Κόσμος

Ουκρανία: Υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία για εμπλοκή της Ρωσίας στις κυβερνοεπιθέσεις

Σύμφωνα με το Reuters, μια μαζική κυβερνοεπίθεση που προειδοποιούσε τους Ουκρανούς να "φοβούνται και να περιμένουν τα χειρότερα" έπληξε περίπου 70 ιστότοπους αργά την Πέμπτη, μην επιτρέποντας την πρόσβαση σε αυτούς μέχρι το πρωί της Παρασκευής, και αναγκάζοντας το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

"Όλες οι λεπτομέρειες του περιστατικού καταγράφονται στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας που έχει ήδη ξεκινήσει. Μέχρι στιγμής, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για συμμετοχή στο περιστατικό ομάδων χάκερ που συνδέονται με τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας", ανέφερε η SBU σε ανακοίνωσή της.

Τι λέει η Microsoft

Η Microsoft προειδοποίησε σήμερα ότι η κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να αποδειχτεί πιο καταστροφική από τις αρχικές εκτιμήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υβριδικός πόλεμος

«Όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν στη Ρωσία για την κυβερνοεπίθεση. Η Μόσχα συνεχίζει να διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο ψηφιακής μεταρρύθμισης.

Το υπουργείο κάλεσε τους Ουκρανούς να μην πανικοβάλλονται λέγοντας ότι τα προσωπικά τους δεδομένα προστατεύονται.

Ο στόχος της επίθεσης, προστίθεται, «είναι μόνο να εκφοβίσουν την κοινωνία. Αλλά επίσης και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, να αναστείλουν το έργο στον δημόσιο τομέα και να πλήξουν την εμπιστοσύνη των Ουκρανών στις αρχές», προστίθεται.

Το Κρεμλίνο νωρίτερα απέρριψε τους ισχυρισμούς αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατηγορούν για τα πάντα τη Ρωσία

«Οι Ουκρανοί κατηγορούν για τα πάντα τη Ρωσία, ακόμη και για την κακοκαιρία στη χώρα τους», είπε ο ίδιος στα αγγλικά.

Αργά την Παρασκευή το Κίεβο ανακοίνωσε ότι διαθέτει κάποιες «προκαταρκτικές ενδείξεις» που υποδηλώνουν μια πιθανή εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη μαζική κυβερνοεπίθεση.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, στις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στοχοθετήθηκαν συνολικά 70 κυβερνητικοί ιστότοποι. Το περιεχόμενό τους «δεν τροποποιήθηκε και δεν σημειώθηκε καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων», διαβεβαίωσε η SBU.

Για κάποια ώρα η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών εμφάνιζε ένα μήνυμα στα ουκρανικά, στα ρωσικά και στα πολωνικά το οποίο έλεγε «να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα».

Εντός ωρών από την παραβίαση, η υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση στις περισσότερες ιστοσελίδες που επλήγησαν αποκαταστάθηκε και ότι η ζημιά ήταν μικρή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ