Κόσμος

Σαουδική Αραβία: Ανακαλύφθηκε δίκτυο «ταφικών λεωφόρων»

Οι λεωφόροι πιθανώς συνέδεαν τις οάσεις μεταξύ τους και αποτελούσαν ένα είδος αρχαίου οδικού δικτύου, είπαν οι ερευνητές. Ορισμένες είναι οριοθετημένες με κόκκινο βράχο, αλλά οι περισσότερεςσχηματίστηκαν «καθώς το έδαφος γινόταν σταδιακά πιο λείο από τα πέλματα των αρχαίων ανθρώπων και κυρίως από τις οπλές των οικόσιτων ζώων τους», δήλωσε στο Live Science ο Ματ Ντάλτον, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και κύριος συγγραφέας μιας σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Holocene», σύμφωνα με το ertnews.gr.

Το δίκτυο των λεωφόρων θα διευκόλυνε τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. «Ακολουθώντας αυτά τα δίκτυα, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διανύσουν μια απόσταση τουλάχιστον 530 χιλιομέτρων από βορρά προς νότο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για τέτοιες λεωφόρους στη νότια Σαουδική Αραβία και στην Υεμένη. Αυτές απαιτούν περαιτέρω έρευνα, αλλά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ακόμη μεγαλύτερες μετακινήσεις των αρχαίων πληθυσμών», εξήγησε ο Ντάλτον.

Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν πολλά για τις τελετουργίες που διεξάγονταν στις ταφικές λεωφόρους ή ακόμη και στους τάφους που τις πλαισίωναν. Τα ανθρώπινα λείψανα μέσα στους τάφους δεν έχουν διατηρηθεί καλά και ορισμένοι από τους τάφους έχουν ληστευτεί. Παρά την έλλειψη πληροφοριών, «δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι τάφοι χρησιμοποιούνταν ώστε οι άνθρωποι να θυμούνται ή να μνημονεύουν τους νεκρούς τους, ειδικά καθώς οι απόγονοι ή οι συγγενείς αυτών που θάφτηκαν μέσα σε αυτούς, πιθανώς  περνούσαν συχνά από εκεί», δήλωσε ο Ντάλτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα μπορούσαμε ακόμη και να φανταστούμε ταφικές πομπές κατά μήκος λεωφόρων από κατοικημένες οάσεις προς τους τάφους, αλλά αυτό είναι καθαρά υποθετικό μέχρι να βρούμε περισσότερα στοιχεία», πρόσθεσε.

Χρόνος ανάπτυξης

Περίπου την ίδια εποχή που κατασκευάστηκαν οι τάφοι και οι λεωφόροι, οι Αιγύπτιοι έχτισαν τις πυραμίδες – συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Εν τω μεταξύ, στη Μεσοποταμία στα βόρεια της Αραβίας, ένας αριθμός πολιτισμών άνθισε και έχτισε πόλεις και μεγάλους ναούς σε σχήμα πυραμίδας, γνωστούς ως ζιγκουράτ. Παρά την άνθηση των πολιτισμών στη γειτονική Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, ο Ντάλτον δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία εμπνεύστηκαν από αυτούς για να κατασκευάσουν τις ταφικές λεωφόρους και τους τάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πιστεύουμε ότι αυτό το φαινόμενο ήταν σίγουρα μια τοπική εξέλιξη», δήλωσε ο επιστήμονας, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία έχτιζαν μεγάλες πέτρινες κατασκευές χιλιάδες χρόνια πριν από την κατασκευή πυραμίδων στην Αίγυπτο. Για παράδειγμα, κατασκευές σε σχήμα πύλης που ονομάζονται μουστατίλ χτίστηκαν πριν από 7.000 χρόνια στην Αραβία και μπορεί να χρησιμοποιούνταν για μια προϊστορική λατρεία  βοοειδών.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες, αεροφωτογραφίες, επίγειες έρευνες και ανασκαφές για να βρει τα ευρήματα. Οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην ανακάλυψη εργάζονται στο πλαίσιο της Βασιλικής Επιτροπής για την AlUla, ενός οργανισμού που διεξάγει αρχαιολογικές μελέτες και συντηρήσεις στην περιοχή AlUla της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας. Η AlUla είναι μια τεράστια περιοχή που καλύπτει 22.561 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιέχει πολυάριθμα αρχαιολογικά κατάλοιπα που χρονολογούνται πριν από χιλιάδες χρόνια.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...