Οικονομία

Ιταλία: Υπέρ του αγωγού EastMed τάσσεται η Βουλή με συμφωνία των πέντε σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων

Σύμφωνα με το energypress, σε μία σημαντική κίνηση που προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις, η Ιταλική  Βουλή ενέκρινε σήμερα το πρωί, στα πλαίσια έκτακτης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ψήφισμα με το οποίο τάσσεται υπέρ της υλοποίησης του αγωγού EastMed. 

Ειδικότερα, το ψήφισμα “δεσμεύει την Ιταλική Κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατηγική διαφοροποίησης των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω διπλωματικών επαφών, πρωτοβουλιών οικονομικής διπλωματίας και περαιτέρω σχεδιασμών διεθνών έργων υποδομής με εταίρους της περιοχής της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των επαφών με τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο EastMed προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι προϋποθέσεις για την επαναπροώθησή του”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα  εξασφάλισε την καθολική υποστήριξη των πέντε σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας (PD, LEGA, FI, FdL και M5S) συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (στο οποίο ανήκει ο υπουργός Εξωτερικών Ντι Μάγιο και ο πρώην πρωθυπουργός Κόντε) που στο παρελθόν υπήρξε ο μεγαλύτερος πολέμιος του αγωγού EastMed, κυρίως για μικροπολιτικούς λόγους στην περιοχή της Ν. Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόοδος του project μεταφοράς αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού EastMed δέχτηκε ισχυρό πλήγμα μετά το «περίφημο» αμερικανικό non paper που ουσιαστικά απέσυρε την υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ και σε πρόσφατη συνέντευξή της η υφυπουργός Εξωτερικών των Βικτόρια Νούλαντ επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον δεν ευνοεί την κατασκευή αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο, προκρίνοντας τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG.

Παρόλα αυτά, το σχέδιο έχει λάβει αξιοσημείωτη δυναμική, ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί ταχέως από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πλέον συνεχής προώθηση και από την Ιταλία, η οποία στο παρελθόν υπήρξε διστακτική, ενώ μετά την τριμερή της Ιερουσαλήμ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, η εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες υψηλού επιπέδου πηγές είναι ότι ο EastMed παραμένει «ολοζώντανος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ