Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ιράκ: Νέα επίθεση με drones κοντά σε αεροπορική βάση απετράπηκε από τις δυνάμεις των ΗΠΑ

Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν σήμερα από την αντιαεροπορική άμυνα του Ιράκ καθώς πλησίαζαν στην αεροπορική βάση Αΐν αλ-Άσαντ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις δυτικά της Βαγδάτης, δήλωσε αξιωματούχος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού.

Μια παρόμοια επίθεση αποτράπηκε χθες, Δευτέρα, όταν η ιρακινή αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς πλησίαζαν σε βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται ενώ το Ιράν και οι σύμμαχοί του στο Ιράκ διεξάγουν εκδηλώσεις για τη δεύτερη επέτειο του φόνου του κορυφαίου ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Οι ΗΠΑ ηγούνται του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού που πολεμά εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2021 σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, η οποία είχε διαταχθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Iρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε χθες, Δευτέρα ότι ο Τραμπ πρέπει να δικαστεί για το φόνο, διαφορετικά η Τεχεράνη θα πάρει εκδίκηση.

Τα συμμαχικά στρατεύματα μετατράπηκαν σε δυνάμεις με εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο με το τέλος της πολεμικής τους αποστολής στις αρχές του περασμένου μήνα.

"Ενώ έχουμε τερματίσει την πολεμική μας αποστολή, διατηρούμε το εγγενές δικαίωμα της αυτοάμυνας", δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Πρόκειται για επιθέσεις εναντίον ιρακινών εγκαταστάσεων και για επίθεση εναντίον του ιρακινού λαού και του στρατού που τον προστατεύει.

"Διατηρούμε ένα ελάχιστο αποτύπωμα σε ιρακινές βάσεις, ο συνασπισμός δεν έχει πλέον δικές του βάσεις στο Ιράκ".

Τον περασμένο μήνα, πολιτικοί ηγέτες και ηγέτες ασφαλείας δήλωσαν στο Middle East Eye ότι οι υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές ένοπλες φατρίες έλαβαν ''σανίδα σωτηρίας'' από τη μη πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους.

Στα τέλη Ιουλίου, η ιρακινή κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την απόσυρση των αμερικανικών μαχητικών δυνάμεων μέχρι το τέλος του 2021. 

Αλλά επί του πεδίου, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι ΗΠΑ αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους, αντί να αποσυρθούν.

Ορισμένες ένοπλες παρατάξεις, με επικεφαλής την Asaib Ahl al-Haq και την Kataeb Hezbollah, είχαν ανακοινώσει ανοιχτά ότι θα συνέχιζαν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις από την 1η Ιανουαρίου και θα έβαζαν στο στόχαστρο όλα τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των διπλωματικών κεντρικών γραφείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Επί του παρόντος, οι υποστηριζόμενες από το Ιράν φατρίες βρίσκονται σε όχι και τόσο καλό επίπεδο. Είχαν κακές επιδόσεις στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου και έχουν τεθεί υπό πίεση μετά την κατηγορία ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό Μουσταφά αλ Καντίμι τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ