Κόσμος

Λαβρόφ: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το τι θα κάνει ο ρωσικός στρατός στα ίδια τα εδάφη του

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν από κοινού οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Γερμανίας, έπειτα από συνάντηση που είχαν στη Μόσχα. Μεταξύ άλλων, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε στην ομόλογό του πως η Μόσχα δεν δέχεται υποδείξεις για το τι θα κάνει ο ρωσικός στρατός στα ίδια τα εδάφη του.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε στην Γερμανίδα ομόλογό του πως η Μόσχα δεν θα ανεχτεί απαιτήσεις άλλων σχετικά με το πώς θα κινηθεί ο ρωσικός στρατός στα ίδια του τα εδάφη, όπως δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δυο τους από κοινού.

«Εξηγήσαμε επίσης πως η κλιμάκωση -για την οποία ακούμε αυτή τη στιγμή από πολλούς πολιτικούς της Δύσης- σημαίνει να έχουμε τα δικά μας στρατεύματα στα δικά μας εδάφη και να διενεργούμε τις απαραίτητες δραστηριότητες για την εκπαίδευση για μάχη, κάτι που κάνουν όλες οι χώρες. Και εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε απαιτήσεις σχετικά με τις ενέργειες των δικών μας ενόπλων δυνάμεων στη δική μας γη» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε πως η Μόσχα ελπίζει η Γερμανία να επηρεάσει τις ουκρανικές αρχές να εκπληρώσουν τα προβλεπόμενα από τις συνθήκες του Μινσκ αναφορικά με το Ντονμπάς, καθώς υπάρχει η κοινή άποψη πως δεν έχουν άλλη εναλλακτική.

«Έχουμε από κοινού την άποψη σχετικά με την Ουκρανία, πως δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική στο πακέτο μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ. Επισημάναμε στους εταίρους πως οι απόπειρες να παρουσιαστεί η Ρωσία ως μέρος αυτής της σύγκρουσης είναι απαράδεκτες. Τέτοιου είδους προσπάθειες και απόπειρες να μετατοπιστεί στη Ρωσία η ευθύνη για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή των συνθηκών του Μινσκ, έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

«Αναμένουμε οι Γερμανοί συνάδελφοί μας να επηρεάσουν τους εταίρους τους στο Κίεβο ώστε να εκπληρώσουν επιτέλους τις υποχρεώσεις τους» τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, η Ρωσία δεν δημιουργεί αιτίες σύγκρουσης γύρω από το ζήτημα της Ουκρανίας.

«Όσο για τις συνέπειες, για τις οποίες όπως λέτε μας απειλεί η Γερμανία, δεν μπορώ να προβλέπω τι κινήσεις θα αποφασίζει να κάνει η γερμανική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση. Δεν έχουμε δώσει κανέναν λόγο για να δημιουργηθεί κάποιου είδους νέα διένεξη, δεν το έχουμε κάνει στο παρελθόν, δεν το κάνουμε ούτε τώρα» σχολίασε ο ίδιος.

«Πολιτικοποίηση του Nord Stream 2»

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισήμανε ακόμα πως η Γερμανία προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το πρότζεκτ του Nord Stream 2, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικό».

«Επιστήσαμε την προσοχή, στους Γερμανούς συναδέλφους μας, στις αντιπαραγωγικές προσπάθειές τους να πολιτικοποιήσουν αυτό το πρότζεκτ» τόνισε στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πιο ρεαλιστική η κυβέρνηση Μπάιντεν για την Ουκρανία»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στην τρέχουσα αμερικανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως είναι πιο ρεαλιστική σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Σε αυτό το στάδιο (…) έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η τρέχουσα κυβέρνηση είναι πιο ρεαλιστική σε ό,τι αφορά την κατάσταση που περιβάλλει την επίλυση του ζητήματος της Ουκρανίας. Ιδιαίτερα, αναγνωρίζει την ανάγκη να επιλυθεί, πρώτ’ απ’ όλ, το πρόβλημα του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς» τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε για το RT DE»

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην καταστολή του καναλιού RT DE στη Γερμανία, δήλωσε επίσης ο κ. Λαβρόφ, μετά την συνάντηση με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών.

Η Μόσχα δεν επιθυμεί να εγείρει εμπόδια στην εργασία των Γερμανών δημοσιογράφων στη Ρωσία, ωστόσο θα αναγκαστεί να το κάνει, προειδοποίησε ο ίδιος.

«Αναμένουμε ότι η Γερμανία (...) θα πάρει εντούτοις μέτρα, βάσει των οποίων δεν θα γίνονται διακρίσεις ενάντια στο κανάλι RT DE» πρόσθεσε κατά τις δηλώσεις του.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως οι γερμανικές αρχές συνδέονται άμεσα με την καταστολή του ρωσικού καναλιού RT DE στη Γερμανία» σημείωσε ο υπουργός.

Στο μεταξύ η Ρωσική Ένωση Δημοσιογράφων παρέδωσε στην Μπέρμποκ επιστολή, με την οποία προειδοποιεί ενάντια στην πολιτικοποίηση της εργασίας των Ρώσων δημοσιογράφων στη Γερμανία.

Το RT DE ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο μήνα. Σχεδόν αμέσως το κανάλι ήρθε αντιμέτωπο με πίεση από το Βερολίνο: αρχικά διαγράφηκε το κανάλι που διατηρούσε στο YouTube και στη συνέχεια οι γερμανικές αρχές άνοιξαν έρευνα για τον τηλεοπτικό σταθμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...