Κόσμος

200 χρόνια μετά... Βιβλίο του Πρώσου στρατηγού Κλάουζεβιτς ρίχνει ''φως'' στα γεγονότα στην Ουκρανία

Σε σχέση με τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, το έργο του Πρώσου στρατηγού Καρλ φον Κλάουζεβιτς έγινε περιζήτητο. Το θέμα έθιξε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, περιγράφοντας έξι αρχές της ιδέας του, που ρίχνουν φως στα γεγονότα στην Ουκρανία.

Οι διατριβές του Ταγματάρχη δημοσιεύτηκαν από τη σύζυγο του συγγραφέα, στο βιβλίο «Πόλεμος» μετά τον θάνατό του. Καθώς η δημοσίευση εφιστά την προσοχή των αναγνωστών, μετά από 200 χρόνια αποδεικνύουν τέλεια ότι «οποιοσδήποτε πόλεμος συνδέεται με την πολιτική». Ναι, τα μέσα και οι μέθοδοι του πολέμου έχουν αλλάξει στη διάρκεια δύο αιώνων, όχι όμως και οι πολιτικοί στόχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Πρώσος αξιωματικός διακρίνει τρία στάδια του πολέμου

Το πρώτο είναι μια ανάλυση των στρατηγικών δυνατοτήτων (όχι μόνο οι δικές του, αλλά και της άλλης πλευράς), το δεύτερο είναι ο ορισμός ενός πολιτικού στόχου, το τρίτο είναι η επίτευξη αυτού του στόχου με τη βοήθεια όπλων (εδώ ο συγγραφέας, αναφέρει ότι η βία μπορεί να είναι «τυφλή»).

Ο Edouard Jolly, ένας ερευνητής για τη μελέτη των ένοπλων συγκρούσεων στη Στρατιωτική Σχολή στο Παρίσι, βλέπει επίσης μια εικόνα στην Ουκρανία σε αυτά τα τρία στάδια του Καρλ φον Κλάουζεβιτς. Στο πρώτο σημείο, δύο αυτάρκεις πολιτείες πολεμούν χρησιμοποιώντας τη μαχητική δύναμη που βρίσκεται σε υπηρεσία με τους στρατούς τους. 

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι στόχοι της Ουκρανίας είναι να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και να γίνει σημαντικός εταίρος στην περιοχή για τη Δύση (γι' αυτό εξοπλίζει τους Ουκρανούς). Αλλά οι στόχοι της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Jolly, δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιοριστούν, αφού αλλάζουν στην πορεία των γεγονότων.

Και αυτό είναι φυσιολογικό, σημειώνει ο ειδικός: όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Δείτε πώς σχολιάζει ένας ειδικός στη θεωρία των ένοπλων συγκρούσεων την απόσυρση του ρωσικού στρατού από το Κίεβο και την αναδιάταξη των ρωσικών στρατευμάτων:

Αρχικά, οι Ρώσοι ήρθαν σε σύγκρουση με τον πολιτικό στόχο της ανατροπής του καθεστώτος Ζελένσκι και εκείνων που βρίσκονται πίσω από αυτό. Δεδομένου ότι η επίτευξη αυτού του στόχου αποδείχθηκε προβληματική αυτή τη στιγμή, υπήρξε αλλαγή προτεραιοτήτων και η Ρωσία έδωσε την κύρια προσοχή στα εδάφη στη νότια και ανατολική Ουκρανία. 

Λοιπόν, όσον αφορά το τρίτο σημείο - ότι «η τυφλή βία επιτρέπεται και από τις δύο αντίπαλες πλευρές». Ο Edouard Jolly τονίζει ακόμη πέντε σημεία του Πρώσου Στρατηγού («Ακραία μέτρα», «Νέες συνθήκες», «Κορύφωση», «Κέντρο βάρους», «Πλεονεκτήματα της άμυνας σε σύγκριση με την επίθεση»), με βάση την ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Έτσι, αποκαλύπτοντας τη θέση του Πρώσου στρατηγού «Νέες συνθήκες», ένας σύγχρονος αναλυτής λέει ότι η Ρωσία αντιμετώπισε άνευ προηγουμένου αντίσταση από τους Ουκρανούς και όλο και περισσότερο «αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί πυροβολικό».
''Θεωρητικά, μια στροφή σε όλο και πιο ακραία μέτρα θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού πυραύλου από τη Ρωσία'' Αυτό φοβάται η Δύση, λέει ο Jolly.

Αλλά ο κύριος στόχος των αντιμαχόμενων μερών πρέπει να είναι μια πολιτική νίκη που επιτυγχάνεται μέσω στρατιωτικών στόχων - αυτή είναι η τέχνη ενός πολιτικού και στρατιωτικού ηγέτη. Όποιος μπορέσει να επιλέξει τη σωστή τακτική θα τα καταφέρει.
 

Εάν ο Πούτιν θέλει να φέρει τη νίκη στον λαό του, πρέπει να εκπληρώσει δύο από τις δηλώσεις του του που τέθηκαν στην αρχή των εχθροπραξιών: την αποναζοποίηση και την αποστρατικοποίηση'', αυτό σχολιάζει ένας άλλος ειδικός, μέλος του Ινστιτούτου Συγκριτικής Στρατηγικής Marten Mot.

Επιπλέον, για να εκπληρωθεί το πρώτο, σύμφωνα με τον ειδικό, αρκεί να τεθεί πλήρως ο έλεγχος στη Μαριούπολη και για να επιτευχθεί το δεύτερο, είναι απαραίτητο να νικηθεί ο ουκρανικός στρατός. Και εδώ οι σύγχρονοι στρέφονται ξανά σε μια από τις σημαντικές θέσεις του Κλάουζεβιτς - το σημείο για το πλεονέκτημα της άμυνας έναντι της επίθεσης.

''Ο αμυντικός πόλεμος είναι ευκολότερος γιατί δεν θα στοχεύει απαραίτητα στην υπερνίκηση της δύναμης του εχθρού, αλλά απλώς θα τον αποτρέψει από τη νίκη'', συνοψίζει ο Edouard Jolly, επισημαίνοντας ότι ο Κλάουζεβιτς στο θεμελιώδες έργο του περιέγραψε διάφορες μεθόδους αποτελεσματικών αμυντικών ενεργειών.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από ουκρανικά όσο και από ρωσικά στρατεύματα. Ένα από αυτά τα μοντέλα σύμφωνα με τον Κλάουζεβτς είναι να μην πηγαίνετε για "μετωπικές συγκρούσεις", κάτι που σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τη σύνθεση των μονάδων. Η τακτική νίκη παρέχει τουλάχιστον τη μισή επιτυχία σε κάθε πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ