Κόσμος

Η πρώτη γυναίκα στρατηγός του Πακιστάν χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις της Σ. Αραβίας με επίκεντρο τις γυναίκες

Η πρώτη γυναίκα στρατηγός του Πακιστάν, η Nigar Johar, χαιρέτισε τη Σαουδική Αραβία για την εισαγωγή "αξιέπαινων" μεταρρυθμίσεων για την ευημερία και την ευημερία των γυναικών σε αποκλειστική συνέντευξή της στο Arab News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

Η αντιστράτηγος Johar ανήκει στο Swabi, έναν μικρό οικισμό στη συντηρητική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa στα βορειοδυτικά της χώρας, αν και το παιδικό περιβάλλον της πόλης της δεν την εμπόδισε να ονειρευτεί μια επαγγελματική καριέρα. 

Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Στρατού το 1981 και αποφοίτησε τέσσερα χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια, έγινε η μοναδική γυναίκα στην ιστορία του πακιστανικού στρατού που έφτασε στο βαθμό του στρατηγού τριών αστέρων και κλήθηκε να ηγηθεί ενός σώματος. 
Η στρατηγός τριών αστέρων του πακιστανικού στρατού ζήτησε από τις μουσουλμάνες γυναίκες να έχουν αυτοπεποίθηση, καθώς ήταν ικανές να διαπρέψουν σε οποιονδήποτε τομέα. 

"Είμαι πολύ χαρούμενη που οι γυναίκες κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας μπορούν πλέον να κυκλοφορούν με το αυτοκίνητο χάρη στα αξιέπαινα μέτρα που έλαβε ο βασιλιάς", δήλωσε στο Arab News τη Δευτέρα. "Ήμουν πρόσφατα εκεί και είδα γυναίκες οδηγούς, γεγονός που με έκανε πολύ χαρούμενη". 


Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ένα από τα θέματα που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τη μεταρρυθμιστική ώθηση της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο περιλάμβαναν αλλαγές σε νόμους που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών σε διάφορους τομείς και στην προώθηση της ισότητας των φύλων. 

Ως αποτέλεσμα, οι Σαουδάραβες γυναίκες έχουν διοριστεί σε υψηλόβαθμες θέσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε διπλωματικές αποστολές. Επιπλέον, περισσότερες Σαουδάραβες γυναίκες εργάζονται στο νομικό επάγγελμα και έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπούν πελάτες στο δικαστήριο και να εργάζονται σε δημόσιες εισαγγελίες. 

Η αντιστράτηγος Johar, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα συνταγματάρχης διοικητής του Ιατρικού Σώματος Στρατού (AMC), επικρότησε επίσης τις χώρες του Κόλπου για την παροχή βοήθειας στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. 

"Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ μας βοήθησαν πραγματικά", αναγνώρισε. "Πήραμε αναπνευστήρες, μονάδες παραγωγής οξυγόνου και συμπυκνωτές οξυγόνου [από αυτούς]". 
Η κορυφαία αξιωματούχος του AMC απέδωσε την επαγγελματική της επιτυχία σε μια σαφή αίσθηση του σκοπού μαζί με ένα σύστημα αξιοκρατίας στις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις. 

"Εάν γνωρίζεις τη δουλειά σου και εργάζεσαι σκληρά με σαφή κατεύθυνση και ειλικρίνεια, δεν υπάρχει λόγος να μείνεις πίσω", είπε. "Το σύστημα του στρατού βασίζεται στην αξιοκρατία. Αυτό αποδεικνύεται και από την παρουσία μου εδώ". 
Εξηγώντας το πάθος της για τις ένοπλες δυνάμεις, είπε ότι ο πατέρας της ήταν αξιωματικός του πυροβολικού που την ενέπνευσε με πολλούς τρόπους. 
"Ήταν το ιδανικό μου", είπε. "Τον είχα δει από την αρχή με στολή, γεγονός που επηρέασε την απόφασή μου να γίνω γιατρός και να καταταγώ στο στρατό". 

Η αφοσίωση και η επαγγελματική υπεροχή της Johar τράβηξε την προσοχή των ανωτέρων της, οι οποίοι της έδωσαν θέσεις διοίκησης και εξουσίας, κάνοντάς την να αισθάνεται ότι αντιμετώπιζε "τη μεγαλύτερη πρόκληση" της ζωής της. 
Είπε ότι ο πρώτος της ηγετικός ρόλος έφτασε όταν της ζητήθηκε να διοικήσει ένα νοσοκομείο ως ταξίαρχος. 
"Αυτό ήταν σίγουρα μια τεράστια πρόκληση, αφού πρέπει να αποδείξεις τον εαυτό σου", συνέχισε. "Τότε νιώθεις ένα βάρος ευθύνης, επειδή ξέρεις ότι είσαι εκεί για να το κάνεις ή να το χαλάσεις για τα θηλυκά που θα έρθουν εκεί μετά από σένα". 
Πρόσθεσε ότι η απόδοσή της αναγνωρίστηκε από όλους, αυξάνοντας περαιτέρω τις προσδοκίες του ιδρύματός της. Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού, ζητήθηκε από την Johar να μετατρέψει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Rawalpindi σε πλήρως εξοπλισμένο κέντρο COVID-19 εντός μιας εβδομάδας. 

Η ίδια υπενθύμισε την τρομακτική πρόκληση, λέγοντας: "Το μετατρέψαμε σε νοσοκομείο COVID εξαπλώνοντας τις υπηρεσίες οξυγόνου σε πάνω από 100 κρεβάτια και επεκτείνοντας τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από μία σε τέσσερις μέσα σε λίγες ημέρες". 
Καθώς η ασθένεια άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα, πήρε την πρωτοβουλία να προσθέσει περαιτέρω 3.000 κρεβάτια αναλαμβάνοντας το κτίριο μιας δημόσιας σχολής του στρατού. 

"Δουλέψαμε νυχθημερόν με την ομάδα μας για να διαχειριστούμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης", συνέχισε, "και τώρα μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι τα πήγαμε αρκετά καλά, διότι το ποσοστό θνησιμότητας ήταν πολύ χαμηλό". 
Ερωτηθείσα αν αντιμετώπισε ποτέ διακρίσεις λόγω φύλου, η Johar είπε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα που υπάρχει σε κάθε τομέα σε όλο τον κόσμο. 

Θυμήθηκε ότι αρχικά δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες γιατρούς καμία άλλη ειδικότητα εκτός από τη γυναικολογία στο στρατό, αλλά υποστήριξε ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει και οι γυναίκες αξιωματικοί ήταν πλέον παρούσες παντού στη στρατιωτική δομή. 
"Ήθελα να γίνω καρδιολόγος, αλλά δεν μπορούσα", είπε και πρόσθεσε: "Αισθάνομαι ότι η μοίρα μου αποδείχθηκε καλύτερη από αυτό που είχα σχεδιάσει για τον εαυτό μου, διότι δεν μπόρεσα να γίνω καρδιολόγος, αλλά κάθομαι εδώ τώρα, πράγμα που είναι καλύτερο για μένα". 

Η Johar δήλωσε ότι οι γυναίκες έχουν πλέον περισσότερες επιλογές στο στρατό. 
"Έχουμε γυναίκες σε τόσους πολλούς τομείς στο στρατό. Υπάρχουν στην εκπαίδευση, την πληροφορική, την τεχνολογία πληροφοριών, τη μηχανική και την αρχιτεκτονική", δήλωσε. 
"Αν και πολλές από αυτές βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της καριέρας τους και είναι λοχαγοί και ταγματάρχες". 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ