εγκληματία. Παρ' όλα αυτά, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κάθονται ακίνητοι καθώς προσπαθούν να αντεπιτεθούν τονίζοντας τις συναλλαγές του γιου του Τζο Μπάιντεν με την Ουκρανία και την πιθανή επακόλουθη σύγκρουση συμφερόντων. Αν και ορισμένοι από αυτούς τους πολιτικούς αργότερα απέσυραν σιωπηρά τις δηλώσεις τους, μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα τη διαίρεση μεταξύ της αμερικανικής πολιτικής ελίτ και τον αντίκτυπο της διεθνούς πολιτικής στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει τόσο ευάλωτη που επηρεάζεται εύκολα από τις εξωτερικές υποθέσεις. Επίσης, οι πολιτικές και εκλογικές διαμάχες έχουν γίνει τόσο σκληρές που οι πολιτικοί έχουν εμμονή μόνο με την προβολή του εαυτού τους και του κόμματός τους και οι ανησυχίες δεν περιστρέφονται σχεδόν καθόλου γύρω από τα πραγματικά συμφέροντα του αμερικανικού λαού.

Εκτός από όλες αυτές τις εξελίξεις, η άμεση και έμμεση επιρροή της Ρωσίας στους Αμερικανούς πολιτικούς, τις πολιτικές και την κοινή γνώμη είναι εμφανής όπως και στις εκλογές του 2016. Ως αποτέλεσμα, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται του κόσμου και διαμορφώνουν την παγκόσμια κοινή γνώμη, στην πραγματικότητα βρίσκονται υπό την επιρροή κάποιων αδιανόητων πηγών. Η επιρροή των διαφόρων εναλλακτικών απόψεων στο κυρίαρχο ρεύμα καθώς και στους ξένους οικονομικούς πόρους είναι τόσο σημαντική που ακόμη και η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τη νομοθετική διαδικασία και να αλλάξει τις μακροπολιτικές της.

Η Ρωσία, ως ένας από τους πιο σοβαρούς αμφισβητίες της διεθνούς τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχει επίσης υποστεί σοβαρά πλήγματα στη στρατιωτική και οικονομική ισχύ της κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και μπορεί να ηρεμήσει μόνο μέσω της αύξησης των εξαγωγών αερίου των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι Ευρωπαίοι θα υποφέρουν, οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη.

Είναι ενδιαφέρον ότι μόλις η Ρωσία άρχισε να απειλεί την Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν διπλασίασαν τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα 6,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα σε μόλις τρεις μήνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι το 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πουθενά κοντά στους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς LNG. Ωστόσο, με εκτεταμένες επενδύσεις σε αυτόν τον κλάδο σε μόλις έξι χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυτού του τύπου ενέργειας. Η αύξηση των εξαγωγών LNG όχι μόνο είχε τεράστια οικονομικά οφέλη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επίσης αποδυνάμωσε την ενεργειακή μόχλευση της Ρωσίας στην Ευρώπη καθώς οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς της ηπείρου μποϊκοτάρουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Η περαιτέρω απόσχιση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία ως στρατηγικό εργαλείο στην εξωτερική πολιτική δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μεγαλύτερη δύναμη ελιγμών ενάντια στη Μόσχα.

Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι κυρώσεις και οι ευρωπαϊκές χώρες βρουν εναλλακτική στη ρωσική ενέργεια, η μοίρα του Nord Stream 2 με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι στον αέρα. Η Ρωσία είχε βασιστεί στα έσοδα αυτού του έργου για τουλάχιστον τον επόμενο μισό αιώνα, αλλά οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά δύο τρίτα μέχρι το τέλος αυτού του έτους και εάν συνεχιστεί η κρίση στην Ουκρανία, η Μόσχα θα χάσει τα πλεονεκτήματά της ως πάροχος ενέργειας στους ανταγωνιστές της όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ