Κόσμος

Τα μυαλά πίσω από τους πυραύλους! Ποιοί είναι οι "Αρχιτέκτονες" του πυραυλικού & πυρηνικού οπλοστασίου της Β. Κορέας

Ο καταιγισμός νέων δοκιμών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου του υπερηχητικού, έχει υπογραμμίσει τη σημασία των μηχανικών και επιστημόνων της πυραυλικής βιομηχανίας της χώρας, μια ομάδα υψηλού προφίλ εντός της βορειοκορεάτικης κυβέρνησης, αλλά αδιαφανής για τους ξένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Νότια Κορέα είπε ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δύο δοκιμές πυραύλων με μεγάλη πιθανότητα να είναι βαλλιστικοί. Το πρακτορείο Kyodo ανέφερε ότι με τις τελευταίες δοκιμές, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο για 6η φορά από τις αρχές του 2022.

Ο Γενικός Επιτελάρχης της Νότιας Κορέας ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Hamhung στην ανατολική Βόρεια Κορέα προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας στις 08:00 τοπική ώρα. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι «οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς που εκτελούν πορεία 190 χιλιομέτρων σε υψόμετρο 20 χιλιομέτρων είναι πιθανό να είναι βαλλιστικοί».

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι έπεσαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, έξω από την εθνική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Περιγράφοντας το πείραμα ως «πολύ ατυχές», ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κισίντα Φούμιο είπε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας.

Δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε απειλή για την εθνική ασφάλεια, ο Κισίντα είπε ότι μια επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με τη δοκιμή διαβιβάστηκαν στη διοίκηση της Πιονγκγιάνγκ.

Αναλυτές λένε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να λαμβάνει μέτρα για να θεσμοθετήσει τις πυραυλικές δυνάμεις, σηματοδοτώντας την πιθανή πρόθεσή του να τις καταστήσει μακροπρόθεσμα, επιχειρησιακό κομμάτι των στρατιωτικών σχεδίων.

Οι μυστικοί επιστήμονες του Κιμ

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τα ονόματα και τις θέσεις των επιστημόνων και τεχνικών μεσαίου και εργατικού επιπέδου που εμπλέκονται στην έρευνα και ανάπτυξη πυραύλων.

Αναλυτές λένε ότι αυτά τα άτομα φαίνεται να έχουν εγγυημένη εργασιακή ασφάλεια λόγω των πόρων και των προσπαθειών που δαπανώνται για την εκπαίδευσή τους, και ότι έχουν αποκλειστεί σε ειδικές περιοχές, επομένως δεν αποτελούν ούτε κίνδυνο αποστασίας, ούτε πολιτική ή κοινωνική ενόχληση για το καθεστώς.

«Σε αντίθεση με τα οικονομικά στελέχη ή ακόμα και τους στρατιωτικούς διοικητές, αυτός είναι ένας πληθυσμός που δεν αντικαθίσταται εύκολα», δήλωσε ο Μάικλ Μάντεν, ειδικός στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας στο Stimson Center με έδρα την Ουάσιγκτον.

Πολλοί από αυτούς φοιτούν στο Εθνικό Αμυντικό Πανεπιστήμιο Κιμ Γιονγκ Ουν, ένα χώρο εκπαίδευσης για ειδικούς επιστήμης και τεχνολογίας που σχετίζονται με την άμυνα της Βόρειας Κορέας, που φέρεται να έχει ιδρύσει ένα τμήμα επικεντρωμένο στην «τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων».

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί εμφανίζονται συχνά χωρισμένοι σε ανταγωνιστικές ομάδες που σχεδιάζουν παρόμοιους τύπους όπλων, επιτρέποντάς τους να ακολουθήσουν πολλαπλές διαδρομές για να δουν ποια τεχνολογία είναι η πιο πολλά υποσχόμενη, δήλωσε ο Ken Gause, διευθυντής του International Affairs Group στο CNA, ενός οργανισμού με έδρα το Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

Μια μελέτη του 2018 από το James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS) διαπίστωσε ότι Βορειοκορεάτες επιστήμονες είχαν συνεργαστεί με ερευνητές σε άλλες χώρες για να συν-γράψουν τουλάχιστον 100 δημοσιευμένα άρθρα που είχαν αναγνωρίσιμη σημασία για στρατιωτική τεχνολογία, όπλα μαζικής καταστροφής ή άλλους στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν βασίζεται σε τρία κορυφαία άτομα για να ηγηθεί του ταχέως επιταχυνόμενου πυραυλικού προγράμματος της χώρας.

Περιλαμβάνουν τον Ρι Πιονγκ Τσολ, πρώην στρατηγό της πολεμικής αεροπορίας. Κιμ Γιονγκ Σικ, βετεράνο επιστήμονα πυραύλων και ο Γιανγκ Τσανγκ Χα, επικεφαλής ενός κέντρου ανάπτυξης και προμήθειας όπλων.

Ένας τέταρτος αξιωματούχος - ο Πακ Γιονγκ Τσον, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου - έχει επίσης αναλάβει έναν υψηλότερο ρόλο στο Τμήμα Στρατιωτικής Βιομηχανίας (MID), το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή στρατηγικών όπλων, είπε ο Gause. «Έχουμε δει πολλές αλλαγές στην στρατιωτική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια», είπε ο Gause.

Ο Πακ επέβλεψε πολλές πρόσφατες δοκιμές απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος δεν παρακολούθησε καμία εκτόξευση πυραύλων το 2021, προτού εμφανιστεί σε μια από τις εκτοξεύσεις υπερηχητικών πυραύλων τον Ιανουάριο.

Πέρυσι παρεβρέθηκε επίσης στο διορισμό του Yu Jim ως επικεφαλής του MID. Ο Yu ήταν προηγουμένως εκπρόσωπος του κύριου κρατικού εμπόρου όπλων της Βόρειας Κορέας στο Ιράν, είπε ο Madden.

Οι Οργανισμοί της Β. Κορέας

Η Ακαδημία Εθνικής Αμυντικής Επιστήμης (NADS), επίσης γνωστή ως Δεύτερη Ακαδημία Φυσικών Επιστημών (SANS), επιβλέπει την ανάπτυξη πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Ο Μάντεν είπε ότι η κατάσταση ανάπτυξης ενός όπλου μπορεί συχνά να αποδειχθεί από το ποιος αναφέρεται ότι παρακολούθησε μια δοκιμή.

Μια εκδήλωση όπου το μόνο προσωπικό είναι από το NADS/SANS σημαίνει ότι το σύστημα βρίσκεται ακόμα στη φάση έρευνας και ανάπτυξης, για παράδειγμα. Εάν μια εκδήλωση συνδυάζει το NADS και τη 2η Οικονομική Επιτροπή, αυτό συχνά σημαίνει ότι το σύστημα μετακινείται από την ανάπτυξη στην παραγωγή και την κατασκευή.

Τέλος, εάν το προσωπικό του Γενικού Επιτελείου του Στρατού (GSD) παρακολουθήσει μια δοκιμή, αυτό συνήθως υποδηλώνει ότι το σύστημα έχει ολοκληρωθεί και θα αναπτυχθεί.

Υπάρχουν αρχικά σήματα ότι καθώς η Βόρεια Κορέα ενισχύει το πυραυλικό και πυρηνικό οπλοστάσιο της, μπορεί να αναδιπλώσει περισσότερα στοιχεία των Στρατηγικών της Δυνάμεων πίσω στο πλαίσιο της GSD, σηματοδοτώντας ότι έχει προχωρήσει σε επιχειρησιακό ρόλο, πρόσθεσε ο Madden.

Εξωτερική υποστήριξη

Το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχει τις ρίζες της στη βοήθεια που έλαβε από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα τη Ρωσία, λένε οι αναλυτές, και οι ενισχυτές που εμπλέκονται στην προώθηση των τελευταίων υπερηχητικών κεφαλών είναι παρόμοιοι με τα σοβιετικά σχέδια.

Υπάρχει συζήτηση για το πόσο συνεχίστηκε αυτή η βοήθεια από τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με τις τελευταίες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Βορειοκορεάτες που συνδέονται με το NADS στην Κίνα και τη Ρωσία συνεχίζουν να προμηθεύονται υλικά και τεχνικές πληροφορίες για τα προγράμματα ΟΜΚ και πυραύλων της Βόρειας Κορέας, με τη βοήθεια τουλάχιστον μιας ρωσικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και ενός Ρώσου υπηκόου.

Ο Μάρκους Σίλερ, ειδικός πυραύλων με έδρα την Ευρώπη, υποστήριξε ότι η επιτυχία της Βόρειας Κορέας στις δοκιμές υποδηλώνει ότι είχε εξωτερική υποστήριξη.

Ο Σίλερ σημειώνει, ωστόσο, ότι υπό τον Κιμ Γιονγκ Ουν, οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι είχαν υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας από ό,τι στο παρελθόν, υποδηλώνοντας ότι ο νεότερος Κιμ δοκίμαζε περισσότερα εγχώρια σχέδια από τους προκατόχους του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ