Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Πούτιν αποκάλυψε στον Ερντογάν τι πρέπει να δεχτούν οι Ουκρανοί για να τελειώσει ο πόλεμος

Μετά τη χθεσινή συνομιλία μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, ένας ανταποκριτής του BBC πήρε συνέντευξη από τον επικεφαλής σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Ο Καλίν ήταν μέρος μιας μικρής ομάδας αξιωματούχων που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Καλίν είπε ότι ο Πούτιν μοιράστηκε τους όρους για την Ουκρανία σε συνομιλία με τον Ερντογάν. Και, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, «δεν είναι τόσο αυστηροί» και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Τις πρώτες τέσσερις απαιτήσεις, σύμφωνα με τον Καλίν, «δεν είναι δύσκολο να τις εκπληρώσει η Ουκρανία».

Ο Πούτιν ζητά κατ’ αρχήν διαβεβαίωση από την Ουκρανία ότι θα μείνει ουδέτερη και δεν θα επιδιώξει να μπει στο ΝΑΤΟ. Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε την Τρίτη ότι η χώρα του θα πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, μια παραχώρηση που μπορεί να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν θέλει ακόμη να ολοκληρώσει η Ουκρανία μια διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης, να προστατευτεί η χρήση της ρωσικής γλώσσας στη χώρα και να προχωρήσει σε «αποναζιστικοποίηση.

Αυτό είναι προσβλητικό για τον Ζελένσκι, ο οποίος είναι ο Εβραίος και κάποιοι από τους συγγενείς του, πέθαναν την εποχή του Ολοκαυτώματος, αλλά η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι θα είναι αρκετά εύκολο για τον Ζελένσκι να το δεχτεί αυτό. Ίσως η Ουκρανία να είναι αρκετή για να καταδικάσει όλες τις μορφές νεοναζισμού και να υποσχεθεί ότι θα τις σταματήσει". Το BBC αναφέρει συνομιλία με τον σύμβουλο του Ερντογάν.

Υπάρχουν και άλλα αιτήματα σε αυτή την κατηγορία που, σύμφωνα με τον Κάλιν, φαίνεται να αποτελούν στοιχεία «σωτήριου προσώπου» από τη ρωσική πλευρά.

Το δεύτερο μέρος των επιθυμιών του Πούτιν για την Ουκρανία θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εκπληρωθεί, πιστεύει ο Καλίν.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στις απαιτήσεις του Πούτιν είναι το καθεστώς της Κριμαίας και της περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Καλίν, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέει ότι θα χρειαστεί να συναντηθεί ενώπιος ενωπίω με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν το θέμα. 

Και οι δύο αυτές απαιτήσεις, πιστεύει ο Καλίν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις αποδεχτεί ο Ζελένσκι.

Παράλληλα, η  διαδικασία προετοιμασίας μιας ειρηνευτικής συμφωνίας από τον σύμβουλο του Ερντογάν φαίνεται πολύ δύσκολη.

«Εάν οι λεπτές λεπτομέρειες οποιασδήποτε συμφωνίας δεν επεξεργαστούν προσεκτικά, ο Πούτιν ή οι διάδοχοί του μπορούν πάντα να τις χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για έναν νέο πόλεμο στην Ουκρανία. Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας, ακόμη και αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται. 

Η τουρκική πλευρά κατά την συνομιλία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο ανέφερε ότι ο Β. Πούτιν ήταν σαφής και περιεκτικός σε όλα όσα ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...