Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Τσοβόλα δώσ' τα όλα"! Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Ερντογάν -Στο μάτι ο χρυσός που είναι "κρυμμένος στα στρώματα"-Αυξήσεις στους αξιωματικούς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εισήγαγε μια νέα σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή της περαιτέρω δολαριοποίησης και στην ενθάρρυνση των αποταμιεύσεων να γίνονται σε τουρκικές λίρες, καθώς επανέλαβε την υπεράσπιση της πολιτικής του για τα χαμηλά επιτόκια, ακόμη και όταν η λίρα κατέρρευσε σε χαμηλά ρεκόρ.


Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να μετατρέψουν τις λίρες τους σε ξένο νόμισμα, ενώ οι κυβερνώντες θα εφαρμόσουν και άλλα μέτρα για να βοηθήσουν τους εξαγωγείς και τους συνταξιούχους.
Είπε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει "καμία επιστροφή" από το νέο μοντέλο που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια, προσθέτοντας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα φέρουν πτώση του πληθωρισμού -που σήμερα ξεπερνά το 21%- "εντός μηνών". Επανέλαβε ότι οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των τιμών δεν βασίζονται σε οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν σε δήλωση μετά τη συνάντηση είπε:

* Εισάγουμε νέα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς προκειμένου να σταματήσει η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να διασφαλιστεί η σχετική σταθερότητα. Τώρα, θα ήθελα να σας εκφράσω τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσουμε τις επόμενες ημέρες σε αυτό το πλαίσιο.

* Προσφέρουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες μας που θέλουν να αμβλύνουν τις ανησυχίες τους για την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ενώ αξιολογούν τις αποταμιεύσεις τους. Εάν τα κέρδη από καταθέσεις των περιουσιακών στοιχείων TL των ανθρώπων μας στην τράπεζα είναι υψηλότερα από την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, θα έχουν αυτήν την απόδοση. Ωστόσο, εάν η απόδοση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει τα κέρδη από τις καταθέσεις, η διαφορά θα καταβληθεί απευθείας στους πολίτες μας. Το εισόδημα αυτό θα απαλλάσσεται και από παρακράτηση φόρου.

* Από εδώ και στο εξής, κανένας από τους πολίτες μας δεν θα χρειάζεται να αλλάξει τις καταθέσεις του από TL σε ξένο νόμισμα μόνο και μόνο επειδή η ισοτιμία θα είναι υψηλότερη.

* Οι εξαγωγικές εταιρείες μας, που δυσκολεύονται να δώσουν τιμές λόγω των διακυμάνσεων της ισοτιμίας, θα δοθούν προθεσμιακές ισοτιμίες απευθείας μέσω της Κεντρικής Τράπεζας. Η συναλλαγματική διαφορά που μπορεί να προκύψει στο τέλος αυτής της συναλλαγής θα καταβληθεί στην εξαγωγική εταιρεία μας σε τουρκικές λίρες.

* Προκειμένου να αυξήσουμε την ελκυστικότητα του ιδιωτικού μας συνταξιοδοτικού συστήματος, αυξάνουμε το ποσοστό της κρατικής εισφοράς κατά 5% στο 30%. Μειώνουμε την παρακράτηση φόρου στα κρατικά εγχώρια χρέη στο 0%.

* Σχεδιάζουμε μείωση 1 μονάδας του εταιρικού φόρου για εξαγωγικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Με αυτό το βήμα, στόχος μας είναι να περιορίσουμε την άτυπη οικονομία, να ενθαρρύνουμε τις εξαγωγές και να παρέχουμε στις εταιρείες μας γρήγορη πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω επιστροφής ΦΠΑ.

* Μειώνουμε την παρακράτηση φόρου στις πληρωμές μερισμάτων που θα πραγματοποιήσουν οι εταιρείες στο 10%. Ενώ τα κέρδη των επενδύσεων και των αμοιβαίων κεφαλαίων απαλλάσσονταν από τον εταιρικό φόρο, τα άλλα μερίσματα των αμοιβαίων κεφαλαίων εξαιρέθηκαν. Καταργούμε αυτή τη διαφορά.

* Είναι γνωστό ότι κάτω από το μαξιλάρι υπάρχουν στη χώρα μας 5 χιλιάδες τόνοι χρυσού αξίας 280 δισ. δολαρίων. Θα αναπτυχθούν νέα εργαλεία για να συμπεριλάβουν αυτά τα χρυσά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να τα φέρουν στην οικονομία.

* Με την υποστήριξη του ταμείου εγγυήσεων πιστώσεων θα δοθούν επιχειρηματικά δάνεια μακροπρόθεσμης προστασίας της απασχόλησης και αναπτυξιακής προτεραιότητας. Τα βήματα που γίνονται στο project banking θα επιταχυνθούν. Θα εφαρμόσουμε γρήγορα όλα τα μέτρα που θα ενισχύσουν το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στη χώρα μας, μαζί με τους αρμόδιους θεσμούς και το κοινοβούλιο.

* Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον παράδεισος για όσους προσθέτουν χρήματα στα χρήματά τους με υψηλό ενδιαφέρον, αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον παράδεισος εισαγωγών. Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον μια χώρα που δεσμεύει την οικονομία και την πολιτική της προς τα έξω μέσω των προγραμμάτων του ΔΝΤ. 

* Δεδομένου ότι μέρος της παραγωγής μας εξαρτάται από τις εισαγωγές, γνωρίζω ότι η βιομηχανία και η γεωργία μας δεν έχουν φτάσει ακόμη στην ευελιξία που επιθυμούμε. Θα το ξεπεράσουμε και αυτό. 

* Οι πολίτες μας έχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στις τράπεζες. Δεν υπολογίζω τα κάτω από το στρώμα. Στη χώρα μας δεν υπάρχει έλλειψη συναλλάγματος, αλλά αφθονία συναλλάγματος.

* Πρόσφατα, αποχαιρετήσαμε τον TÜRKSAT 5B ως τον 8ο ενεργό δορυφόρο της χώρας μας στο διάστημα. Έτσι, γίναμε η χώρα που εκτόξευσε 2 δορυφόρους στο διάστημα τον τελευταίο χρόνο. Αυτή είναι η σύγχρονη Τουρκία. Η Τουρκία ούτε ολισθαίνει ούτε οπισθοχωρεί, αντιθέτως προχωρά με συνεχείς επιθέσεις.

* Η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές προοπτικές της χώρας μας. Δεν μετράμε καν το νόμισμα κάτω από το στρώμα. Μάλιστα, στη χώρα μας υπάρχει αφθονία συναλλάγματος. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια τέτοια διαδικασία. Θα δούμε αυτή την αφθονία όταν εξαφανιστεί η ψυχολογική παίδευση για την αγορά συναλλάγματος. Θα μπλοκάρουμε κάποιον, ειδικά με τίμημα να τον πληγώσουμε.

* Βλέπουμε ότι ορισμένα τμήματα επιδιώκουν αθέμιτα κέρδη κάνοντας τιμολόγηση που δεν είναι ανάλογη με την αύξηση και θα τα κόψουμε. Εδώ δηλώνω ανοιχτά. Όποιος πιστεύει ότι μπορούν να μας αποτρέψουν από το δρόμο μας κάνοντας κερδοσκοπίες για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις πιέσεις στα επιτόκια και την ανατροπή των εξελίξεων στον κόσμο κάνει λάθος.

* Εδώ βλέπετε, οι επενδύσεις αυξάνονται. Υποστηρίζουμε σθεναρά την απασχόληση, τα εργοστάσιά μας δουλεύουν, οι εξαγωγές μας αυξάνονται. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας, υπήρξε μια αναπτυξιακή κίνηση που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια.

* Ρισκάρουμε τώρα για να μην λέμε «μακάρι» στο μέλλον. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας ανεξάρτητα από αυτούς που προσπαθούν να κατευνάσουν τον πόνο και την αγωνία του έθνους προς τα συμφέροντα των παγκόσμιων βαρώνων του χρήματος.

ΜΙΣΘΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

* Συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα σύμφωνα με τους στόχους μας. Ένα καλό νέο για τους αξιωματικούς μας. Όπως είναι γνωστό, επεκτείναμε την απαλλαγή του κατώτατου μισθού από εισόδημα και φόρο χαρτοσήμου για όλους τους εργαζομένους μας. Σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε τους αξιωματικούς μας σε αυτό το πεδίο και να συνεισφέρουμε στους πραγματικούς μισθούς τους.

* Οι οικονομολόγοι απεικονίζουν ότι τα ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου που καθορίζουν τα επιτόκια δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών μας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα της Τουρκίας. Προσφέρουμε ένα νέο όραμα στο έθνος μας διαβάζοντας το πνεύμα του χρόνου. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το έθνος μας σύμφωνα με τους στόχους του 2023 και το όραμα του 2053, όχι τις παλιές συνήθειες της Τουρκίας.

 

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

* Μην ξεγελιέστε, αυτά είναι όνειρα. Θα περιμένετε τον Ιούνιο του 2023. 

* Η Τουρκία έχει μια οικονομία που έχει επιτύχει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5,1% τα τελευταία 19 χρόνια. Εκτός από τη συρρίκνωση 4,8% που σημειώθηκε το 2009 λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουμε επιτύχει μια άνευ προηγουμένου επιτυχία στην ιστορία της Δημοκρατίας αναπτύσσοντας την οικονομία κάθε χρόνο.

* Ενώ όλοι συρρικνώθηκαν το 2020, όταν η επιδημία σάρωσε ολόκληρο τον κόσμο, αυξηθήκαμε κατά 1,8%. Ας ελπίσουμε ότι θα κλείσουμε το 2021 με διψήφια ανάπτυξη.

* Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας μας αυξήθηκε από 65 εκατομμύρια σε 84 εκατομμύρια κατά την περίοδο των κυβερνήσεών μας, αυξήσαμε την απασχόληση μας από 19 εκατομμύρια σε 29 εκατομμύρια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο έθνος μας να έχει δουλειές και φαγητό.

* Στην παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, τις μεταφορές, την ενέργεια, τη γεωργία, την εξωτερική πολιτική, εν ολίγοις, έχουμε κάνει βήματα που θα κάνουν όλους να χαμογελάσουν με τη σημασία τους σε κάθε τομέα.

* Τώρα, αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία μεταξύ των 10 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου και να την πάρουμε στην κορυφή του παγκόσμιου πρωταθλήματος ανάπτυξης. Είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας υπολογισμός πάνω από κάθε υπολογισμό, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε με τη δύναμη που αντλούμε από τον πολιτισμό και την ιστορία μας, και ότι η υπεροχή μας πηγάζει από αυτό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...