Κόσμος

Σενάριο Καζακστάν στην Ουκρανία! Ειρωνείες Πούτιν στις κραυγές της Δύσης -Τι απαντά το Κρεμλίνο για την απόσυρση δυνάμεων

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Δύση τελικά απάντησε θετικά στις ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας που είχε από καιρό απορρίψει, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Αυτό δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ, τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου, τη στιγμή που το σενάριο του Καζακστάν εξετάζεται και στην Ουκρανία..

«Η ταχύτητα με την οποία το ΝΑΤΟ άλλαξε τη θέση του υποδηλώνει ότι δεν χάνονται τα πάντα σε αυτό το μπλοκ, ότι μπορούν να παραδεχτούν το αυτονόητο όταν είναι σοβαροί», είπε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο τέλος, όταν η Δύση συνειδητοποίησε ότι η Ρωσία μιλούσε σοβαρά για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, απάντησε θετικά σε εκείνες τις πρωτοβουλίες που είχαν απορριφθεί εδώ και καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όσο για το αν αυτό σημαίνει το τέλος της ιστορίας; Όχι, αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Αναφέρθηκα χθες στον Πρόεδρο Πούτιν και τόνισα ότι οι προτάσεις μας, τις οποίες ενέκρινε επί της αρχής και οι οποίες τώρα θα οριστικοποιηθούν και θα παραδοθούν στους Αμερικανούς και εταίρους του ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, προέρχονται από τη διατήρηση της ακεραιότητας της ρωσικής θέσης», είπε.

Επιπλέον ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως, «η Ρωσία θα δώσει σύντομα την απάντησή της στις προτάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για εγγυήσεις ασφαλείας, η Μόσχα δεν έχει τίποτα να κρύψει».

«Μιλώντας για την απελευθέρωση της απάντησης της Ρωσίας στις πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, προς το παρόν πρέπει να τηρηθούν ορισμένα πρωτόκολλα και τεχνικές διαδικασίες. Θα υποβληθεί σύντομα και, φυσικά, πρόκειται να δημοσιεύσουμε αυτό το έγγραφο. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», δήλωσε ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου.

Απαιτεί αποκλιμάκωση ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ειρωνεύεται τους δυτικούς συναγερμούς ο Πούτιν

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την Τρίτη τα μηνύματα ότι η Ρωσία μπορεί να αναζητά μια διπλωματική λύση εν μέσω στρατιωτικής συσσώρευσης στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει τη βούλησή της για αποκλιμάκωση.

«Υπάρχουν σημάδια από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί τόπου από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μια μαχητική δύναμη μέσα και γύρω από την Ουκρανία, άνευ προηγουμένου από τον Ψυχρό Πόλεμο. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Αλλά η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να υποχωρήσει από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αποκαλώντας την τρέχουσα κατάσταση την «πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Πάντως, ειρωνικά αντέδρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στα περί έναρξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εντός της εβδομάδας. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν πάντα στις μόνιμες βάσεις τους μετά από ασκήσεις, αλλά κάποιοι στο εξωτερικό δεν μπορούν να σταματήσουν να επινοούν ιστορίες τρόμου και να απαγγέλλουν μάντρα για έναν επικείμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πάντα λέγαμε ότι μόλις τελειώσουν οι ασκήσεις όταν τελειώσουν τα στάδια τους εντός ορισμένων προθεσμιών, τα στρατεύματα πάντα επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους», είπε ο Πεσκόφ. Τόνισε ότι ακριβώς αυτό συνέβαινε αυτή τη φορά και «δεν υπάρχει κάτι νέο». «Είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Όσον αφορά τις ζοφερές προφητείες, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να θέσετε αυτές τις ερωτήσεις σε όσους τις γράφουν στο εξωτερικό και που συνεχίζουν να απαγγέλλουν μάντρα για έναν επικείμενο πόλεμο», είπε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η Ρωσία ανέκαθεν πραγματοποιούσε στρατιωτικές ασκήσεις σε ολόκληρη την επικράτειά της και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον: αυτή είναι μια μόνιμη διαδικασία, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες. «Είναι δικαίωμά μας να διεξάγουμε ασκήσεις στο έδαφός μας, εκεί που το θεωρούμε σκόπιμο, χωρίς να το συζητήσουμε με κανέναν», είπε.

Σενάριο Καζακστάν στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία, γεγονότα παρόμοια με αυτά στο Καζακστάν τον Ιανουάριο ενδέχεται να συμβούν στο εγγύς μέλλον και, σύμφωνα με τη Pravda, θα φέρουν στην εξουσία τον Πέτρο Ποροσένκο ή τον Αρσέν Αβάκοφ, οι οποίοι θα παραδώσουν το Ντονμπάς στους ριζοσπάστες.

Ο Oleg Voloshin, μέλος της παράταξης Opposition Platform for Life, στη σελίδα του στο Facebook προβλέπει μια «έξαρση επιθετικότητας» στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον, η οποία «στο πλαίσιο της στρατιωτικής υστερίας που υποκινείται από τη Δύση, σχεδιάζεται από ριζοσπάστες εθνικιστές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις».

«Ετοιμάζονται εδώ και αρκετούς μήνες, συντάσσουν λίστες, κατανέμουν μεταφορές, καθορίζουν διευθύνσεις για γρήγορες και απεριόριστες ενέργειες», έγραψε ο Voloshin. «Πρόσφατα πλάνα από την Άλμα-Ατα, που κατακλύζονται από πογκρόμ, θα πρέπει να δώσουν μια ιδέα για το τι διακυβεύεται», διαβεβαιώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γεγονότα αυτά μπορεί να γίνουν ο παράγοντας που «στη σημερινή τεταμένη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στην περιοχή». «Όπως μου είπε ένας φίλος που έχει επαφές σε αυτό το περιβάλλον: «Όσοι δεν έφτασαν στο Mezhyhirya το 2014 θέλουν να εκδικηθούν τώρα», τόνισε ο βουλευτής.

Η εξουσία στην Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των ολιγαρχών

Πράγματι, η Ουκρανία είναι ένα εμπορικό κράτος όπου η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία εξαγοράζονται από τους ολιγάρχες και ο καθένας από αυτούς έχει τους δικούς του στρατούς. Στις τρέχουσες συνθήκες, όταν η βάση πόρων της Ουκρανίας έχει στενέψει και όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ορισμένους ολιγάρχες σε βάρος άλλων, αυτοί μπορούν να υποκινήσουν γεγονότα όπως αυτά στο Καζακστάν με απόπειρα πραξικοπήματος.

Μιλάμε, πρώτα καταρχήν, για τον Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος, όπως προειδοποίησε ο Ίλια Κίβα, άλλος βουλευτής του OBJI, «χρηματοδοτεί εθνικιστικές ομάδες, προετοιμάζοντάς τες για μια πορεία που θα πρέπει να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση με τις αρχές και να τελειώσει με πραξικόπημα».

Ο ολιγάρχης και πρώην υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ παραμονεύει επίσης κάπου με το Τάγμα Αζόφ υπόλογο σε αυτόν και τις προεδρικές του φιλοδοξίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος ο Ζελένσκι, από την άποψη αυτή, επεσήμανε τις προθέσεις του ολιγάρχη Ρινάτ Αχμέτοφ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο Αχμέτοφ δεν προετοιμάζει πραξικόπημα, αλλά τον παρασύρουν «κάποιοι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κάποιοι σύντροφοι από την Ουκρανία». Ωστόσο, ο Αχμέτοφ δεν έχει καμία επιρροή μεταξύ των ριζοσπαστών, έχει από καιρό εισέλθει στην εικόνα ενός αξιοσέβαστου επιχειρηματία και αποφεύγει τις άμεσες συγκρούσεις.

Το κλειδί για το πραξικόπημα βρίσκεται στα χέρια της SBU

Στο Καζακστάν, ο κύριος οργανωτής της εξέγερσης ήταν η υπηρεσία ασφαλείας, στην Ουκρανία είναι επίσης εκτός του ελέγχου του κράτους, αλλά καθοδηγείται από οδηγίες από την Ουάσιγκτον. Δηλαδή, η SBU είναι αρκετά ικανή να υποστηρίξει τον Ποροσένκο, αν υπάρξει σχετικό σήμα εκ της Δύσης. Και πιθανώς θα υπάρξει, γιατί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ποροσένκο συμπίπτουν.

Τι θα κάνει ο Ποροσένκο, υποστηριζόμενος από τη Δύση, αφού έρθει στην εξουσία; Θα δώσει εντολή στο νεοναζιστικό στρατό του για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Αλλά η Ρωσία, προφανώς, δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, καθώς περίπου 800 χιλιάδες πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας ζουν στις αποσχισθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Η έκβαση των γεγονότων είναι ξεκάθαρη. Η Ουκρανία θα χάσει το πολίτευμά της και θα χωριστεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας σε ζώνες επιρροής. Η ολιγαρχία θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τους νέους πολιτικούς.

.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ