Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Είναι παιδιά, όχι στρατιώτες"! 300.000 ψυχές χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες» ή ως βομβιστές αυτοκτονίας

Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν την Ημέρα της Ερυθρά Χειρός η αλλιώς την Ημέρα του Κόκκινου Χεριού, παρότι γιορτάζεται εδώ και 20 χρόνια στις 12 Φεβρουαρίου, με απώτερο σκοπό να θυμίσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου για τα παιδιά που στρατεύονται παρά την θέληση τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Πρόκειται για την χειρότερη μορφή παιδικής κακοποίησης.

 

Σχεδόν 200 εκατομμύρια μικρά παιδιά ζουν στις πιο θανάσιμες εμπόλεμες ζώνες.

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά συνεχίζουν να υφίστανται κακομεταχείριση αφού έχουν μετατραπεί παρά τη θέλησή τους σε στρατιώτες και παίρνουν μέρος σε ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, καταγγέλλει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Όταν δεν αναγκάζονται να εμπλέκονται σε μάχες, τα παιδιά αυτά ασκούν χρέη ανιχνευτών, μαγείρων, στέλνονται να μαζέψουν ξύλα. Ορισμένα κορίτσια εξαναγκάζονται να «παντρευτούν» μαχητές, ενώ αγόρια και κορίτσια αδιακρίτως υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση, υπογραμμίζει η UNICEF.

Μικρά, αμούστακα αγόρια, κορίτσια που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν, όλα τους παιδιά που βιώνουν την κακοποίηση της ψυχής τους και αναγκάζονται να στρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. 

 

Η εξαναγκαστική στρατολόγηση παιδιών για να χρησιμοποιηθούν σε ένοπλες συρράξεις θεωρείται μια από τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, μαζί με την εμπορία ανηλίκων για σεξουαλική εκμετάλλευση, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.

https://twitter.com/UN/status/1492273240672280578?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1492273240672280578%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.zdf.de%2Fnachrichten%2Fpanorama%2Fred-hand-day-krieg-kindersoldaten-100.html

Παιδιά που ζουν σε περιοχές όπου μαίνονται μακρόχρονες ένοπλες συρράξεις - το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη ΛΔ Κονγκό, τη Σομαλία, τη Συρία, την Υεμένη... - στρατολογούνται συχνά από τα αντιμαχόμενα μέρη. Αγόρια και κορίτσια χρησιμοποιούνται ως στρατιώτες ή βοηθητικοί από ένοπλες οργανώσεις στο Αφγανιστάν, στο Μαλί, στη Μιανμάρ, θυμίζει η οργάνωση του ΟΗΕ.

«Εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν γνωρίσει τίποτε άλλο παρά μόνο τον πόλεμο, με φοβερές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία, για τη δυνατότητά τους να πάνε στο σχολείο, για την πρόσβαση σε θεμελιώδεις υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Αυτό αποτελεί στίγμα για τη διεθνή κοινότητα», τόνισε η κυρία Άσινγκ σε δελτίο Τύπου της ΜΚΟ.

300.000 παιδιά, το ένα τρίτο των οποίων είναι κορίτσια, δεν παίζουν με παιχνίδια. Τα όπλα είναι αληθινά, τα μαχαίρια σφάζουν, οι σφαίρες πρέπει να βρουν ανθρώπινο στόχο, αλλιώς θα το πληρώσουν με τη ζωή τους. Άλλωστε δεν έχει καμία αξία η ζωή τους… Είναι απλώς στρατιώτες πρώτης γραμμής και μάλιστα αναλώσιμοι! 

''Φοβήθηκα, αλλά ή θα τον σκότωνα ή θα με σκότωναν. Επέλεξα το πρώτο» Συγκλονιστική μαρτυρία παιδιού 


Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός καθιερώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2002, όταν τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Παιδιών στις Ενοπλες Συγκρούσεις. Η Ελλάδα επικύρωσε τη συνθήκη στις 22 Οκτωβρίου 2003.

Ο «Συνασπισμός για τη μη χρησιμοποιήση Παιδιών ως Στρατιωτών», που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει την πρωτοβουλία των εκδηλώσεων, περιλαμβάνει στους κόλπους του οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Human Right Watch) και συνεργάζεται με τη UNICEF, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σήμα της Ημέρας είναι μια κόκκινη παλάμη, η οποία περικλείει το περίγραμμα ενός λευκού παιδιού – στρατιώτη.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ