Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ -Εγκαινίασε την διπλωματία της καρφίτσας-Είχε μια συλλογή από περισσότερες από 300 με σημασία η καθεμιά

Το Reuters μόλις ανέφερε πως πέθανε σε ηλικία 84 ετών η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάντελιν Ολμπράιτ, σύμφωνα με την οικογένειά της μετά από μάχη με την επάρατη νόσο. 

https://twitter.com/Reuters/status/1506708879639465993

Η Μαντλίν Γιάνα Κόρμπελ Ολμπράιτ (γεννήθηκε ως Μαρί Γιάνα Κορμπελόβα, γεν. 15 Μαΐου 1937) υπήρξε Αμερικανίδα διπλωμάτης και πολιτικός. Ήταν η πρώτη γυναίκα Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, υπηρετώντας στο αξίωμα την περίοδο 1997-2001, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Γεννήθηκε στο Σμίχοφ της Πράγας στην πρώην Τσεχοσλοβακία. Μαζί με την οικογένεια της η Ολμπράιτ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τσεχοσλοβακία. Ο πατέρας της, ο διπλωμάτης Γιόζεφ Κόρμπελ, μετοίκησε με την οικογένεια του στο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Ολμπράιτ έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957. Η Ολμπράιτ αποφοίτησε από το κολλέγιο Ουέλσλεϊ το 1959 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1975, γράφοντας τη διατριβή της για την Άνοιξη της Πράγας. Εργάστηκε ως βοηθός του γερουσιαστή Έντμουντ Μάσκι πριν λάβει αξίωμα υπό τον Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1981, όταν ο Τζίμι Κάρτερ δεν επανεξελέγη ως πρόεδρος.

Αφού εγκατέλειψε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ολμπράιτ προσχώρησε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Τζόρτζταουν και ήταν σύμβουλος των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική. Μετά την νίκη του Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992, η Ολμπράιτ τον βοήθησε να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του. Το 1993 ο Κλίντον την διόρισε πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Διατήρησε την θέση της μέχρι το 1997 όταν διαδέχθηκε τον Ουόρεν Κρίστοφερ ως Υπουργό Εξωτερικών, θέση την οποία κράτησε μέχρι την λήξη της θητείας του Κλίντον το 2001.

Η Ολμπράιτ είναι η πρόεδρος της Albright Stonebridge Group από το 2009. Υπήρξε καθηγήτρια στην πρακτική της διπλωματίας στην Σχολή της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. Τον Μάιο του 2012, βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Η Ολμπράιτ υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Έντονες κριτικές

Έντονές κριτικές είχε συγκεντρώσει κα ιγια όσα συνέβησαν στην Γιουγκοσλαβία και για δηλώσεις τις για το Ιράκ 

Το 1996, η Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε ότι ο θάνατος 500.000 ιρακινών παιδιών (που συνδέεται με τις κυρώσεις) άξιζε το τίμημα.

https://twitter.com/Arab_Intel/status/1506703697790832641

Επιπλέον,  θεωρούσε το 1996 ότι η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν αποτελούσε "ένα βήμα προς τα εμπρός".

 Λίγα χρόνια αργότερα, οι ίδιοι άνθρωποι υποστήριξαν την εισβολή στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

https://twitter.com/Arab_Intel/status/1506705865562333199

Όταν έκανε έκκληση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας 

Ιστορική στιγμή όταν η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ απηύθυνε μια εξαιρετική έκκληση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Σε μια ζωντανή ομιλία που μεταδόθηκε από όλους τους μεγάλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ολμπράιτ είπε στους Γιουγκοσλάβους ότι δεν είχαν ενημερωθεί σωστά για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ραμπουγιέ.

Μιλώντας στα σερβοκροατικά, η Albright είπε ότι οι Αμερικανοί δεν μισούν τους Σέρβους. Λέει ότι ο σερβικός λαός δεν ενημερώθηκε σωστά για τις ειρηνευτικές συνομιλίες του Ραμπουγιέ και ότι η σερβική ηγεσία φέρει την ευθύνη για τα τελευταία γεγονότα.

https://www.youtube.com/watch?v=_4atE5xu6Ck


" Νομίζω ότι ο σερβικός λαός δεν ενημερώθηκε σωστά για το τι ακριβώς θα του έφερνε αυτή η συμφωνία. Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, το Κοσσυφοπέδιο θα παρέμενε αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας. Οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ θα προστάτευαν τόσο τους Σέρβους όσο και τους Αλβανούς πολίτες. Είναι τραγικό το γεγονός ότι η σερβική ηγεσία απέρριψε αυτή τη συμφωνία και με την ανανέωση της τρομοκρατικής εκστρατείας κατά των Αλβανών. Οι Σέρβοι ανάγκασαν το ΝΑΤΟ να κάνει αυτό που κανείς σε αυτόν τον οργανισμό δεν ήθελε να κάνει - να διατάξει αεροπορικές επιδρομές. Ο στόχος του ΝΑΤΟ δεν είναι να σκοτώσει αθώους Σέρβους, αλλά να σταματήσει τις σερβικές επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Θέλουμε από τη γιουγκοσλαβική ηγεσία να κάνει αυτό που υποσχέθηκε - να σταματήσει τις μάχες και να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Επιπλέον, πρέπει να αποδεχτούν την ειρηνευτική συμφωνία του Ραμπουγιέ, η οποία είναι η τελευταία πραγματική ελπίδα για τη διατήρηση μιας πολυεθνικής Σερβίας εντός των σημερινών συνόρων. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί αυτό, οι κυρώσεις κατά της χώρας σας θα αρθούν και τα δύο έθνη μας θα μπορέσουν να συνεργαστούν και πάλι για την αποκατάσταση της ευημερίας, της δημοκρατίας και, πάνω απ' όλα, της ειρήνης. Προσεύχομαι ότι η ηγεσία σας θα καταστήσει δυνατή την ειρήνη. Σας ευχαριστώ πολύ"
 

 

Η διπλωματία της καρφίτσας 

Ξεχάστε το "διαβάστε τα χείλη μου". Όταν κάνετε δουλειές με τη Μαντλίν Ολμπράιτ, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών του Μπιλ Κλίντον, καλύτερα να χρησιμοποιείτε το "διαβάστε την καρφίτσα μου". Στο τελευταίο της βιβλίο, που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, η Ολμπράιτ αποκαλύπτει ότι η καρφίτσα που επέλεξε να φορέσει στο αριστερό της πέτο καθοριζόταν από την κατάσταση των εν εξελίξει διπλωματικών διαπραγματεύσεων. Έτσι, ενώ για τον Γιάσερ Αραφάτ είχε μια σφήκα, για τον πρόεδρος τη Νότιας Κορέας, Κιμ Ντε Τζουνγκ, είχε έναν πιο φιλόξενο ήλιο.

https://www.youtube.com/watch?v=vx2pajpWgSg

Η μόδα ξεκίνησε μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1994, όταν ο ιρακινός Τύπος την αποκάλεσε "απαράμιλλο φίδι" και αποφάσισε να φορέσει ένα τυλιγμένο φίδι στην επόμενη συνάντησή της με τον Σαντάμ Χουσεΐν. Μέχρι να φύγει από την εξουσία είχε μια συλλογή από περισσότερες από 300 καρφίτσες - οι περισσότερες από τις οποίες αγοράστηκαν σχεδόν δωρεάν από υπαίθριες αγορές - μεταξύ των οποίων ένας εκτοξευτής ρουκετών και ένα χρυσό UFO με τρεις εξωγήινους - προφανώς για συναντήσεις με τους Ταλιμπάν και τον David Icke αντίστοιχα.

Για παράδειγμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή το 1999, η Ολμπράιτ φορούσε περιστασιακά μια σφήκα (τελευταία φωτό) για τις συναντήσεις της με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. "Φορούσα σφήκες σε δύσκολες ημέρες, όταν ήθελα να κάνω λίγο τσίμπημα και να μεταφέρω ένα σκληρό μήνυμα".

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ