Κόσμος

Λούξορ: Ανακαλύφθηκαν κολοσσιαία αγάλματα φαραώ σε σχήμα σφίγγας

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο τεράστια αγάλματα του φαραώ Amenhotep III, τα οποία μοιάζουν με σφίγγες και τα οποία αρχικά είχαν ύψος περίπου 8 μέτρα. Κατασκευάστηκαν για τον Amenhotep III, έναν φαραώ της 18ης δυναστείας που κυβερνούσε περίπου από το 1390 π.Χ. έως το 1353. Εγγονός του ήταν ο βασιλιάς Τουταγχαμών.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σφίγγες στην αρχαία πρωτεύουσα της Θήβας, το σημερινό Λούξορ, στο ναό του Amenhotep III, τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν «Ναό των Εκατομμυρίων ετών», ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Ανακάλυψαν επίσης τα ερείπια πυλώνων και τοίχων που ήταν διακοσμημένα με τελετουργικές σκηνές.

Τα αγάλματα απεικονίζουν τον Amenhotep III με ένα φαρδύ περιδέραιο και ένα κάλυμμα (διακόσμηση) για το κεφάλι του σε σχήμα μαγκούστας. «Σε αυτόν τον ναό, πριν χτυπηθεί από τον καταστροφικό σεισμό το 1200 π.Χ., υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός αγαλμάτων και διακοσμήσεων στον τοίχο», είπε ο αιγυπτιολόγος Hourig Sourouzian, σύμφωνα με το Live Science.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τρία αρκετά καλοδιατηρημένα αγάλματα της θεάς Σεχμέτ, που απεικονίζονται με κεφάλι λιονταριού. Τα αγάλματά της βρίσκονταν στο μπροστινό μέρος της ανοιχτής εσωτερικής αυλής, δηλαδή του περιστυλίου.

«Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα τμήματα του ανάγλυφου τοίχου στο περιστύλιο δείχνουν νέες σκηνές του φεστιβάλ Σεντ, μιας βασιλικής γιορτής που άρχισε να γίνεται 30 χρόνια μετά την αρχή της βασιλείας του και η οποία τελούνταν αργότερα κάθε τρία χρόνια», είπε ο Σουρουζιάν.

Το Φεστιβάλ Σεντ ήταν «μία από τις πιο σημαντικές γιορτές για τους αρχαίους Αιγύπτιους, που γιόρταζαν το τέλος του 30ού έτους από την άνοδο του βασιλιά στο θρόνο», δήλωσε ο αιγυπτιολόγος Αμπντέλ Ραχίμ Ριχάν.

“Οι απεικονίσεις αυτού του φεστιβάλ δείχνουν τον Φαραώ στο θρόνο του σε πλήρη ισχύ, με ένα συγκινημένο πλήθος να τον περιβάλλει και να περιμένει την ομιλία του στην οποία υπόσχεται άλλα 30 χρόνια ευημερίας και πολυτέλειας. Με την ευκαιρία, ο βασιλιάς πρόσφερε επίσης θυσίες στους θεούς και έτρεχε σε ένα μονοπάτι στην αυλή για να επιδείξει τη σωματική του δύναμη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ