Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τι ετοιμάζουν ΗΠΑ-Τουρκία; Άνοιξε τα χαρτιά του ο Ντεμίρ για S-400, F-35, κορβέτα τύπου MİLGEM, Patriot

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir αναφέρθηκε στο θέμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και έκανε σημαντικές δηλώσεις για τους S-400 και τα F-35. Σχετικά με τη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε με τη Νότια Κορέα για τον κινητήρα του "εθνικού" κύριου άρματος μάχης Altay, ο Demir είπε, "ο κινητήρας έφτασε. Τα συστήματα ισχύος του κινητήρα δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή. Περιμένουμε τον Μάιο. Θα δούμε το πρωτότυπο του τανκ Altay με αυτόν τον κινητήρα".

Ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir απάντησε στις ερωτήσεις μιας ομάδας δημοσιογράφων στο πλαίσιο του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας. Ο Demir έθιξε το θέμα του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας και έκανε κρίσιμες αξιολογήσεις για τα UAV-SİHA, S-400, F-35, Patriot και Altay Tank.

Για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο είπε πως "είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς οτιδήποτε σε ένα ζεστό περιβάλλον αυτή τη στιγμή. Ενώ υπάρχει μια αγορά ζωής στην Ουκρανία, δεν έχει πολύ νόημα να μιλάμε για έργα.Η κατασκευή μιας κορβέτας τύπου MİLGEM βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Τουρκία. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα για αυτό το θέμα. Αλλά φυσικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μελλοντικούς σχεδιασμούς. Ελπίζουμε ότι η ειρήνη θα είναι καθιερωθεί το συντομότερο δυνατό".

"Θα κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα στο έργο των S-400 με τη Ρωσία τους επόμενους μήνες. Θα σκεφτούμε τη μοίρα τους όταν ηρεμήσουν τα πράγματα. Όσον αφορά τα SİHA, οι επιδόσεις και οι δυνατότητές τους φάνηκαν σε διάφορα περιβάλλοντα. Δεν έχει πολύ νόημα το γεγονός ότι τα SİHA μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη σχετικά με την Ουκρανία. Γιατί τα προϊόντα που δίνουμε γίνονται πλέον ιδιοκτησία αυτής της χώρας", είπε ακόμη ο Demir.

"Οι χώρες είναι φυσικά ελεύθερες να τα χρησιμοποιούν. Η πηγή των προϊόντων μπορεί να είναι η Τουρκία, αλλά τώρα το προϊόν αυτό είναι ιδιοκτησία αυτής της χώρας. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει τα όπλα πολλών χωρών στους αντιπάλους μας σε διάφορα περιβάλλοντα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας. Η στάση μας ως Τουρκία είναι να μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά", συμπλήρωσε.

Για την αγορά UAV από τις χώρες της Βαλτικής, είπε πως αυτές "διανύουν μια περίοδο προετοιμασίας και ευαισθητοποίησης. Είχαμε επαφές. Όλοι βιάζονται αυτές τις μέρες. Νομίζουμε ότι βρίσκονται στη διαδικασία να δημιουργήσουν μια λίστα στο μυαλό τους σχετικά με το ποιο προϊόν μπορεί να αγοραστεί και πόσο. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια παραγγελία από τόσα πολλά προϊόντα στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή. Η πόρτα της Τουρκίας θα χτυπήσει όχι μόνο για τα SİHA αλλά και για πολλά προϊόντα".

"Αεροπορικές επιδρομές γίνονται σε κάθε μάχη. Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε τις αεροπορικές επιθέσεις, μπορεί να εκτεθείτε. Λέμε τα εξής για το σύστημα αεράμυνας: έχουμε 4 τύπους συστημάτων αεράμυνας που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από τις δυνάμεις μας. Μέχρι πριν από 3-4 χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν μηδενικός. Οι συστοιχίες Korkut, Sungur, HİSAR A+, HİSAR O+ είναι ενεργές. Θα ζήσουμε μια διαδικασία στην οποία ο Siper θα εξελιχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα", πρόσθεσε.

"Η αεράμυνα είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Φυσικά, η Τουρκία χρησιμοποιούσε την αεροπορική επίθεση για να σταματήσει την αεροπορική επίθεση με αεροπλάνα, αλλά τώρα έχει αποκτήσει πολύ σημαντικές δυνατότητες στο κατώτερο στρώμα. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τους S-400, είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Νομίζω ότι θα προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα στην αεράμυνα", ανέφερε.

Για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, είπε πως είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση. "Η προσέγγιση της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει θετικές σχέσεις. Δεν εξαρτόμαστε από εισαγωγείς όπως πριν. Αυτό ισχύει για το Ισραήλ καθώς και για άλλες χώρες. Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε την εξάρτηση στο μηδέν, ειδικά σε στρατηγικά προϊόντα", τόνισε.

Για τα F-35 είπε πως "είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιο μπορεί να είναι το αίτημα, ποια θα είναι τα βήματα της λύσης, αν συνεχίσουμε την κουβέντα, θα πάρουμε απόφαση. Η έναρξη του διαλόγου είναι θετική υπόθεση. Πρέπει να αναπτύξουμε διάφορες υπο-δυνατότητες στα έργα μας όπως το MMU και το Hürjet με όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε. Δεσμευόμαστε στον εκσυγχρονισμό των F-16".

"Επί του παρόντος δεν υπάρχει ζήτηση στο τραπέζι σχετικά με τους Patriot. Από την άποψη της αμυντικής βιομηχανίας, κλείσαμε αυτό το βιβλίο. Αυτό το θέμα βγήκε από το τμήμα άμυνας. Αυτό το θέμα δεν είναι στην ατζέντα μας" συμπλήρωσε.

Για τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, ο Demir είπε υπάρχουν πολλές προοπτικές. "Όσον αφορά την επιδείνωση ή την ένταση στις σχέσεις, η Τουρκία δεν ήταν ποτέ το μέρος που δημιούργησε την ένταση. Τα προϊόντα και οι δυνατότητες της Τουρκίας είναι πλέον γνωστά και εκτιμώνται. Αναμένουμε τις εξελίξεις", κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ