Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Β. Κοψαχείλης: Λέτε οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι να συναντήσουν τον Τρότσκι; Γιατί κρούει τον κώδωνα για την Αλγερία

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα κρίση για την Ευρώπη κρούει σε νέα παρέμβασή του ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής με ειδίκευση στη Γεω-επιχειρηματικότητα και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας .

 

Αναλυτικά αναφέρει: 

Μία νέα κρίση "ψήνεται" για την Ευρώπη...

____________

Προειδοποιώ εδώ και χρόνια για την Αλγερία.

Είναι σημαντικός τροφοδότης φυσικού αερίου για την Ευρώπη (αγοράζουμε και εμείς), εκτιμάται πως μετά τις ΗΠΑ διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου παγκοσμίως, αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας/αστάθειας στη Βόρεια Αφρική, με εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, και έχει ζητήματα ανοικτά στο περιφερειακό της περιβάλλον.

Ένα σοβαρό ζήτημα που έχει με το Μαρόκο αφορά την περίπτωση της Δυτικής Σαχάρα. Περιοχή με επίσης (εκτιμώμενα) πλούσια κοιτάσματα Υ/Α. Μαρόκο και Αλγερία έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις, ενώ η περιοχή της Δυτικής Σαχάρα ελέγχεται κατά 2/3 από το Μαρόκο (με Γαλλική και Αμερικανική υποστήριξη) και το υπόλοιπο από την Sahrawi Arab Democratic Republic (με υποστήριξη από την Αλγερία). Η περιοχή ήταν ως το 1975 Ισπανική κτήση, και έκτοτε η Ισπανία κρατούσε "ουδέτερη" στάση, γιατί προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από την Αλγερία, μέσω 2 αγωγών - έναν απευθείας από την Αλγερία και έναν που διέρχεται μέσω Μαρόκο.

Στα τέλη του 2020, το Μαρόκο αναγνώρισε και αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν στο Μαρόκο πλήρη κυριαρχία στη Δυτική Σαχάρα.

Η Ισπανία τώρα έρχεται και δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τα σχέδια του Μαρόκου να δώσει ένα καθεστώς περιορισμένης αυτονομίας στη Δυτική Σαχάρα.

Βγαίνει η Αλγερία και κόβει την παροχή αερίου από τον αγωγό που διέρχεται από το Μαρόκο και αναγκάζει έτσι την Ισπανία να πάρει τις πρόσθετες ποσότητες που χρειάζεται με πλοία που της κοστίζει περισσότερο.

Να συμπληρώσω τέλος ότι η Αλγερία κρατά ισόρροπες αλλά στενές σχέσεις με την Τουρκία.

Μάλιστα απόρρητες αναφορές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας λένε ότι η Αλγερία ήταν έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη αν οι δυνάμεις του Χάφταρ καταλάμβαναν την Τρίπολη...

Επίσης διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία και έχει στενούς δεσμούς σε στρατιωτικό επίπεδο...

Λέτε οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι να συναντήσουν τον Τρότσκι...;;;

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ