Κόσμος

Global Hawk Drone: Τι σχεδιάζει η Ιαπωνία; Ποιο είναι το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η τότε κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε είχε πει στην Ουάσινγκτον την άνοιξη του 2020 ότι δεν θα αγόραζε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk λόγω των υψηλών τιμών τους, αλλά η απόφαση αυτή ανατράπηκε αφού το Τόκιο ανέβαλε τα σχέδια για την ανάπτυξη των αμερικανικών χερσαίων συστημάτων βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας Aegis Ashore τον Ιούνιο του ίδιου έτους. 

Το Τόκιο προφανώς θεώρησε ότι η ακύρωση της συμφωνίας για το Global Hawk θα "εξόργιζε τον κ. Τραμπ, ο οποίος επέμενε στην εξαγωγή όπλων αμερικανικής κατασκευής", οδηγώντας σε αλλαγή της πολιτικής του. Το επεισόδιο κατέδειξε "υπερβολική εκτίμηση για τον κ. Τραμπ", υποστήριξε η έκθεση.  

Η συμφωνία της Ιαπωνίας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-4

Όταν η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε την τρίτη πυρηνική δοκιμή της το 2013, το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας σχεδίαζε να αποκτήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk για την παρακολούθηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας το 2014.

Οι δαπάνες απόκτησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανέρχονταν σε 61,3 δισεκατομμύρια γιεν (528 εκατομμύρια δολάρια), εκτός από το ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης των 13 δισεκατομμυρίων γιεν. Η Ιαπωνική Δύναμη Αεροπορικής Αυτοάμυνας αναμένεται να αρχίσει να αναπτύσσει τα Global Hawk στα μέσα του 2022.

Τον Οκτώβριο του 2017, συνήφθη σύμβαση σε κυβερνητικό επίπεδο και η παραγγελία δόθηκε στη Northrop Grumman το επόμενο έτος. Το Κέντρο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είναι υπεύθυνο για την αγορά εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η σύμβαση περιελάμβανε τρία πλήρως εξοπλισμένα εναέρια οχήματα, δύο επίγειους σταθμούς ελέγχου, ανταλλακτικά και υπηρεσίες υποστήριξης.

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να τοποθετήσει τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk στην αεροπορική βάση Misawa της ASDF, όπου βρίσκονται οι δύο αρχικές μοίρες Lockheed Martin F-35A και ο στόλος E-2C/D Hawkey της JASDF, για μια περίοδο περίπου 20 ετών με κόστος 263,7 δισεκατομμυρίων γιεν. Οι ASDF δημιούργησαν μια μονάδα 70 ατόμων στην τοποθεσία Misawa τον περασμένο Μάρτιο για να προετοιμάσουν την ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Τον Απρίλιο του 2021, η αμερικανική αμυντική εταιρεία Northrop Grumman ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική πτήση του ιαπωνικού RQ-4 Global Hawk. Το RQ-4 Global Hawk, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του drone, θα παρέχει στην Ιαπωνία κατά παραγγελία πληροφορίες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης για την υποστήριξη των αποστολών της Ιαπωνικής Δύναμης Αεροπορικής Αυτοάμυνας για την προστασία των συνόρων, την παρακολούθηση απειλών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιόδους ανάγκης. 

Γιατί η Ιαπωνία ήθελε να ακυρώσει τη συμφωνία; 

Το Global Hawk μπορεί να πετάξει σε ύψος έως και 65.000 πόδια, πέρα από την εμβέλεια πολλών συστημάτων αεράμυνας. Από την άλλη πλευρά, η απουσία τεχνολογίας stealth το καθιστά ευάλωτο σε ισχυρούς πυραύλους εδάφους-αέρος.

Ο ιρανικός στρατός κατέρριψε ένα Global Hawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που πετούσε κοντά στο Ιράν το 2019. Ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος με ένα ΤΟΜΑ Buk M1.

Η κατάρριψη του μη αθόρυβου, ψηλά πετούντος drone θορύβησε τις αμερικανικές αρχές. Αυτό λέγεται επίσης ότι ήταν η κύρια πηγή των ανησυχιών της Ιαπωνίας σχετικά με τη συμφωνία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να της επιτρέψει να αποσύρει και τα 20 παλαιότερα Global Hawk Block 30 με κάμερες το 2021 και να διατηρήσει μόνο 10 νεότερα, εξοπλισμένα με ραντάρ (παραλλαγή Block 40). Η πρόθεση του Πολεμικού Ναυτικού να αγοράσει 68 Global Hawk με ηλεκτρονικούς αισθητήρες δεν έχει αλλάξει.

Προς το παρόν, οι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν αναστείλει την απόσυρση του RQ-4. Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, από την άλλη πλευρά, ανησυχούσε ότι αν το Κογκρέσο εγκρίνει την απόσυρση, το κόστος συντήρησης των τριών Block 30 θα αυξηθεί. 

Μια αξιολόγηση του σχεδίου προμηθειών που είχε αναλάβει ο τότε υπουργός Άμυνας Τάρο Κόνο έλαβε υπόψη την πιθανότητα υψηλότερων δαπανών συντήρησης, καθώς η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδίαζε να αποσύρει τον τύπο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που θα αναπτύξει η Ιαπωνία, με την παραγωγή σημαντικών εξαρτημάτων να έχει ήδη σταματήσει. "Δεν είναι πρακτικό να πετάξουν στον εναέριο χώρο άλλων χωρών", είχε δηλώσει αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Ο Κόνο ανακοίνωσε το 2020 ότι η προγραμματισμένη ανάπτυξη του συστήματος αναχαίτισης πυραύλων Aegis Ashore θα καταργηθεί λόγω τεχνικών ζητημάτων και αύξησης των τιμών εν μέσω έντονης τοπικής αντίδρασης.

Η Ιαπωνία θέλει να ενισχύσει την ικανότητα επιτήρησης και παρακολούθησης, λόγω των χιλιάδων νησιών και των μεγάλων χωρικών υδάτων της, καθώς και ενός εχθρικού γείτονα με τη μορφή της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Οι σημερινές δυνατότητες επιτήρησης του Τόκιο περιλαμβάνουν θαλάσσια και χερσαία ραντάρ, επανδρωμένα αεροσκάφη περιπολίας και υπερηχητικά μαχητικά αναγνωριστικά σκάφη.

Δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης της Ιαπωνίας

Αν και η Ιαπωνία θέλει να παρακολουθεί στενά τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, όπου το Τόκιο και το Πεκίνο έχουν εδαφική διαμάχη, τα Global Hawks κατασκευάστηκαν για την παρακολούθηση χερσαίων περιοχών και η εκτροπή τους για θαλάσσια παρατήρηση θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή. 

Η Ιαπωνία έχει ήδη στείλει πολλούς δορυφόρους παρακολούθησης σε τροχιά. Το 2021, αναφέρθηκε ότι η Ιαπωνία εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) και σύγχρονη δορυφορική τεχνολογία για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ξένων πλοίων που κινούνται ύποπτα κοντά στις υδάτινες οδούς της. 

Το νέο ιαπωνικό σύστημα επιτήρησης, το οποίο θα παρουσιαστεί φέτος και θα αναπτυχθεί ήδη από το 2024, θα αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συλλέγονται από δορυφόρους για να ανιχνεύει την ταχύτητα και την κατεύθυνση των ξένων πλοίων.

Οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση θα επισημαίνεται από την ακτοφυλακή για περαιτέρω διερεύνηση. Τα νησιά του νομού Οκινάουα, τα οποία η Κίνα διεκδικεί και αναφέρει ως αρχιπέλαγος Ντιαογιού, αλλά η Ιαπωνία τα αποκαλεί Σενκάκους, αποτελούν την κύρια πηγή ανησυχίας του Τόκιο. 

Έχουν σημειωθεί αρκετές εισβολές στα ύδατα γύρω από τα ακατοίκητα νησιά. Σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής εθεάθησαν κοντά στα νησιά για 157 συνεχόμενες ημέρες μέχρι τις 19 Ιουλίου 2021, το μεγαλύτερο συνεχές χρονικό διάστημα από τότε που η περιοχή αγοράστηκε από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες της τον Σεπτέμβριο του 2012.

Σε μια εποχή που οι απειλές για την κυριαρχία της Ιαπωνίας αυξάνονται, η τεχνολογία θα επιτρέψει στην ακτοφυλακή και, ίσως, στις Δυνάμεις Αυτοάμυνας να παρακολουθούν την κινεζική δραστηριότητα κοντά στο έδαφός της. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ