Κόσμος

Ονδούρα: Το Ανώτατο Δικαστήριο "εκδίδει" τον πρώην προέδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στις ΗΠΑ

Η αμερικανική δικαιοσύνη θέλει να δικάσει τον πρώην πρόεδρο για «συνωμοσία» με σκοπό την εισαγωγή ναρκωτικών στις ΗΠΑ, «κατοχή όπλων» και «υλικού καταστροφών». Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες συμμετείχε σε «συνομωσία με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών» προς τις ΗΠΑ, πιο συγκεκριμένα «αρκετών τόνων κοκαΐνης που είχαν σταλεί στην Ονδούρα από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων, αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσιας οδού». Στην αμερικανική επικράτεια εισήχθησαν «πάνω από 500 τόνοι κοκαΐνης μέσω Ονδούρας», πάντα κατά το αμερικανικό αίτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με εισαγγελείς των ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας δωροδοκήθηκε με εκατομμύρια δολάρια από διάφορες οργανώσεις διακινητών ναρκωτικών που δρούσαν στην Ονδούρα και στο Μεξικό, μεταξύ άλλων. Σε αντάλλαγμα ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες «προστάτευε» τους διακινητές, αποτρέποντας «τη σύλληψη ή την έκδοσή τους», κατά τις αμερικανικές διωκτικές αρχές. Το 2013, ο κ. Ερνάντες είχε λάβει «περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια από τον διακινητή ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, ή “Ελ Τσάπο”», πρόσθεσαν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του αδελφού του, του Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, πρώην βουλευτή, που καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών, εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο για συνέργεια, ότι είχε μεταμορφώσει την Ονδούρα σε «ναρκω-κράτος».

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, 53 ετών, παρέδωσε την εξουσία την 27η Ιανουαρίου στην πρόεδρο της αριστεράς Σιομάρα Κάστρο έπειτα από δύο συναπτές θητείες. Ο πρώην ποινικολόγος, κατόπιν πολιτικός της δεξιάς, αυτοπροβαλλόταν κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του ως μέγας διώκτης των διακινητών ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...