Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γκάφα Ερντογάν! Κάλεσε μέχρι και Γκιουλενιστές να επενδύσουν στην Τουρκία

Γράφαμε χθες για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, αλλά πάνω στον οίστρο του την έκανε την γκάφα! 

Η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του έτους πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του προέδρου και προέδρου του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάνοντας δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια γκάφα. Ο Ερντογάν επρόκειτο να πει TUSIAD στην ομιλία του, αλλά κάλεσε την κλειστή οργάνωση επιχειρηματιών της FETO TUSCON να επενδύσει. 

Πρόκειται για την Turkish Confederation of Businessmen and Industrialists (TUSCON) δηλαδή την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων που συνδέεται με το Κίνημα Γκιουλέν

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε σε αυτό το μέρος της ομιλίας του:

«Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον παράδεισος για όσους προσθέτουν χρήματα στα χρήματά τους με υψηλό ενδιαφέρον, αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον παράδεισος εισαγωγών. Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον μια χώρα που δεσμεύει την οικονομία και την πολιτική της προς τα έξω μέσω των προγραμμάτων του ΔΝΤ. TUSCON, TÜSİAD, πάμε να κάνουμε τις επενδύσεις σας».
Είναι γνωστοί οι διωγμοί του καθεστώτος Ερντογάν σε κάθε τι που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά πάνω στην πρεμούρα του ο Τούρκος πρόεδρος το πέταξε το "μαργαριτάρι"... 

Η τουρκική λίρα δοκιμάζεται 

Στο μεταξύ έντονες είναι οι διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας μετά το ράλι σχεδόν 50% που κατέγραψε αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τη βιωσιμότητα των κυβερνητικών μέτρων για να ενισχύσουν το νόμισμα.

Το πρωί κατέγραψε άλμα μέχρι και 20% έναντι του δολαρίου, διευρύνοντας την ιστορική της ανάκαμψη από το χαμηλό στο οποίο βρέθηκε, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο τόνισε πως θα εγγυηθεί τις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, έναντι των διακυμάνσεων της αγοράς.

Το νόμισμα υποχώρησε, στη συνέχεια ενισχύθηκε σε μια ευμετάβλητη συνεδρίαση, στις 11,0935 έναντι του δολαρίου, από το κλείσιμο χθες στις 13,15 λίρες.

Διαμορφώνεται τώρα στις 12,9643 λίρες έναντι του δολαρίου.

Η πορεία της λίρας την καθιστά το πιο ευμετάβλητο νόμισμα στον κόσμο, με το εύρος των αναμενόμενων διακυμάνσεων στο επόμενο έτος να διαμορφώνεται σε ιστορικό υψηλό, δείχνοντας ότι οι traders αναμένουν μεγαλύτερο "δράμα” το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη Δευτέρα το τουρκικό νόμισμα εκτινάχθηκε στο μεγαλύτερο ράλι από το 1983, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει μέτρα, όπως την εισαγωγή ενός προγράμματος προστασίας των αποταμιεύσεων από τις διακυμάνσεις της λίρας.

Η κυβέρνηση θα αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρες, εάν η πτώση της έναντι σκληρών νομισμάτων, υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες, τόνισε ο Ερντογάν.

Μπορεί να σηματοδοτεί ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει για τη λίρα προς το παρόν, εάν το πρόγραμμα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των λιανικών καταθετών στη λίρα, αναφέρει αναλυτής της Bank of Singapore.

Ωστόσο, τονίζει ο ίδιος, στο τέλος της ημέρας, μέχρι τα επιτόκια να παρέχουν μια αξιόπιστη προστασία από τον πληθωρισμό, η λίρα θα έχει την τάση να είναι ασταθής και να δέχεται πτωτικές πιέσεις.

Οι διακυμάνσεις στην τουρκική λίρα έχουν οδηγήσει την αστάθεια της ισοτιμίας δολαρίου-λίρας στο 53%, ξεπερνώντας τα επίπεδα που καταγράφηκαν στη νομισματική κρίση του 2018.

Τα ομόλογα της χώρας έχουν επίσης εκτοξευτεί, με την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων να μειώνονται κατά 90 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης έχουν σκοπό να μετριάσουν τη ζήτηση των λιανικών επενδυτών για δολάρια και να φέρουν τέλος στην τρίμηνη αναστάτωση για το νόμισμα.

Αλλά μένει να φανεί το πώς θα αντιδράσουν οι ντόπιοι επενδυτές και εάν οι νέες πολιτικές θα είναι βιώσιμες.

"Οι ανακοινώσεις του Ερντογάν μπορεί να βοηθήσουν το νόμισμα, αλλά νομίζω ότι εξαρτάται από την αξιοπιστία και το εάν οι καταθέτες πιστεύουν ότι η πολιτική αυτή μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί”, ανέφερε ο Brendan McKenna, αναλυτής της Wells Fargo.

"Αυτή τη στιγμή, οι τουρκικοί θεσμοί δεν έχουν μεγάλη αξιοπιστία, επομένως μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στο να συμμετάσχουν οι καταθέτες στο σχέδιο”, πρόσθεσε.

Σε ομιλία του αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι σειρά μέτρων θα μειώσει το φορτίο από τη νομισματική κατάρρευση των τελευταίων εβδομάδων, και ενθάρρυνε τους Τούρκους να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε λίρες αντί των δολαρίων.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση αυτή τη δυνητικά ακριβή και πληθωριστική πρωτοβουλία.

Πριν από την ανακοίνωση, η λίρα μειώθηκε περισσότερο από 10% στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 λιρών έναντι του δολαρίου.

Αργότερα έφτασε και τις 12 λίρες -στο μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό ράλι- για να κλείσει την ημέρα με άνοδο 25%.

Περίπου 1 δισ. Δολάρια πουλήθηκαν στις αγορές μετά την ανακοίνωση του, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τριών τραπεζιτών, περίπου 1-1,5 δισ. Δολαρίων σε αποταμιεύσεις, μετατράπηκαν σε λίρες το βράδυ της Δευτέρας.

Η ραγδαία ανάκαμψη προκλήθηκε από την υπόσχεση του Ερντογάν για εγγύηση των καταθέσεων, η οποία όπως δήλωσε ο ίδιος, θα αποτρέψει τους Τούρκους από τη μετατροπή των αποταμιεύσεων σε σκληρά νομίσματα.

"Παρουσιάζουμε μια νέα εναλλακτική στους πολίτες οι οποίοι θέλουν να μετριάσουν τις ανησυχίες τους που προκύπτουν από την άνοδο των συναλλαγματικών ισοτιμιών, όταν αποτιμούν τις καταθέσεις τους”, ανέφερε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ επαναδιατύπωσε την υπεράσπισή του για μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων, από την οποία ξεκίνησε η πτώση της λίρας.

Ενώ η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την ανάκαμψη της λίρας μια μεγάλη νίκη, οι οικονομολόγοι χαρακτήρισαν το οικονομικό του πρόγραμμα βασισμένο σε χαμηλά επιτόκια, απερίσκεπτο, και δήλωσαν ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 30% τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ