Κόσμος

Τι είναι το «όπλο του Τσέχοφ»-Μυστική εκπαίδευση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στο νότο των ΗΠΑ από την CIA

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) επιβλέπει την εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής των επίλεκτων ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και άλλων αξιωματικών πληροφοριών.

Αυτό αναφέρει η πύλη «Yahoo News» με αναφορά σε δικές της πηγές - πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.

"Σύμφωνα με πέντε πρώην αξιωματούχους πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας που γνωρίζουν την πρωτοβουλία, η CIA επιβλέπει ένα μυστικό πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ελίτ ουκρανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλο προσωπικό πληροφοριών. Σύμφωνα με ορισμένους από αυτούς τους αξιωματούχους, το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2015 , εδρεύει σε άγνωστη εγκατάσταση στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες”, γράφει.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί για αρκετές εβδομάδες, περιλαμβάνει: εκπαίδευση στο χειρισμό πυροβόλων όπλων, τεχνικές καμουφλάζ, διάφορα είδη τακτικών, καθώς και νοημοσύνη.

Το «Yahoo News» γράφει ότι οι δυνάμεις που έχουν υποβληθεί σε τέτοια εκπαίδευση μπορούν να γίνουν ένα είδος «όπλο του Τσέχοφ» που θα πυροβολήσει αποφασιστικά σε περίπτωση κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ και το Κίεβο θα υπογράψουν συμφωνία για ενισχυμένη συνεργασία στον κυβερνοχώρο εντός ημερών .

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η συμμαχία θα υπογράψει σύντομα συμφωνία για στενότερη συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας με την Ουκρανία.

"Τις επόμενες ημέρες, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα υπογράψουν συμφωνία για ενισχυμένη συνεργασία στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης της Ουκρανίας στην πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών του ΝΑΤΟ για κακόβουλο λογισμικό", ανέφερε σε δήλωσή του.

"Καταδικάζω έντονα τις κυβερνοεπιθέσεις κατά της ουκρανικής κυβέρνησης", πρόσθεσε.

"Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία εδώ και χρόνια για να βοηθήσει στην ενίσχυση της κυβερνοάμυνάς της. Οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο στις Βρυξέλλες ανταλλάσσουν πληροφορίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους σχετικά με τις τρέχουσες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο. Οι συμμαχικοί εμπειρογνώμονες στη χώρα υποστηρίζουν επίσης τις ουκρανικές αρχές επί τόπου", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. "Η ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί".

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι διεξάγει έρευνα σχετικά με ένα μαζικό χάκινγκ πολλών κυβερνητικών ιστότοπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας και της πύλης των κρατικών υπηρεσιών, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ