Κόσμος

Τζούλιαν Ασάνζ: Εγκρίθηκε η αίτηση του να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Άδεια στον Τζούλιαν Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ, έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νομική ομάδα του Αυστραλού δημοσιογράφου και ιδρυτή του WikiLeaks είχε ζητήσει από το δικαστήριο να του επιτρέψει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ και σήμερα (24/01) έλαβε το «πράσινο φως».

«Στις 10:45 π.μ. ο εκδότης των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κέρδισε την αίτησή του για έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου», ενημέρωσε μέσω Twitter ο Οργανισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, το ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε να επιτρέψει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασκοπείας για τη δημοσίευση εγγράφων σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ το 2010.

Έτσι είχε ανατραπεί μια προηγούμενη απόφαση που ήθελε τον δημοσιογράφο να μην μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά και λόγω των απάνθρωπων συνθηκών που μπορεί να αντιμετωπίσει στο αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα.

Αμφισβητώντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η νομική ομάδα του Ασάνζ υποστήριξε ότι, εάν ο ιδρυτής του WikiLeaks εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα «μπει σε σχεδόν πλήρη απομόνωση», κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική του υγεία, οδηγώντας τον ακόμα και στην αυτοκτονία.

Ενδεχόμενη καταδίκη του θα μπορούσε να επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι και 175 ετών.

Ο Ασάνζ πέρασε επτά χρόνια της ζωής του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προτού η νέα κυβέρνηση στο Κίτο ανακαλέσει το άσυλό του. Μία… διαμονή που κόστισε εκατομμύρια στους Βρετανούς φορολογούμενους λόγω της αστυνομικής προστασίας του και της παρακολούθησης της πρεσβείας.

Τελικά αστυνομικοί απομάκρυναν τον Ασάνζ από την πρεσβεία τον Απρίλιο του 2019 και έκτοτε κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh.

Από την πλευρά της, η αρραβωνιαστικιά του, Stella Moris, ισχυρίζεται ότι η υγεία του έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ενώ πρόσφατα αποκάλυψε ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό τον Οκτώβριο.

«Ο Τζούλιαν κέρδισε», σχολίασε στο Twitter, προσθέτοντας: «Τώρα εναπόκειται στο Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει εάν θα εξετάσει την έφεση του Τζούλιαν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ