Κόσμος

Νέος αγωγός συνδέει τη Βαλτική με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου

Ο αγωγός μήκους 508 χιλιομέτρων (316 μιλίων) που συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου της Πολωνίας και της Λιθουανίας θα μπορεί τελικά να μεταφέρει περίπου δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως προς κάθε κατεύθυνση.

Χάρη στις υφιστάμενες συνδέσεις στην περιοχή, η Λετονία, η Εσθονία και ακόμη και η Φινλανδία θα έχουν επίσης πρόσβαση στο ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου.


Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε την Τετάρτη σχέδια για σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο μιας σειράς νέων κυρώσεων για την τιμωρία της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Εάν εγκριθεί από τα κράτη μέλη, η απαγόρευση του πετρελαίου θα είναι η πιο σκληρή κίνηση της ΕΕ κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα, ο οποίος βοηθά το Κρεμλίνο να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του.

Την περασμένη εβδομάδα η ρωσική Gazprom διέκοψε τις παραδόσεις στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκει να σπείρει διαιρέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Η διακοπή των ρωσικών προμηθειών απειλεί να προκαλέσει ελλείψεις όχι μόνο σε αυτές τις χώρες, αλλά ενδεχομένως και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο αυξανόμενος αριθμός διασυνδέσεων μεταξύ των δικτύων φυσικού αερίου σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά έθνη είναι σε καλύτερη θέση να αποτρέψουν την άσκηση πίεσης από τη Ρωσία σε μία χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Σήμερα εγκαινιάζουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία", δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σε μια τελετή έξω από την πρωτεύουσα Βίλνιους.

"Αυτή η διασύνδεση είναι μια απάντηση στον εκβιασμό" από τη Ρωσία, δήλωσε ο Πολωνός ομόλογός του Andrzej Duda.

Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αποκηρύξει εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο, αν χρειαστεί, και τα κράτη της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, ανακοίνωσαν στα τέλη του περασμένου μήνα ότι σταματούν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και θα χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους.

Όλα τα κράτη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η ΕΕ χρηματοδότησε μεγάλο μέρος του κόστους των 500 εκατομμυρίων ευρώ (530 εκατ. δολάρια) για την κατασκευή του αγωγού GIPL.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...