Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: Σε μεγάλο δίλημμα και σκέψεις για μέτρα μετά τα Χριστούγεννα

Ο Μπόρις Τζόνσον, παρά τις πιέσεις λόγω των δεικτών της πανδημίας, αποφάσισε να περιμένει μέχρι τα Χριστούγεννα για να ανακοινώσει τυχόν νέους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει ήδη εκτοξεύσει τα καθημερινά κρούσματα σε ημερήσιο επίπεδο ρεκόρ πάνω από 100.000.

Οποιαδήποτε ανακοίνωση δεν θα γίνει μέχρι την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, αναφέρει το Bloomberg, όταν ούτως ή άλλως η κυβέρνηση θα δώσει μια ενημέρωση για τον Covid-19 ανεξάρτητα από το αν ο Τζόνσον αποφασίσει να εισαγάγει νέους περιορισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον αποκλίνει από τις άλλες αποκεντρωμένες διοικήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιβλέπει την πολιτική υγείας μόνο για την Αγγλία, έχει ήδη υποσχεθεί ότι δεν θα αυστηροποιήσει τους κανόνες για τη φιλοξενία και τις συναντήσεις μεταξύ των νοικοκυριών πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το κάνει μετά τις 25 Δεκεμβρίου.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ήδη αναγκαστεί να λάβουν μέτρα για τον έλεγχο του τελευταίου κύματος μολύνσεων από κορωνοϊό. Η κρίση έχει κλιμακωθεί με την εμφάνιση της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον.

Ωστόσο, ο Τζόνσον αντιμετωπίζει ένα δίλημμα για το αν θα λάβει περαιτέρω μέτρα, αφού περισσότερα από 100 μέλη του κοινοβουλίου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος εξεγέρθηκαν για τα ήπια μέτρα που έχει ήδη εισαγάγει.

Είναι πιθανό να αξιοποιήσουν δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, οι οποίες δείχνουν ότι τα άτομα που προσβάλλονται από τη νέα παραλλαγή είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Από την άλλη πλευρά, οι επιστημονικοί του σύμβουλοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πρόληψη θα βοηθούσε στην καταστολή του αυξανόμενου κύματος και στη μείωση της πίεσης στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS). Ο Κρις Κόπσον, διευθύνων σύμβουλος του NHS Providers, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC την Πέμπτη ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό «απίστευτη πίεση» και ότι το omicron αποτελεί απειλή ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή λόγω του τεράστιου όγκου των λοιμώξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρόκειται για πρωτοφανή επίπεδα μόλυνσης», δήλωσε στο Sky News την Πέμπτη ο Πολ Έλιοτ, πρόεδρος επιδημιολογίας και ιατρικής δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου. «Αν και ένα μικρότερο ποσοστό μπορεί να νοσήσει σοβαρά ή να πάει στο νοσοκομείο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές λοιμώξεις και, φυσικά, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην υπηρεσία υγείας».

Η εξάπλωση της Όμικρον επηρεάζει και το προσωπικό του NHS, με τις απουσίες λόγω Covid να αυξάνονται στο Λονδίνο, το επίκεντρο της επιδημίας.

Μέτρα εκτός Αγγλίας

Εν τω μεταξύ, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν ότι το τελευταίο κύμα κορωνοϊού είναι αρκετά επικίνδυνο για να αλλάξει τους κανόνες.

Η Ουαλία ανακοίνωσε την Τετάρτη νέους περιορισμούς από τις 26 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των συγκεντρώσεων σε έξι άτομα στη φιλοξενία και τους κινηματογράφους, την υποχρεωτική εξυπηρέτηση σε παμπ μόνο σε τραπέζι και εστιατόρια και τη θέσπιση ορίων χωρητικότητας σε μεγάλες εκδηλώσεις.

Η Σκωτία από τις 26 Δεκεμβρίου περιορίζει τις παρουσίες σε μεγάλες εκδηλώσεις και από τις 27 Δεκεμβρίου εφαρμόζεται 1 μέτρο κοινωνικής απόστασης μεταξύ ενηλίκων σε χώρους φιλοξενίας και αναψυχής σε εσωτερικούς χώρους από τις 27 Δεκεμβρίου και απαγορεύει τους όρθιους σε χώρους όπου σερβίρεται αλκοόλ.

Και η Βόρεια Ιρλανδία απαγορεύει τις εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους από τις 26 Δεκεμβρίου και περιορίζει τις συγκεντρώσεις σε ιδιωτικά σπίτια και το μέγεθος των ομάδων σε χώρους φιλοξενίας από τις 27 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

''Πνίγεται'' η Χερσώνα! Τεράστιες καταστροφές από την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα- Δρόμοι γέμισαν νερά, ποτάμια κινούνται προς τα... πίσω! (Εικόνες-Βίντεο) (upd)

«Ουκρανικά πλήγματα χτύπησαν το φράγμα» λέει η Μόσχα – Συμβούλιο Ασφάλειας συγκαλεί ο Ζελένσκι