Κόσμος

Μπαϊράκι από ΕΕ για τον East Med κόντρα στην παντοκρατορία των ΗΠΑ

Παρά τις επισημάνσεις τω νΑμερικανών σε όλους τους τόνους εις βάρος του East Med η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατείνεται πως το πρότζεκτ όχι μόνο έχει ακόμη σφυγμό αλλά θα υπάρξει και μέλλον. 

Η μελέτη του East Med που έχει αναλάβει η ΕΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, παρά τις αντιρρήσεις της Αμερικής, είπε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας στην ερώτηση της αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή.

Η κ. Καϊλή στην ερώτησή της, ανέφερε ότι ο αγωγός East Med κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί, αφού οι ΗΠΑ απέσυραν πρόσφατα την πολιτική τους στήριξη για το έργο αυτό, το οποίο θα βελτίωνε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των οδών και ιδίως των πηγών εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, καθώς και μέσω της παροχής ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μπορέλ τοποθετήθηκε εξ ονόματος της Κομισιόν σχετικά με τον East Med, αναφερόμενος και στο συνολικό σχέδιο απεξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως ο φορέας υλοποίησης του έργου έχει λάβει χρηματοδότηση από τον μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη" για την απαιτούμενη μελέτη σκοπιμότητας, η οποία ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί. Κατ' επέκτασιν, δεν μπορεί ακόμα να ληφθεί κάποια απόφαση για τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι η εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού, σε συνάρτηση με το ποσοστό συμβολής του στην επίτευξη των στόχων του Εuropean Green Deal, θα κρίνουν την σκοπιμότητα υλοποίησης του έργου.

Όσον αφορά το πλάνο ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στο σχέδιο REPowerEU, που θέτει ως στρατηγικό στόχο να καταστεί η ΕΕ ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά αρκετά πριν το 2030.

Επισήμανε πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα επιχειρήματα υπέρ της ταχείας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια είναι ισχυρότερα από ποτέ. Όσο πιο σύντομα η ΕΕ διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό και επιταχύνει τη μετάβαση σε πράσινη ενέργεια, τόσο νωρίτερα θα μπορεί να αποσυνδεθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, είπε. Επίσης, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και μέσω αγωγών από μη Ρώσους προμηθευτές.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε γράψει πως Ο αγωγός East Med θα αναστηθεί μέσω Ιταλίας.

Βέβαια καλές οι δηλώσεις αλλά όπως έχουμε ξαναγράψει οι ποσότητες που θα είναι διαθέσιμες για εξαγωγή θα κρίνουν το μέλλον του East Med

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ