Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το Μαρόκο κατασκευάζει μια νέα βάση αεράμυνας που μπορεί να στεγάσει κινεζικά, αμερικανικά και ισραηλινά αμυντικά συστήματα

Όπως αναφέραμε και σε χθεσινό άρθρο, το Μαρόκο έχει δημιουργήσει μια τοποθεσία εναέριας άμυνας κοντά στην πρωτεύουσά του Ραμπάτ, που οι ειδικοί ασφαλείας πιστεύουν ότι σύντομα θα φιλοξενήσει την ισραηλινή τεχνολογία.

Ο Διευθυντής του East Asia Nonproliferation Project (EANP) Τζέφρι Λιούις, αναφέρει ότι η εγκατάσταση είναι σίγουρα μια βάση αεράμυνας.

"Αυτή η βάση θα λειτουργεί συστήματα αεράμυνας που προμηθεύονται από την Κίνα, πυραυλικά συστήματα Patriot 3 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και αμυντικά συστήματα από το Ισραήλ, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στο Μαρόκο και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν σχετικά".

Τον Δεκέμβριο του 2017, το Μαρόκο παρέλαβε 24 πυραύλους εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Sky Dragon από την China North Industries Group Corporation Limited - κοινώς γνωστή ως NORINCO. Το αφρικανικό έθνος προμηθεύτηκε επίσης το VL Mika, ένα γαλλικό σύστημα πυραυλικής άμυνας μικρού βεληνεκούς. Το Μαρόκο υπέγραψε σύμβαση ύψους 226 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για το σύστημα αεράμυνας κάθετης εκτόξευσης με τον πυραυλικό γίγαντα MBDA το έτος 2019.

Ωστόσο, η αγορά πυραύλων που πραγματοποίησε το Μαρόκο το 2017 ήταν αυτή που τράβηξε την προσοχή του Lewis. "Η κατασκευή της βάσης, η οποία ξεκίνησε επίσης το 2017, υποδηλώνει ότι δημιουργήθηκε με γνώμονα αυτή τη μεγάλη αγορά", δήλωσε ο Lewis.

"Επιπλέον, οι Μαροκινοί κυκλοφόρησαν μια εικόνα ενός Sky Dragon 50 που μπόρεσα να προσδιορίσω ότι τραβήχτηκε σε αυτή τη θέση", πρόσθεσε. 

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το Sky Dragon 50 έχει μέγιστο βεληνεκές 50 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το Army Recognition, το σύστημα μπορεί να αναχαιτίσει αποτελεσματικά αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και να εμπλέξει και να εξουδετερώσει εισερχόμενους πυραύλους κρουζ. Το Sky Dragon 50 φέρεται να είναι ικανό να προσβάλει έως και 12 διαφορετικούς στόχους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Abdel Hamid Hafri, ερευνητής που έχει εμφανιστεί σε περιφερειακές τηλεοπτικές εκπομπές ως ειδικός επί του θέματος, δήλωσε ότι "η περιοχή της βάσης Sidi Yahia el-Gharb είναι περίπου 40 εκτάρια στο κέντρο των μεγάλων μητροπόλεων του Μαρόκου, οι οποίες περιέχουν αρκετές ευαίσθητες και στρατηγικές περιοχές".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βάση πιθανότατα θα φιλοξενήσει μονάδες αεράμυνας μαζί με ένα κέντρο συντήρησης, στρατιωτικές κατοικίες, καθώς και άλλες διοικητικές υποδομές.

Η ισπανική ειδησεογραφική πύλη Defensa.com ανέφερε στις 19 Δεκεμβρίου ότι το Μαρόκο εγκαινίασε την πρώτη του στρατιωτική βάση, η οποία ήταν αφιερωμένη σε συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς. Το δημοσίευμα υποστήριξε επίσης ότι η αεροπορική βάση είχε επιδείξει το κινεζικό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος FD-2000. Ωστόσο, ο Hamid Harfi δήλωσε ότι δεν είδε να υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του Μαρόκου και της Κίνας.

Ο Lewis δήλωσε ότι οι εικόνες της αεροπορικής βάσης δείχνουν υπόστεγα οχημάτων διαφόρων μεγεθών και αυτά που ήταν αρκετά μεγάλα θα μπορούσαν να στεγάσουν τα μεγάλα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος όπως το FD-2000. "Εάν το Μαρόκο έχει αποκτήσει τώρα τα FD-2000B SAMs από την Κίνα, όπως αναφέρει η Defensa, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εδώ θα εδρεύουν", πρόσθεσε.

Η πρώτη συστοιχία των FD-2000 παραλήφθηκε από το Μαρόκο κάποια στιγμή στα μέσα του 2021 και ενεργοποιήθηκε λίγο αργότερα. Το FD-2000B είναι η εξαγωγική έκδοση του HQ9B και έχει βεληνεκές 250 χλμ.

Σύμφωνα με το Defensa.com, η νέα αεροπορική βάση του Μαρόκου βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. από το Ραμπάτ και διαθέτει σταθερό κυκλικό σημείο εκτόξευσης με διάμετρο 170 μ.

Το Μαρόκο δεν αισθανόταν την ανάγκη για μια αποκλειστική βάση αντιπυραυλικής άμυνας όλα αυτά τα χρόνια, καθώς παραδοσιακά βασιζόταν στις δυνατότητες των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας του για την εκτέλεση καθηκόντων αεράμυνας. Επιπλέον, το Μαρόκο δεν αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια κάποια σημαντική απειλή βαλλιστικών πυραύλων από τις γειτονικές του χώρες.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το Μαρόκο δεν επέλεξε τέτοιες εγκαταστάσεις είναι οι φόβοι ότι τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από στρατιωτικούς ηγέτες που επιθυμούν να οργανώσουν πραξικόπημα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1972, μερικά μέλη της μαροκινής πολεμικής αεροπορίας σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον βασιλιά Χασάν.

Επιτέθηκαν επίσης στο προεδρικό Boeing που ερχόταν από τη Βαρκελώνη, με μαχητικά αεροσκάφη F-5, αλλά το σχέδιο δεν πέτυχε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Μαρόκο έχει συνομιλήσει με διάφορους προμηθευτές για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Αν και η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα αυτό, ο Χαμίντ Χαρφί πιστεύει ότι το Μαρόκο πρόκειται να αποκτήσει ένα τέτοιο σύστημα αεράμυνας μέχρι το 2023.

"Το Μαρόκο ενδιαφέρεται για το ισραηλινό σύστημα Barak 8, το οποίο μπορεί να είναι ένα από τα νέα συστήματα που μπορεί να τεθεί σε υπηρεσία με τη Βασιλική [μαροκινή] Πολεμική Αεροπορία", δήλωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...