Κόσμος

Όλη η ατζέντα της κρίσιμης συνάντησης Μακρόν-Σολτς τη Δευτέρα στο Βερολίνο

Την πρώτη του συνάντηση μετά την επανεκλογή στην προεδρία της Γαλλίας θα έχει αύριο στο Βερολίν ο Εμμανουέλ Μακρόν με το Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, στο επίκεντρο της συνάντησής τους θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα,  εκπρόσωπος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις συνέπειες του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία και στη μελλοντική γαλλογερμανική συνεργασία. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Achim Post δήλωσε στην Handelsblatt: "Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μακρόν επισκέπτεται το Βερολίνο τόσο σύντομα μετά την επανεκλογή του δείχνει την κοινή γαλλογερμανική βούληση να διαμορφώσουν τα πράγματα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη".

Αυτό είναι "ένα πραγματικά σημαντικό μήνυμα σε δύσκολους καιρούς". Η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να συντονιστούν στενά τις επόμενες εβδομάδες - τόσο για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, όσο και για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και των κοινών αμυντικών δυνατοτήτων.

Ο Μακρόν θα φθάσει στην Καγκελαρία γύρω στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ έχουν προγραμματιστεί κατ' ιδίαν συνάντηση, κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο εργασίας. Κύκλοι των Ηλυσίων δήλωσαν ότι το πρώτο, εκτός Γαλλίας, ταξίδι του Γάλλου Προέδρου στο Βερολίνο εντάσσεται στη γαλλογερμανική παράδοση και υπογραμμίζει τη σημασία της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ΕΕ. "Φέτος είναι ένα ιδιαίτερα συμβολικό σημάδι επειδή το ταξίδι πραγματοποιείται στις 9 Μαΐου, που είναι η Ημέρα της Ευρώπης", δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του Μακρόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να γίνει πιο ανεξάρτητη από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, αλλά και σε μελλοντικούς τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία και η διαστημική τεχνολογία. Η κατάσταση των κοινών γαλλογερμανικών εξοπλιστικών σχεδίων είναι επίσης πιθανό να συζητηθεί. Το Μέγαρο των Ηλυσίων απέρριψε τις εικασίες ότι ο Σολτς και ο Μακρόν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μαζί στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα. "Αυτό δεν προβλέπεται καθόλου αυτή τη στιγμή", αναφέρεται.

Συζήτηση σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος


Ο Σολτς και ο Μακρόν είναι επίσης πιθανό να συζητήσουν ένα ευαίσθητο θέμα μεταξύ των δύο χωρών: τον μελλοντικό χειρισμό του εθνικού χρέους στην ΕΕ. Το μεταπανδημικό χρέος της Γαλλίας ξεπερνά το 110% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το δημοσιονομικό έλλειμμα του περασμένου έτους ήταν 6,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση Μακρόν επιδιώκει τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι το κριτήριο του 60% για το εθνικό χρέος είναι παρωχημένο και ότι το όριο του 3% πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευελιξία. Οι ιδέες αυτές συναντούν σκεπτικισμό στη γερμανική κυβέρνηση, ιδίως στο υπουργείο Οικονομικών, του οποίου ηγείται το FDP.

Κύκλοι του Élysée δήλωσαν ότι ο Μακρόν θα θέσει "πιθανώς" το θέμα τη Δευτέρα. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για μια σε βάθος συζήτηση σχετικά με τους κανόνες για το χρέος. Η Επιτροπή της ΕΕ θα υποβάλει πρόταση τον Μάιο, με βάση τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, σχετικά με το πότε θα πρέπει να εφαρμοστούν και πάλι τα δημοσιονομικά κριτήρια που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας. Εάν οι Βρυξέλλες ταχθούν υπέρ της αναστολής των κανόνων μετά το τέλος του 2022, "αυτό θα μας δώσει λίγο περισσότερο χρόνο για μεταρρυθμίσεις".

Η κυβέρνηση στο Παρίσι στοχεύει να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3% τα επόμενα χρόνια. Όμως η νέα εσωτερική εστίαση του Μακρόν στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης θα μπορούσε να ανατρέψει αυτόν τον στόχο με ακριβά προγράμματα δαπανών - ειδικά αν ο πρόεδρος πρέπει να προσεγγίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Μακρόν επανεξελέγη τον Απρίλιο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και η δεξιά εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν έλαβε περισσότερες ψήφους από ποτέ. Το αριστερό περιθώριο στη Γαλλία κερδίζει επίσης δύναμη: εκεί, ο αριστερός λαϊκιστής επικριτής της ΕΕ Ζαν-Λικ Μελανσόν παρέσυρε τους μετριοπαθείς Σοσιαλιστές και τους Πράσινους σε μια νέα συμμαχία την περασμένη εβδομάδα, η οποία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τον Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Τα εσωτερικά μέτωπα του Μακρόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος προσπαθεί επίσης να αλλάξει την εικόνα του ενόψει των βουλευτικών εκλογών: μετονόμασε το κόμμα του σε La République en Marche (Η Δημοκρατία σε κίνηση) Renaissance (Αναγέννηση). Ωστόσο, εάν ο Μακρόν δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση με τα συμμαχικά κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, θα αναγκαστεί ουσιαστικά να σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό από άλλο πολιτικό στρατόπεδο.

Ο Mélenchon προετοιμάζεται για αυτόν τον ρόλο. Ο αριστερός λαϊκιστής καλεί σε "ευρωπαϊκή ανυπακοή" έναντι των Βρυξελλών - με άλλα λόγια, στην αγνόηση της νομοθεσίας της ΕΕ, εάν αυτό είναι απαραίτητο σε ορισμένες περιπτώσεις για την εφαρμογή της εθνικής ατζέντας.

Ο Μακρόν, από την άλλη πλευρά, θέλει να συνεχίσει τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της πρώτης θητείας του. Πριν συναντηθεί με τον Σολτς στο Βερολίνο, θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο το απόγευμα της Δευτέρας. Εκεί θα παραδοθεί η τελική έκθεση της "Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης", ενός πειράματος συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών στο οποίο άνθρωποι από όλα τα κράτη μέλη κατέθεσαν τις σκέψεις τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Στη συνέχεια, ο Μακρόν θέλει να μιλήσει για τις δικές του μεταρρυθμιστικές ιδέες σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα τα κράτη μέλη πεπεισμένα για την ανάγκη σύγκλησης μιας συνέλευσης για τη μεταρρύθμιση των συνθηκών", λέει το Élysée. Ωστόσο, η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών με τη μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων αποτελεί "προϋπόθεση" για την ένταξη περισσότερων χωρών στην ΕΕ. Για παράδειγμα, η αρχή της πλειοψηφικής λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να επεκταθεί στην κοινωνική και δημοσιονομική πολιτική. Εκεί, μεμονωμένα κράτη μπορούν επί του παρόντος να εμποδίζουν τις αποφάσεις με βέτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...