Ελληνοτουρκικά

Τι τρέχει με τους Patriot στην Σαουδική Αραβία; Σε ποια συμπεράσματα οδηγεί την αεράμυνα της Ελλάδας η έλλειψη πυραύλων που αντιμετωπίζει το Βασίλειο

Η Σαουδική Αραβία φέρεται να αντιμετωπίζει έντονη έλλειψη πυραύλων αναχαίτισης για το σύστημα αντιαεροπορικής  αεράμυνας Patriot που παρέχεται από τις ΗΠΑ και  για τον λόγο αυτό έχει καλέσει ορισμένες γειτονικές χώρες του Κόλπου να βοηθήσουν στην αναπλήρωση του συρρικνούμενου αποθέματος της.

Η ευπάθεια του βασιλείου έχει αυξηθεί στο πλαίσιο των αυξανόμενων διασυνοριακών επιθέσεων από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης

Η στάση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστήριξε τις  παραπάνω κινήσεις του Ριάντ , σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος ανέφερε: «Είναι μια επείγουσα κατάσταση», τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις προσπάθειες για την απόκτηση πυραύλων από τα κράτη του Κόλπου, καθώς οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ενέτειναν τις διασυνοριακές επιδρομές στη Σαουδική Αραβία.

Οι Eurasian Times ανέφεραν προηγουμένως ότι η Σαουδική Αραβία εξαντλούσε επικίνδυνα  τα πυρομαχικά της για να αμυνθεί από τις επιθέσεις των Χούτι και είχε απευθύνει έκκληση στην Ουάσιγκτον να αναπληρώσει το απόθεμα της.

Το αίτημα για ανεφοδιασμό έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν στρέφει την  προσοχή της εστιάζοντας στην Κίνα, περιορίζοντας τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέστειλε την προμήθεια όπλων στο Ριάντ και επέκρινε την πολεμική εκστρατεία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι.

Ενέκρινε επίσης τη δημοσίευση έκθεσης  που συνέδεε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post.

Το 2019, ένα σμήνος πυραύλων και drones κατάφερε να διεισδύσει στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, τερματίζοντας για λίγο τη μισή παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου. Τα χτυπήματα ανέλαβαν την ευθύνη των ανταρτών Χούθι, αλλά οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία κατηγορούν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από αυτά.

Κατ' αρχήν, και οι δύο εγκαταστάσεις πετρελαίου προστατεύονται από συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot Patriot, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στη Σαουδική Αραβία για να αναχαιτίσουν αεροπλάνα και πυραύλους έως και 100 μίλια μακριά.

 H χρήση του Patriot  στα πεδία των μαχών και τα "ατυχή συμβάντα"

Το Patriot (MIM-104) είναι ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να αντιμετωπίσει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και εξελιγμένα αεροσκάφη υπό όλες τις καιρικές συνθήκες.

Από τον Ιανουάριο του 2015, το σύστημα Patriot έχει αναχαιτίσει πάνω από 150 βαλλιστικούς πυραύλους σε πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, με περισσότερες από 90 από αυτές να χρησιμοποιούν πυραύλους εδάφους-αέρος χαμηλού κόστους.

Η χρησιμότητα του Patriot ως αναχαιτιστών, ωστόσο, αμφισβητήθηκε από τους επικριτές. Το λογισμικό του συστήματος διαπιστώθηκε ότι είχε μεγάλα ελαττώματα το 2003. Χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους υπολογιστών για να προσδιορίσει την ταχύτητα και το ύψος ενός στόχου, καθώς και το σήμα του ραδιοπομπού σε περίπτωση αεροπλάνου.

Μια σειρά από "ατυχή συμβάντα" έπληξαν τον αμερικανικό στρατό, δείχνοντας τον πολυδιαφημισμένο πύραυλο 

Πύραυλος  Patriot κατέρριψε ένα μαχητικό-βομβαρδιστικό Tornado της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας που πετούσε στο Κουβέιτ επιστρέφοντας  από μια αποστολή πάνω από το Ιράκ τον Μάρτιο του 2003. Και τα δύο μέλη του πληρώματος πέθαναν.

Ο αξιωματικός τακτικού ελέγχου στην πυροβολαρχία των Patriot, εξέδωσε την εντολή να πυροβοληθεί το Tornado GR4 αφού το ραντάρ του το αναγνώρισε εσφαλμένα ως πύραυλο  που κινείτο  να καταστρέψει το ραντάρ του υπόψιν αντιαεροπορικού συστήματος. 

Άλλη συστοιχία  Patriot εγκλώβισε  στο ραντάρ της  ένα F-16 Falcon της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στις 23 Μαρτίου 2003, στο πλαίσιο προετοιμασίας για εκτόξευση πυραύλου. Ο πιλότος του αεροπλάνου απέφυγε την καταστροφή , καταστρέφοντας τον εκτοξευτή  με  antiradar πύραυλο περίπου 30 μίλια νότια της ιρακινής πόλης Νατζάφ. Το συμβάν δεν προκάλεσε τραυματισμούς σε αμερικανικό προσωπικό, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Στις 2 Απριλίου 2003, ένα σύστημα Patriot κατέρριψε ένα μαχητικό αεροσκάφος F/A-18 του Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από το νότιο Ιράκ, σκοτώνοντας τον πιλότο. Ο πιλότος F/A-18 είχε προφανώς δει τον πύραυλο που πλησίαζε και προσπάθησε να τον αποφύγει. Το Patriot είχε προφανώς υποθέσει ότι το αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού ήταν ένας ιρακινός πύραυλος.

Μετά από τέτοιες αποτυχημένες επιχειρήσεις, οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ είχαν εκδώσει εντολές ασφαλείας. Απαγόρευσαν στο προσωπικό Patriot να χρησιμοποιεί πλήρως αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις στους εκτοξευτές πυραύλων τους. Συνέστησαν στους πιλότους να χρησιμοποιούν το μη κρυπτογραφημένο IFF, το οποίο είναι πιο αξιόπιστο.

Ο Στρατός επίσης εγγυήθηκε ότι οι Patriots θα διορθωθούν.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, ο αμερικανικός στρατός έχει δοκιμάσει και  το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome στα νησιά Γκουάμ, τα οποία βρίσκονται εντός της εμβέλειας των κινεζικών πυραύλων DF-26, που ονομάστηκε «Guam Killer» από τον PLA.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η χώρα μας έχει ενισχύσει ενεργά την αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή Πυροβολαρχίας Patriot με 200 περίπου στρατιωτικούς 

Η κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια της στρατιωτικής διπλωματίας και έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, με τη Σαουδική Αραβία να συσφίγγει πολιτικά ,οικονομικά και στρατιωτικά τις μεταξύ μας σχέσεις

Αναφορικά με τα "ατυχή γεγονότα" των Patriot, αυτά εντάσσονται  κατά την εκτίμησή μας στις παθογένειες ενός νέου οπλικού συστήματος το οποίο έχει πιστοποιήσει την αξία του στα πεδία των μαχών στην συντριπρτική πλειοψηφία

Ωστόσο το παράδειγμα της έλλειψης πυραύλων Patriot από τη Σαουδική Αραβία και των κινήσεων που κάνει εσπευσμένα για ανεύρεση τους από άλλες χώρες του Κόλπου πρέπει να μας αφυπνίσει και εξηγώ.

Η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιαεροπορική της άμυνα στα πυραυλικά συστήματα Patriot που διαθέτει.

Η Τουρκία από την άλλη διαθέτει πληθώρα drone και πυραυλικών συστημάτων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κορεσμό στόχων του δικτύου αντιαεροπορικής μας άμυνας αφενός και αφετέρου στην εξάντληση σε σύντομο χρονικό διάστημα του υπάρχοντος αποθέματος των πυραύλων μας Patriot.

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται όπως η χώρα μας προβεί από τώρα στην εξασφάλιση επιπρόσθετων πυραύλων Patriot ως απόθεμα είτε από τις ΗΠΑ, είτε βάσει συμφωνίας από χώρες της ΕΕ που διαθέτουν επίσης το υπόψιν αντιαεροπορικό σύστημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι "το προλαμβάνειν εστί θεραπαύειν", όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ