Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Παίζει στον κομπολόι της την Δύση η Τουρκία με την Συνθήκη του Μοντρέ ενώ ικανοποιεί τα χατίρια των Ρώσων

Χθες βράδυ γράφαμε πως πέσαν οι μάσκες και πως Ρωσία και Τουρκία είναι σύμφωνες για το καθεστώς των Στενών όπως αποδείχτηκε από τα λεγόμενα του Ρώσου πρέσβη σε τουρκικό ΜΜΕ, κι όσο κι αν βαυκαλίζονται οι Δυτικοί , η Τουρκία παίζει στο κομπολόι της ΝΑΤΟ ,ΕΕ και λοιπές... Δημοκρατικές δυνάμεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι τέτοια η πλάνη των Δυτικών σχετικά με τις τουρκικές προθέσεις που σήμερα οι Financial Times γράφουν σε εκτενές άρθρο πως η στάση της Τουρκίας για τα ρωσικά πολεμικά πλοία δημιουργεί ελπίδες για επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Δύση.

Στη συνέχεια επικαλείται μεταχρονολογημένα το θέμα που αποκάλυψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με τα 4 μπλοκαρισμένα πολεμικά.

Και σημειώνει:

“Αλλά το Admiral Flota Kasatonov - και τρία άλλα πλοία που αναμενόταν να διασχίσουν τα Δαρδανέλια και τα στενά του Βοσπόρου - δεν πραγματοποίησαν το ταξίδι το Σαββατοκύριακο, όπως είχε προγραμματίσει η Ρωσία, δήλωσαν δύο δυτικοί αξιωματούχοι στους Financial Times”.

Μόνο που στην επόμενη παράγραφο βάζει αυτογκόλ:

“Ενώ Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τα τέσσερα πλοία, διπλωμάτες πιστεύουν ότι η Τουρκία, η οποία για χρόνια θεωρούνταν στις δυτικές πρωτεύουσες ως ένα αναξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ που είχε έρθει πολύ κοντά στη Μόσχα, ζήτησε από τη Ρωσία να μην τα στείλει”.

«Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης»...Σιγά μην σχολίαζε του τουρκικό ΥΠΕΞ!!

Και οι FT συνεχίζουν: “Η απόφαση για τον περιορισμό των πολεμικών πλοίων ήταν μια εντυπωσιακή κίνηση από έναν ηγέτη που έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν. Η δημόσια κριτική της Άγκυρας στη ρωσική εισβολή και η υποστήριξή της προς την Ουκρανία ώθησε ορισμένους παρατηρητές να αναρωτηθούν αν η σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναπροσαρμογή των δεσμών της Τουρκίας με τη Δύση. "Θα μπορούσε αυτό να είναι ένα σημείο καμπής; Αυτό είναι κάτι που αναρωτιόμαστε", δήλωσε ένας ανώτερος δυτικός διπλωμάτης. "Νομίζω ότι ο Ερντογάν είναι σοκαρισμένος -και ίσως αισθάνεται ακόμη και προδομένος- από αυτό που έκανε ο Πούτιν".

(...)Ωστόσο, με κάποιο τρόπο οι ηγέτες έχουν βρει τρόπους να πλοηγηθούν σε αυτές τις κρίσεις. "Καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον και δίνουν ο ένας στον άλλον χαλαρότητα", δήλωσε ο Selim Koru, αναλυτής στο think tank Tepav με έδρα την Άγκυρα.

(...)Ωστόσο, άλλοι προειδοποιούν ότι είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η κρίση στην Ουκρανία θα επιβεβαιώσει την εταιρική σχέση της εποχής του ψυχρού πολέμου που εδραιώθηκε με την είσοδο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952. "Η επικρατούσα άποψη όταν ανοίγετε τους τηλεοπτικούς σταθμούς [ στην Τουρκία], ακόμη και τους σταθμούς της αντιπολίτευσης, είναι ότι το ΝΑΤΟ παρέσυρε τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο", δήλωσε ο Koru. 

(...)"Η Τουρκία γνωρίζει ότι η εξάλειψη αυτής της σχέσης [με τη Μόσχα] με αντάλλαγμα κάτι μη ρεαλιστικό από τη Δύση δεν αξίζει τον κόπο", δήλωσε ο Onur Isci, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας. 

Ο κίνδυνος για την Άγκυρα, λένε οι αναλυτές, είναι ότι η προσπάθειά της να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα θα μπορούσε να γίνει όλο και πιο αβάσιμη, εάν η βία στην Ουκρανία συνεχίσει να κλιμακώνεται και η Τουρκία αντιμετωπίσει πιέσεις να κλείσει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές πτήσεις ή να υπογράψει τις δυτικές κυρώσεις - ή ακόμη και να πιέσει για να επιτραπεί στα δικά της πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η Μόσχα, επίσης, μπορεί ακόμη να επιδιώξει να δοκιμάσει τις υποταγές της Άγκυρας. "Τι θα συμβεί αν η Ρωσία αποφασίσει να παραβιάσει τους όρους του Μοντρέ, όπως έχει κάνει στο παρελθόν;" αναρωτήθηκε ο ανώτερος δυτικός διπλωμάτης. "Θα προσπαθήσει η Τουρκία να αναχαιτίσει ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο; Θα θέλαμε καν να το κάνουν αυτό;"”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ