Κόσμος

Πολωνός ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο πολέμου εδώ και 30 χρόνια

Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά σε πόλεμο από ό,τι έχει βρεθεί τα τελευταία 30 χρόνια, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου διπλωματίας αυτή την εβδομάδα με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με την απαίτηση της Ρωσίας να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμενος σε απεσταλμένους από τα 57 μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ζμπίγκνιεφ Ράου δεν κατονόμασε τη Ρωσία, αλλά απαρίθμησε μια σειρά συγκρούσεων στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται η Μόσχα.

"Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε τα τελευταία 30 χρόνια", δήλωσε ο Ράου σε ομιλία του, στην οποία περιέγραψε τις προτεραιότητες της χώρας του, καθώς κατέχει φέτος την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ.

"Εδώ και αρκετές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη".
Η Πολωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν με τον πιο σκληρό τρόπο αυτό που θεωρεί αναθεωρητικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

"Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης εντός και γύρω από την Ουκρανία", πρόσθεσε ο Ράου, ζητώντας "πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της".

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, η οποία ήδη μάχεται εναντίον αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στα ανατολικά της. Η Ρωσία προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014.

Οι συνομιλίες της Πέμπτης στη Βιέννη θα είναι οι πρώτες αυτή την εβδομάδα στις οποίες θα εκπροσωπηθεί η Ουκρανία, και εκεί μόνο σε χαμηλό, πρεσβευτικό επίπεδο. Οι υπουργικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Γενεύη την Τρίτη και μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη δεν απέδωσαν σαφή πρόοδο.

Το Κρεμλίνο έκανε την Πέμπτη μια ζοφερή αποτίμηση των συνομιλιών ασφαλείας της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τες "ανεπιτυχείς" και λέγοντας ότι υπήρξε διαφωνία σε θεμελιώδη ζητήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ