Κόσμος

Το αντίπαλο δέος των Ναϊτών και Τευτόνων! Το ρωσικό Τάγμα του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ (Εικόνες)

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία του Ιπποτικού Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ» πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πύλες Ποκρόφσκι». Η πρώτη επιστημονική μελέτη της ιστορίας του Τάγματος στα ρωσικά παρουσιάστηκε από τους συγγραφείς του, ιππότες Yaroslav Ternovsky και Vitaly Zadvorny, εκπροσώπους του Τάγματος, που φαίνεται να είναι το αντίπαλο δέος των Ναϊτών και των Τευτόνων. Μίλησαν για την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του Τάγματος, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιος και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να γίνει ιππότης

Η περίληψη αναφέρει ότι το βιβλίο «βασισμένο σε πολυάριθμες γραπτές πηγές περιγράφει τη διαδικασία μετατροπής της ευσεβούς παράδοσης λατρείας του Παναγίου Τάφου στο πιο διάσημο τάγμα ιπποτών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και στο μοναδικό τάγμα των λαϊκών που ενσωματώνεται στην ιεραρχική του δομή». Εκτός από την ιστορία του Ιπποτικού Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, το βιβλίο αναλύει επίσης την εμφάνιση του φαινομένου του ιπποτισμού και παρέχει μια ιστορία άλλων διάσημων ιπποτικών ταγμάτων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το βιβλίο παρέχεται με μια συσκευή αναφοράς και μια εκτενή βιβλιογραφία. Το παράρτημα περιέχει τα κείμενα των κύριων πηγών για την ιστορία του Ιπποτικού Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ στα λατινικά, παλαιά γαλλικά και παλαιά ιταλικά, με μετάφραση στα ρωσικά.

Όπως σημείωσε ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, ο Yaroslav Ternovsky, αυτό το τάγμα είναι ένα από τα παλαιότερα καθολικά τάγματα ιπποτισμού, αλλά έλαβε «λιγότερη δόξα στην ιστοριογραφία από άλλα τάγματα». Ίσως γι' αυτό έχουν αναπτυχθεί πολλοί μύθοι γύρω από αυτό το Τάγμα, το οποίο το νέο «αληθινό βιβλίο» καταρρίπτει. Ο συγγραφέας ανέφερε ότι η παράδοση της λατρείας του Παναγίου Τάφου χρονολογείται από τις ίδιες τις απαρχές του Χριστιανισμού και ήδη από τον 4ο αιώνα ξεκινά ένα ενεργό προσκύνημα σε ιερούς τόπους που συνδέονται με την επίγεια ζωή και τον θάνατο του Σωτήρος. Η προέλευση του Τάγματος συνδέεται συνήθως με το όνομα του αρχηγού του σταυροφορικού στρατού, Δούκα Γκότφριντ του Μπουγιόν: μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Πρώτης Σταυροφορίας, ανακηρύχθηκε βασιλιάς του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ, αλλά αρνήθηκε το στέμμα και πήρε τον τίτλο «Advocatus Sancti Sepulchri» (Υπερασπιστής του Παναγίου Τάφου).

Ο Ternovsky είπε ότι από τον XI αιώνα υπάρχουν τελετουργίες μύησης στο Ιπποτικό Τάγμα του Πανάγιου Τάφου, «εμπνευσμένες από τα υψηλά ιδανικά της υπηρεσίας της Εκκλησίας και του πλησίον». Για να συμμετάσχουν σε αυτές τις τελετουργίες, οι ιππότες έπρεπε να ξεπεράσουν πολλές δυσκολίες και κινδύνους, φτάνοντας στους Αγίους Τόπους, που ήταν υπό την κυριαρχία των μουσουλμάνων ηγεμόνων, ξοδεύοντας πολλά χρήματα, πληρώνοντας ένα είδος φόρου για την είσοδο σε χριστιανικά ιερά.

Για πρώτη φορά στη Ρωσία, έμαθαν για το Τάγμα του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ τον 17ο αιώνα, όταν το έργο του πρίγκιπα Radziwill, ο οποίος έγινε ιππότης του Τάγματος, ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ, δημοσιεύτηκε σε μετάφραση από τα πολωνικά. «Μεταξύ του ρωσικού λαού υπήρχαν ιππότες που συμμετείχαν στις σταυροφορίες, αν και αυτό μπορεί να ακούγεται προκλητικό», είπε ο Ternovsky και εξήγησε ότι αναφερόταν στον εγγονό του Γιαροσλάβ του Σοφού και στον γιο της Άννας, βασίλισσας της Γαλλίας, ο οποίος ήταν «εν μέρει ένας Ρώσος πρίγκιπας» και ήταν ένας από τους συνεργάτες του Γκότφριντ του Μπουγιόν.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα κύρια καθήκοντα του Τάγματος του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ δεν έχουν αλλάξει: είναι η υποστήριξη, η βοήθεια και η προστασία του Παναγίου Τάφου και της Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους, καθώς και η ενίσχυση της πρακτικής. της χριστιανικής ζωής των μελών του Τάγματος, σημείωσε ο ιστορικός Vitaly Zadvorny. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αντίθεση με τις εντολές των Τευτόνων ή των Ναϊτών, αυτό το Τάγμα είχε μια αποκλειστικά ειρηνική αποστολή - να φροντίζει τα ιερά, αν και οι ιππότες ορκίστηκαν στην μύηση, υποσχόμενοι να δώσουν τη ζωή τους για τον Πανάγιο Τάφο. «Τώρα δεν έχουμε πλέον την υποχρέωση να ελευθερώσουμε τον Πανάγιο Τάφο με ξίφος, αλλά οι ιππότες είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν τους Χριστιανούς των Αγίων Τόπων: το Τάγμα χτίζει εκκλησίες, χριστιανικά σχολεία, νοσοκομεία, προσπαθεί να δημιουργήσει οικονομικές δραστηριότητες ώστε οι Χριστιανοί να μη μένουν χωρίς δουλειά, να μη φεύγουν. Οι ίδιοι οι ιππότες πρέπει να κάνουν προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, να υποκλιθούν στον Πανάγιο Τάφο».

«Η φροντίδα για τους Αγίους Τόπους είναι η προτεραιότητα που εμείς, ως μέλη του Τάγματος, έχουμε επιλέξει για τον εαυτό μας», επιβεβαίωσε ο Ternovsky. Τόνισε ότι το Τάγμα, το οποίο έχει παράρτημα στη Ρωσία από το 2011, δεν ασχολείται με καμία δραστηριότητα εντός της Ρωσίας, στοχεύει αποκλειστικά στη βοήθεια των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους και περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και ως εκ τούτου, «δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε για προσηλυτισμό, αν και στη Ρωσία οι ιππότες αντιμετωπίζονται με καχυποψία - υποτίθεται ότι έχουν έρθει κάποιου είδους σταυροφόροι». Ωστόσο, το κύριο καθήκον των ιπποτών είναι σύμφωνο με το έργο της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Εταιρείας (IOPS), η οποία επίσης κάνει πολλά για την προστασία των χριστιανών. Οι Ιππότες γνωρίζουν αυτό το έργο και είναι ανοιχτοί στη συνεργασία με τους Ορθοδόξους, πιστεύοντας ότι η φροντίδα για τους Αγίους Τόπους μπορεί να είναι «ένα θαυμάσιο πεδίο για τον οικουμενισμό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς οι συγγραφείς έγιναν ιππότες, ο Ternovsky υπενθύμισε με ευγνωμοσύνη την απόφαση του Μεγάλου Μαγίστρου του Τάγματος του Παναγίου Τάφου, καρδινάλιου της Ιερουσαλήμ John Patrick Foley, να δημιουργήσει μια αντιπροσωπεία του Τάγματος στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Ήμασταν πολύ τυχεροί - είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσουμε το ναι του όταν είπε ότι ήταν δυνατό. Το «ναι» του είπε και ο Μεγάλος Ιερέας, Αρχιεπίσκοπος Πάβελ Πέτσι - έτσι εμφανίστηκε η κοινότητα των ιπποτών, η οποία είναι επίσημα εγγεγραμμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία ως θρησκευτική οργάνωση. Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και με τις αρχές», είπε ο Ternovsky, ο οποίος έγινε ένας από τους πρώτους ιππότες.

Εξήγησε ότι οποιοσδήποτε Καθολικός μπορεί να γίνει ιππότης ή κυρία του Τάγματος, ο οποίος πρέπει να λάβει έγκριση από τον ιερέα, να προσκομίσει οπωσδήποτε πιστοποιητικό χωρίς ποινικό μητρώο και να εκπαιδευτεί για περίπου ένα χρόνο, αποδεικνύοντας ότι η επιθυμία του δεν είναι επιφανειακή. Τώρα ο ιππότης λαμβάνει χώρα στο Βατικανό, όπου στον ιππότη απονέμονται ρέγκαλια και μια προσωπική επιστολή. «Δεν διαφέρουμε από τους απλούς Καθολικούς, αλλά πρέπει να τηρήσουμε τον καταστατικό μας χάρτη - ενισχύοντας την πίστη στον εαυτό μας και βοηθώντας τους Χριστιανούς στους Αγίους Τόπους. Δεν πολεμάμε με τα όπλα στα χέρια, δεν διακινδυνεύουμε τη ζωή μας, δεν προστατεύουμε άμεσα τις χήρες και τα ορφανά. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να πολεμήσουμε όχι με στρατιωτική βοήθεια, αλλά με οικονομική βοήθεια», είπε ο Ternovsky, αναφέροντας την τακτική συλλογή καθιερωμένων δωρεών.

«Είστε Ελευθεροτέκτονες; ρωτήθηκαν οι ιππότες από την αίθουσα. Έπρεπε να καταρρίψουν έναν άλλο μύθο: σύμφωνα με τον Ternovsky, τα μέλη του Τάγματος απαγορεύεται άμεσα να ενταχθούν σε μασονικές στοές. «Δεν μπορούμε να είμαστε μέλη ιδρυμάτων που δεν αναγνωρίζονται από την Καθολική Εκκλησία», είπε.

«Σήμερα, το Τάγμα του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ είναι χιλίων ετών, αλλά αυτός είναι ένας ενεργός οργανισμός, λειτουργεί. Στο τέλος, όλοι εμείς, ιππότες, στραφούμε στη θυσία που έκανε ο Σωτήρας, ανοίγοντας το δρόμο για την αιώνια ζωή για εμάς, όπως ήταν πριν από χίλια χρόνια. Η ζωή σας πρέπει να είναι άξια αυτής της θυσίας - τότε γίνεσαι ιππότης », συνόψισε ο Ternovsky.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...